Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Μία μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία στο Θέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δελφών "Το Λάλον Ύδωρ" - Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης με το ζωντανό μύθο μαέστρο Benjamin Zander "μάγεψε" το κοινό αλλά και τα παιδιά των Μουσικών Σχολείων και Ωδείων της Βοιωτίας και της Φωκίδας

 


Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βοστώνης με το ζωντανό μύθο μαέστρο Benjamin Zander ήταν μία μοναδική και πρωτόγνωρη εμπειρία στο Θέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Δελφών "Το Λάλον Ύδωρ", όπου κόσμος από πολλά μέρη ήρθε στους Δελφούς για να απολαύσει Σοστακόβιτς, Τσαϊκόφσκι και την 4η Συμφωνία του Μάλερ, από την ορχήστρα των 100.



🎶 Το Θέατρο Φρύνιχος δε γέμισε όμως μόνο από λάτρεις της μουσικής, αλλά και από τα Μουσικά Σχολεία της Λιβαδειάς, της Άμφισσας, τα Δημοτικά Ωδεία της Θήβας και του Δήμου Δελφών (παραρτήματα Άμφισσας - Ιτέας) και το Ωδείο Άμφισσας. Με αυτό τον τρόπο κυριαρχούσε η νεότητα στην ορχήστρα αλλά και στο κοίλον του θεάτρου Φρύνιχος.
Ο μαέστρος Benjamin Zander οδήγησε τη μεγάλη ορχήστρα νέων Βοστώνης σε μία μοναδική ερμηνεία της 4ης Συμφωνίας του Μάλερ, ενώ πάντα προσιτός πριν από κάθε έργο μιλούσε στο ακροατήριο δίνοντας κάποιες πληροφορίες και κατευθύνσεις ακρόασης των έργων. Εντυπωσίασαν οι δύο ταλαντούχοι σολίστ, πρώτα ο τσελίστας Zlatomir Fung ερμηνεύοντας με τέλεια δεξιοτεχνία και πάθος τις Παραλλαγές Ροκοκό του Τσαϊκόφσκι και έπειτα η σοπράνο Sofia Fomina με άρτια τεχνική και άνεση το τέταρτο μέρος της 4ης Συμφωνίας του Μάλερ. Η ορχήστρα με την πρώτη νότα από την Εορταστική Εισαγωγή του Σοστακόβιτς έπεισε για τις μουσικές της ικανότητες, ενώ στο τέλος εκτελέστηκαν ακόμα δύο ανκόρ, καθώς ο Benjamin Zander δεν άφηνε το πόντιουμ ενθουσιασμένος από την προσήλωση του ακροατηρίου. Τα ανκόρ ήταν η άρια του φεγγαριού από την όπερα Ρουσάλκα του Αντονίν Ντβόρζακ και μία από τις Παραλλαγές Αίνιγμα του Έντουαρντ Έλγκαρ. Το κοινό καταχειροκρότησε ενθουσιασμένο μαέστρο, σολίστ και ορχήστρα, στο κορυφαίο δρώμενο του φεστιβάλ Δελφών.
Ο αεικίνητος καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, συνθέτης Δημήτρης Μαραμής ήταν στο πλευρό του Benjamin Zander όταν χρειάστηκε να τον βοηθήσει στη μετάφραση στα ελληνικά, της ανάλυσης που έκανε ο μεγάλος μαέστρος και μουσικοπαιδαγωγός Benjamin της συμφωνίας του Μάλερ, αλλά και κοντά σε όλες τις ανάγκες μιας τέτοιας μεγάλης παραγωγής.
Ο Πρωθυπουργός εκπροσωπήθηκε επίσημα από τον Βουλευτή Φωκίδας και Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Μπούγα.
Οι οικοδεσπότες Δήμαρχος Δήμου Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής και Πρόεδρος του Δικτύου Δελφών κ. Νίκος Κατσικούλης, εκτός από το βουλευτή, φιλοξένησαν στο πλαίσιο του φεστιβάλ, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανό, τον Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κ. Γιώργο Δελμούζο, την Αντιπεριφερειάρχη Βοιωτίας κ. Φανή Παπαθωμά και τον Αντιπρόεδρο του Δικτύου Δελφών κ. Δήμο Ταράτσα. Ο Σύλλογος Φίλων του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών εκπροσωπήθηκε από την Πρόεδρο κ. Δήμητρα Φιλίππου, τον καθηγητή κ. Παναγιώτη Ροϊλό, την εικαστικό κ. Αφροδίτη Λίτη και την κ. Λουϊζα Καραπιδάκη. Επίσης παρέστη η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Φωκίδας κ. Νάνσυ Ψάλτη. Εκπροσώπηση στο Θέατρο Φρύνιχο είχε επίσης ο μέγας χορηγός της βραδιάς, η εταιρία IMERYS.







Και μετά από αυτή τη μεγάλη βραδιά, ακολουθεί αυτή την Κυριακή 26 Ιουνίου στις 21:15 στην Άμφισσα ένα μοναδικό τραγουδιστικό αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με τραγούδια από τη Σμύρνη και γενικότερα τη Μικρασία, με την Ελένη Τσαλιγοπούλου αλλά και χορούς από το Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας σε διδασκαλία Δημήτρη Ντόσκουρη.
100 χρόνια - Σμύρνη 1922-2022
με την Ελένη Τσαλιγοπούλου
Κυριακή 26 Ιουνίου, ώρα 21:15 - Πλατεία Μάκρης (οδός Υλαίθου) / Άμφισσα
Εκατό χρόνια μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Ελένη Τσαλιγοπούλου μαζί με έξι σπουδαίους μουσικούς παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα αφιερωμένο αποκλειστικά στη Σμύρνη και στις μουσικές της. Μια μουσική διαδρομή της καταξιωμένης ερμηνεύτριας στις ρίζες της καταγωγής της, στα ακούσματα που μελέτησε και θαύμασε, στους ήχους με τους οποίους μεγάλωσε. Διαχρονικά τραγούδια του «σμυρναίικου ύφους», εμβληματικές δημιουργίες ανωνύμων και επωνύμων συνθετών, όπως ο Τούντας, ο Παπάζογλου, ο Δραγάτσης κ.ά. θα μας μεταφέρουν ανάγλυφα την ατμόσφαιρα και τις εικόνες της εποχής. Τραγούδια για τον πόνο και τον καημό, για το γλέντι και τη χαρά της ζωής, συνθέτουν μια συναυλία γεμάτη μνήμες και αναφορές στον σπουδαίο πολιτισμό της Σμύρνης, έναν πολιτισμό που παραμένει αναλλοίωτος και εξακολουθεί να μας συγκινεί, να μας γοητεύει, να μας εκφράζει. Η Σμύρνη με την τεράστια παράδοση, την πολυπολιτισμική κουλτούρα, τις μουσικές που ταξίδεψαν από τη μία άκρη του κόσμου στην άλλη, τη θρυλική ομορφιά και –κυρίως– την τραγική της κατάληξη, έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι της στις ψυχές όλων των Ελλήνων και θα είναι για πάντα η αγαπημένη μας «χαμένη πατρίδα». Με τη φιλική συμμετοχή του Πολιτιστικού Κέντρου Φωκίδας.
Ερμηνεύει η Ελένη Τσαλιγοπούλου.
Μαζί της οι μουσικοί:
Ταξιάρχης Γεωργούλης (ούτι),
Βαγγέλης Καρίπης (κρουστά),
Άγης Παπαπαναγιώτου (κοντραμπάσο),
Γιάννης Πούλιος (βιολί),
Απόστολος Τσαρδάκας (κανονάκι),
Σπύρος Χατζηκωνσταντίνου (κιθάρα)
Επιμέλεια προγράμματος: Απόστολος Τσαρδάκας
Προπώληση εισιτηρίων:
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ Τιμές: 10€, 8€(μειωμένο)
Διοργάνωση Δίκτυο Δελφών με εταίρους τους Δήμο Δελφών, Δήμο Δωρίδας και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Χορηγοί:
Imerys Βωξίτες, Mytilineos Αλουμίνιο της Ελλάδας, Γαλαξίδι Θαλάσσιες Καλλιτέργειες και More Energy.

Δεν υπάρχουν σχόλια: