Λίγο πριν παραβρεθούν συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 14 Απριλίου στην Π.Ε Βοιωτίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού, της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Βοιωτίας Φανής Παπαθωμά, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου, του Γενικού Διευθυντή Συντονιστικού της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας κ. Θεοδώρου, των δημάρχων Θηβαίων Γιώργου Αναστασίου και Αλιάρτου –Θεσπιέων Γιώργου Ντασιώτη, του Αστυνομικού Διευθυντή Βοιωτίας , του Διοικητή της Πυροσβεστικής, φορέων, εθελοντικών ομάδων κ.α και αφορούσε και το θέμα της σεισμικής δραστηριότητας στη Θήβα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας και ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Καθηγητής, Άκης Τσελέντης, έκαναν αυτοψία στη Θήβα και την ευρύτερη περιοχή. Στην τοποθέτηση του ο κ. Λέκκας ανέφερε:
«Από το 2020 έχουμε πάνω από 3000 σεισμούς στη Θήβα, αλλά το συντριπτικό ποσοστό δεν υπερβαίνει τους 3 βαθμούς, έχουμε και κάποιους μεγαλύτερους σεισμούς. Όλη αυτή η σεισμική δραστηριότητα κατά περιόδους αφομοιώνεται ή ενισχύεται» είπε ο κ. Λέκκας και συνέχισε: «Μία περίοδος ήταν και αυτή που βιώσαμε την τελευταία εβδομάδα. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της σεισμικής δραστηριότητας, ούτως ή άλλως σε αυτές τις μακρόσυρτες σεισμικές δραστηριότητες. Το μαξ του σεισμού εδώ στην περιοχή με βάση τα ιστορικά δεδομένα, είναι περίπου 6 βαθμούς.»
Ο κ. Λέκκας, στη συνέχεια ανέφερε ότι όλη αυτή η σεισμική δραστηριότητα προέρχεται από μικρά ρήγματα τα οποία συγκροτούν μία μεγάλη ζώνη. Η οποία δεν είναι σαφής αλλά διαχέεται και διασπάται σε διάφορους κλάδους.
«Αυτή η σεισμική δραστηριότητα προέρχεται κυρίως από μικρά ρήγματα, που συγκροτούν μία ζώνη. Δεν έσπασε αυτή η ζώνη, έτσι ώστε να έχουμε ένα μεγάλο σεισμό. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε εκτόνωση της κατάστασης. Βέβαια δεν ξέρουμε πόση ενέργεια παραμένει ακόμα μέσα στο εσωτερικό της γης. Έχουμε πολυάριθμα ρήγματα και γι΄ αυτό έχουμε μικρούς ως επι τω πλείστων σεισμούς,. Δεν έχουμε ένα μεγάλο ρήγμα που να μας δώσει ένα 6αρι, 7αρι. Αυτά τα ρήγματα είναι ουσιαστικά γύρω από την πόλη των Θηβών αλλά και από την Καλλιθέα και στην ευρύτερη περιοχή» είπε ο κ. Λέκκας και συνέχισε:
«Έχουν χαρτογραφηθεί εν μέρει, κάποια από αυτά τα ρήγματα. Σήμερα, έκανα μία αυτοψία στην ευρύτερη περιοχή, να δω από κοντά διάφορες εμφανίσεις των ρηγμάτων. Είναι μικρά ρήγματα. Πιστεύω ότι η δραστηριότητα θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα».
Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι οφείλουν να σχεδιάζουν με βάση το ανώτερο όριο. «Εάν με πολύ μικρή πιθανότητα γίνει ένας σεισμός 6 βαθμών, εμείς θα πρέπει να σχεδιάζουμε για το μεγαλύτερο μέγεθος που μπορεί να συμβεί», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε αναφερόμενος στις δράσεις που έχουν κάνει όπως είναι η ενίσχυση της ενοργάνωσης της περιοχής και το αστεροσκοπείο και άλλοι φορείς έχουν τοποθετήσει όργανα στην περιοχή για να βλέπουν πιο αναλυτικά τι γίνεται στην περιοχή.
Η δεύτερη δράση αφορά την επιχειρησιακή δραστηριότητα που αναπτύχθηκε με τους φορείς της περιοχής και είμαστε σε στενή επαφή με το Περιφερειάρχη και την Αντιπεριφερειάρχη και το δήμαρχο.
Η Τρίτη δράση αφορά την εκπαίδευση –ενημέρωση του πληθυσμού και κυρίως σε σχολεία και ευαίσθητες ομάδες.
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΛΕΚΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΘΗΒΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου