Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2022

Γιάννης Περλεπές, Δ/νων Σύμβουλος ΣΚΑΠΑΝΗ Α.Ε: «Πρωτίστως η «Σκαπάνη» θα υποβοηθήσει την Περιφέρειά τους δήμους ώστε να απορροφηθούν πολύ περισσότερα πράγματα στο κομμάτι των μελετών και των έργων»

 


Της Έφης Ντίνη 

Για πρώτη φορά ο Διευθύνων Σύμβουλος του Νομικού Προσώπου «ΣΚΑΠΑΝΗ», μίλησε στο Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τέλος Αυγούστου στη Σκύρο, για το καινούριο νομοθέτημα της κυβέρνησης, όπως είπε, τη «ΣΚΑΠΑΝΗ», και το ρόλο αυτής τόσο ως μοχλός στήριξης της Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού, σε επίπεδο μελετών και έργων, όσο και να αποτελέσει και ένα πολύτιμο συνεργάτη, πάντα μέσα από την Περιφέρεια στη στήριξη των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Στερεάς, μέσα από θεσμούς, όπως είναι και τα Επιμελητήρια, δημοσίων φορέων, κ.α.

Ο κ. Περλεπές αναφερόμενος στον Τουρισμό, ένα κομμάτι που έχει επενδύσει πολύ η Περιφέρεια Στερεάς, ευρισκόμενος στη Σκύρο, έθεσε αρχικά τον προβληματισμό του τι τουρισμό θέλουμε στην Χώρα μας.

Γιατί, όπως τόνισε ο κ. Περλεπές, τα δεδομένα δεν είναι τόσο καλά. «Δεν είναι το εισόδημα το οποίο αυξάνεται, αλλά είναι το φυσικό περιβάλλον το οποίο σε εισαγωγικά θα έχει μεγάλες επιπτώσεις. Και αυτό το οποίο πρέπει να πουλάει η Ελλάδα, είναι το καθαρό περιβάλλον και τα λοιπά» είπε ο κ. Διευθύνων Σύμβουλος της «ΣΚΑΠΑΝΗ Α.Ε» και συνέχισε με την παρουσίαση της μέσα από 15 slits. 

«H «Σκαπάνη» είναι ένα καινούριο νομοθέτημα της κυβέρνησης. Το 2020 πήρε μία νομοθετική πρωτοβουλία, να φτιάξει ένα εργαλείο, ευέλικτο, σύγχρονο, καινοτόμο. Γιατί; Γιατί όπως γνωρίζουμε όλοι μας, τα χρήματα τα οποία θα εισρεύσουν στη χώρα μας από το 2021 μέχρι το 2027 μέσω του ταμείου ανάκαμψης, μέσω του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, μέσω της ΚΑΠ και μέσα από την μόχλευση επενδυτικών κεφαλαίων, είτε από ιδιώτες επιχειρηματίες, είτε από την Τράπεζα, θα φτάσουνε περίπου στα εκατό δισεκατομμύρια ευρώ» είπε ο κ. Περλεπές και συνέχισε:  «Και λέει η κυβέρνησή ότι πρέπει να φτιάξουμε και ένα εργαλείο το οποίο να βοηθήσει, να στηρίξει την απορρόφηση των χρημάτων. Γιατί σε αυτόν τον τομέα, ξέρετε πάρα πολύ καλά, πολλά χρήματα έχουν επιστραφεί από την χώρα μας γιατί δεν έχουν απορροφηθεί».

Στη συνέχεια, εξήγησε ο κ. Περλεπές τι είναι η ΣΚΑΠΑΝΗ: 

«Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Περιφερειάρχης μας, είπε ότι θα πρέπει να δημιουργήσει ένα εργαλείο τέτοιο, να δημιουργήσω δηλαδή μία ανώνυμη εταιρεία, η οποία θα ωφελήσει την Περιφέρεια, θα εκμεταλλευτεί όλα αυτά τα οποία προσδίδει και προσδοκά στο επόμενο χρονικό διάστημα να είναι ένας πολύτιμος συνεργάτης, ένας πολύτιμος υποστηρικτής όλων των προσπαθειών που γίνονται και από πλευράς Περιφέρειας και από πλευράς των ΟΤΑ και από πλευράς των επιχειρήσεων της χώρας μας.»

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Α.Ε ΣΚΑΠΑΝΗ συνέχισε δίνοντας πληροφορίες για την Περιφέρεια Στερεάς:

«Πολύ γρήγορα λοιπόν, κάποια στοιχεία εδώ γενικά για την Περιφέρειά μας. 

Περίπου έχουμε το 5% του πληθυσμού. Αυτά βέβαια, είναι με την προηγούμενη ΕΛΣΤΑΤ. Φαντάζομαι ότι όλοι είστε κοινωνοί πλέον ότι υπάρχει μία συρρίκνωση του πληθυσμού στην Περιφέρεια. Και διαμορφώνει η Περιφέρεια μας, με στοιχεία του 2018 από την ΕΛΣΤΑΤ γύρω στο 4,7% του ΑΕΠ στη χώρα μας. 

Έχει κάποια άλλα στοιχεία όσον αφορά τι έκταση καλύπτει η Περιφέρειά μας, βλέπετε μια εξορυκτική βιομηχανία η οποία είναι πολύ ισχυρή, έχει το 10,27% της πατρίδας μας, κάποια στοιχεία όσον αφορά με τους ιαματικούς, προαναφέρθηκε πριν για τους ιαματικούς πόρους στην Στερεά, πόσοι επισκέπτες και τα λοιπά και τα λοιπά. 

Νομίζω αν μπορούσα να κάνω μία ανακεφαλαίωση στο τέλος, αλλά θα την κάνω τώρα, ευελπιστούμε η «Σκαπάνη» και αυτό μιλώ στα πλαίσια του νόμου και της προοπτικής και γενικότερα αυτό που είχε στο μυαλό της η κυβέρνηση να κάνει, είναι να είναι ένα think tank να είναι ένας καταλύτης σύνδεσης της αγοράς, της κεντρικής αγοράς και ευρύτερα των δημόσιων φορέων και όχι μόνο. Βεβαίως, πρωτίστως η «Σκαπάνη» θα υποβοηθήσει την Περιφέρειά τους δήμους ώστε να απορροφηθούν πολύ περισσότερα πράγματα στο κομμάτι των μελετών και των έργων. 

Σε αυτό το περιβάλλον λοιπόν θα πρωταγωνιστήσει η «Σκαπάνη», όσον αφορά την υποστήριξη της Περιφέρειας και των δημόσιων φορέων, των ΟΤΑ, αλλά και ευρύτερα το κομμάτι της επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια μέσω πολλαπλών δράσεων. Επαναλαμβάνω, εμείς θα είμαστε ένας καταλύτης σύνδεση της εκπαιδευτικής επιστημονικής κοινότητας και των αναγκών και των δράσεων που χρειάζονται στα πλαίσια ευρύτερα του χώρου στον οποίον κινούμαστε. 

Αυτό, πως θα το καταφέρουμε; Με την εμπειρία που έχουμε όλοι σαν ομάδα, με την τεχνογνωσία που έχουμε και με την σύνθεση που είμαστε ικανοί να δημιουργήσουμε και να διαμορφώσουμε. Κανείς δεν πήγε ποτέ μόνος του, αυτό αποτελεί μία σύνθεση της ομάδας στην οποία αν θέλετε ηγείται ή είναι συνεργάτης της. Ο σκοπός, έτσι; είναι αυτά που είπα είναι λίγο εδώ, γραμμένα, πολύ συμπυκνωμένα, είναι η εφαρμογή της αναπτυξιακής πολιτικής, η υποστήριξη στους ΟΤΑ, η ωρίμανση και η εκπόνηση μελετών και έργων υποδομής και εν γένει η υποστήριξη των ΟΤΑ στην υλοποίηση των αυτοδιοικητικών της αρμοδιοτήτων.»

Οι στόχοι είναι, όπως ανάφερε στη συνέχεια, η υποστήριξη, η επιστημονική, συμβουλευτική, τεχνική και στα μέλη που είναι η Περιφέρεια και η ΠΕΔ αλλά και ευρύτερα και σε άλλους οργανισμούς. Όχι μόνο του δημόσιου φορέα, αλλά και του ιδιωτικού. Στα Επιμελητήρια για παράδειγμα, ή οπουδήποτε αλλού. Σε μία ανώνυμη εταιρεία ή σε έναν σύνδεσμο, όπως είναι ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας Κεντρικής Ελλάδας, όπως είναι ο Σύνδεσμος Κεντρικής Ελλάδας. 

Δεν υπάρχουν εκεί στερεότυπα, το πεδίο είναι ευρύ, όπως είπε ο κ. Περλεπές, απλά μένει στους εν δυνάμει συμμετέχοντες σε τι βαθμό θα μπορέσουμε να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες και να δώσουμε το δικό μας στίγμα. Μελέτες, έργα και δραστηριότητες κ.α Αναπτυξιακή πολιτική, αναπτυξιακές δράσεις και την γενικότερα επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητά.

«Σας είπα ποια είναι η φιλοδοξία μας. Σε ποιους άξονες θα κινηθεί; Και στην επιχειρηματικότητα και στον τουρισμό και στον πολιτισμό και στην αγροτική οικονομία και βεβαίως σε μία κοινωνική διάσταση. Αυτά υπάρχουν τέσσερα-πέντε σλάιτς τα οποία ακολουθούνε και θα τα τρέξω πολύ γρήγορα και βεβαίως όλο αυτό θα κάνει μέσω των υποστηρικτικών δράσεων, τα οποία είναι στο τέλος, το πέμπτο σλάιτ» είπε ο κ. Περλεπές και συνέχισε:.

«Στην επιχειρηματικότητα αυτό που σας είπα είναι η στήριξη της επιχειρηματικότητας όσον αφορά με μελέτες αγοράς η οποία θα κληθεί να κάνει η «Σκαπάνη», με συνεργάτες τους οποίους θα έχει, ευρύτερα. Ενδεχομένως κουβεντιάσουμε με τον Περιφερειάρχη να συμπράξουμε με επιστημονικούς φορείς όπως είναι ο ΙΟΒΕ, όπως είναι η Διανόηση, όπως είναι think tank άλλου είδους τα οποία θα είναι πάρα πολύ χρήσιμα να υπάρχει μέσω του καταλύτη της «Σκαπάνης» να δώσουμε όλο αυτό το Know How, σε επιχειρήσεις της περιοχής, σε κλάδους και τα λοιπά και τα λοιπά.  Νομίζω ότι το φάσμα είναι ευρύ, δεν μπορούμε να το καλύψουμε τώρα και όπως είπε ο Περιφερειάρχης, κάνουμε τα πρώτα μας βήματα. Υπάρχει η πρόθεση λοιπόν από την πλευρά μας, νομίζω ότι έχουμε την καταλληλόλητα το να φέρουμε εις πέρας αυτό το βαρύ φορτίο. Και μην ξεχνούμε ότι αυτό που δεν έγινε για να έχει αποτελέσματα τον πρώτο μήνα, αυτό είναι σε ένα μακρόπνοο πλαίσιο θα κινείται και το οποίο σιγά, σιγά, σιγά, θα αποκτά Know How και πολλαπλασιαστικά όλο και θα αναβαθμίζεται από μόνο του, θα είναι μια αενάως διαδικασία λοιπόν, η οποία θα παράγει όλο και καλύτερα αποτελέσματα.» 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο... http://www.eviakosmos.gr/index.php/oikonomia/item/8701-o-ioannis-perlepes-gia-ti-skapani-a-e-protistos-i-skapani-tha-ypovoithisei-tin-perifereia-tous-dimous-oste-na-aporrofithoyn-poly-perissotera-pragmata-sto-kommati-ton-meleton-kai-ton-ergon

Το ΔΣ της «ΣΚΑΠΑΝΗ Α.Ε»


Δεν υπάρχουν σχόλια: