Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Ουζμπεκιστάν, Χιλή, Ισπανία και Ελλάδα: Η MYTILINEOS επεκτείνεται ταχύτατα στον τομέα έργων ηλιακής ενέργειας μεγάλης κλίμακας

 


Η MYTILINEOS (RIC: MYTr.AT, Bloomberg: MYTIL.GA, ADR: MYTHY US) μέσω του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD) ανακοινώνει ότι τέθηκε σε εμπορική λειτουργία το φωτοβολταϊκό έργο “Tutly” στο Ουζμπεκιστάν, ισχύος 131,35 MWp. 

Συγκεκριμένα, ο Τομέας RSD είχε αναλάβει το έργο για λογαριασμό της Total Eren, μίας κορυφαίας εταιρείας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (IPP) με έδρα τη Γαλλία, τον Ιούνιο του 2021 και ολοκλήρωσε εντός χρονοδιαγράμματος εργασίες μελέτης, προμήθειας και κατασκευής και εγκατάστασης της φωτοβολταϊκής μονάδας και του υποσταθμού υψηλής τάσης (EPC). Το έργο αναμένεται να παράγει 270 GWh ετησίως, αρκετές για να καλυφθούν ανάγκες περίπου 140.000 νοικοκυριών στο Ουζμπεκιστάν, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 160.000 τόνους ετησίως. 

Παράλληλα, ο Τομέας RSD ανακοινώνει την επιτυχή ενεργοποίηση του έργου "Pampa Tigre” στην περιοχή Antofagasta της Χιλής. Πρόκειται για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 118,4MWp για λογαριασμό της εταιρείας Mainstream Renewable Power, μίας από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες μη συμβατικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (NCRE) στη Λατινική Αμερική. 

Το έργο θα παράσχει περισσότερες από 300 GWh «πράσινης» ενέργειας στο δίκτυο, καλύπτοντας τις ανάγκες περίπου 125.000 νοικοκυριών στη Χιλή, ενώ θα αποφεύγονται 122.000 εκατ. τόνοι CO2.

 Επιπλέον, ο Τομέας RSD εδραιώνει περαιτέρω την παρουσία του στην Ισπανία, εκτελώντας συμβάσεις EPC για δύο φωτοβολταϊκά πάρκα: το Manzanares ισχύος 90MW για τον επενδυτικό όμιλο Nexwell και το Badajoz ισχύος 50MW για τον διεθνή ανεξάρτητο παραγωγό ηλιακής ενέργειας Sonnedix, αντίστοιχα. Το συνολικό ποσό της σύμβασης για τη MYTILINEOS ανέρχεται σε περίπου 79 εκατ. ευρώ. Το έργο Manzanares έχει ήδη ενεργοποιηθεί, ενώ το Badajoz έχει φτάσει στο στάδιο μηχανικής ολοκλήρωσης.

 

Η MYTILINEOS έχει μακρόχρονη παρουσία στην Ιβηρική χώρα, έχοντας μάλιστα πρόσφατα ολοκληρώσει ένα φωτοβολταϊκό έργο 28 MW στη χώρα, το οποίο είναι πλέον συνδεδεμένο με το δίκτυο και έχει λάβει Πιστοποιητικό Προσωρινής Αποδοχής (PAC) με δυνατότητα παραγωγής περίπου 53.000 MWh ετησίως. Το έργο είχε ανατεθεί το 2021 από την θυγατρική της Ellomay Capital Ltd., Ellomay Solar S.L.U. («Ellomay Solar») και η σύμβαση περιλάμβανε τον σχεδιασμό, την προμήθεια εξοπλισμού και την κατασκευή (EPC). Πρόκειται για τη δεύτερη σύμβαση της MYTILINEOS με την Ellomay Solar, δεδομένου ότι η Εταιρεία ολοκλήρωσε με επιτυχία το φωτοβολταϊκό έργο μεγάλης κλίμακας «Talasol», ένα από τα μεγαλύτερα έργα που κατασκευάστηκαν στην Ευρώπη.

 

Η MYTILINEOS αναλαμβάνει σύνθετα και απαιτητικά έργα σε ολόκληρο το φάσμα της ηλιακής ενέργειας σε Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συγκαταλέγεται ήδη στους 10 κορυφαίους EPC Contractors στο κόσμο και μεταλαμπαδεύει την μοναδική αυτή τεχνογνωσία και στην Ελλάδα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στους εθνικούς στόχους για απολιγνιτοποίηση. 

Υπενθυμίζεται, ότι ο Τομέας RSD κατασκευάζει ήδη το μεγάλο φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Κοζάνη, ισχύος 200 MW, η σύμβαση του οποίου υπογράφηκε τον Μάιο του 2021. Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη, τα έργα πολιτικού μηχανικού, την προμήθεια, τη μεταφορά, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία του στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και τη σύνδεση της μονάδας με δύο υποσταθμούς 150 kV και η διάρκεια κατασκευής του είναι 18 μήνες. Με την ολοκλήρωσή του, το εν λόγω έργο θα παράγει ετησίως 352 GWh «πράσινης» ενέργειας, ενώ θα αποφεύγονται 178 εκατ. τόνοι CO2. 

Η MYTILINEOS συνεχίζει να επεκτείνεται δυναμικά στον τομέα των έργων ηλιακής ενέργειας και να εμπλουτίζει το portfolio της και στις 5 ηπείρους. Η συνολική δυναμικότητα του ώριμου διεθνούς χαρτοφυλακίου του Τομέα RSD είναι της τάξεως των 2.396 MW, εκ των οποίων:

·       123 MW σε λειτουργία

·       829 MW υπό κατασκευή

·       1.444 MW Έτοιμα για Κατασκευή (Ready To Build - RTB) ή με εκτιμώμενο RTB μέσα στους επόμενους 6 μήνες 

Το χαρτοφυλάκιο αυτό περιλαμβάνει επίσης μία σειρά έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου 3,7 GW.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: