Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Δήμος Λοκρών συμμετέχει σε δράση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την καταπολέμηση της μοναξιάς στην Τρίτη Ηλικία

 


Ο Δήμος Λοκρών ξεκινάει την εφαρμογή του προγράμματος Φιλιά σε κάθε Ηλικία, το οποίο υλοποιείται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Prolepsis και της Δομή «ΓΕΦΥΡΑ» της Περιφέρειας. Το πρόγραμμα στοχεύει στην καταπολέμηση της μοναξιάς στην Τρίτη Ηλικία μέσα από την ανθρώπινη επαφή και τη δημιουργία σχέσεων φιλίας, διασυνδέοντας μοναχικούς ηλικιωμένους με εθελοντές. Υλοποιείται ήδη από το 2019 από το Ινστιτούτο Prolepsis σε πολλές περιοχές της χώρας με τη στήριξη του Ιδρυτικού Δωρητή «ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα» και σε συνεργασία με Δήμους, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και άλλους κοινωνικούς εταίρους. Τελεί υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

 

Στην Ελλάδα, το 22,3% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών, ενώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας το αντίστοιχο ποσοστό είναι 28,22%. Ο πληθυσμός της χώρας μας όχι μόνο γηράσκει, αλλά ταυτόχρονα απομονώνεται, ενώ εκτιμάται, ότι περίπου 730.000 ηλικιωμένοι ζουν μόνοι τους. Εκτός από την υποβάθμιση της ψυχικής υγείας, η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία και την ποιότητα ζωής του ατόμουΟι εθελοντές του προγράμματος προσφέρουν στους ωφελούμενους συναισθηματική ενδυνάμωση μέσω τακτικής τηλεφωνικής επικοινωνίας ή επισκέψεων, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες. Το Ινστιτούτο “Prolepsis” υποστηρίζει τους εθελοντές με σειρά εκπαιδεύσεων, καθώς και με συναντήσεις εποπτείας.

 

Το πρόγραμμα εντάσσεται στο ευρύτερο και πολυσχιδές κοινωνικό έργο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η Δομή “ΓΕΦΥΡΑ” έχει αναλάβει κεντρικό ρόλο στην υλοποίησή του σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, μέσα από στοχευμένες  ενέργειες δικτύωσης και διάχυσης, προκειμένου να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι μοναχικοί ηλικιωμένοι.

 

Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Μέριμνας Γιάννη Περγαντά, για τον προγραμματισμό συναντήσεων με στόχο τη συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους (Δήμους, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων κ.ά) σε όλες τις πόλεις της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

 

Η Δομή “Γέφυρα” και το Ινστιτούτο “Prolepsis” καλούν όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα είτε ως ωφελούμενοι είτε ως εθελοντές να τηλεφωνήσουν στο 2231030190 ή στο 2106255700. Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος, λειτουργεί πανελλαδικά από το Ινστιτούτο “Prolepsis” η “Τηλεφωνική γραμμή για τη Μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία” στο 2106101300. Η γραμμή λειτουργεί Δευτέρα µε Παρασκευή, από τις 11π.µ. έως τις 8µ.µ., είναι ανώνυµη και έχει αστική χρέωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: