Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

#Σανσήμερα στις 29 Απριλίου 1863, γεννιέται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ο Κωνσταντίνος Π. #Καβάφης


 #Ιθάκη (Απόσπασμα)

Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί ειν’ ο προορισμός σου.
Αλλά μη βιάζεις το ταξείδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει
και γέρος πια ν’ αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στο δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.
Η Ιθάκη σ’έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο.
Άλλα δεν έχει να σε δώσει πια.
Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δε σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες οι Ιθάκες τι σημαίνουν.
(1911, περιοδικό Γράμματα)

#Σανσήμερα στις 29 Απριλίου 1863, γεννιέται στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ο Κωνσταντίνος Π. #Καβάφης. Ο Αλεξανδρινός ποιητής πέθανε την ημέρα των γενεθλίων του, στις 29 Απριλίου 1933, συμπληρώνοντας ακριβώς 70 χρόνια ζωής.
👉Ο διαχρονικός ποιητικός κόσμος του Καβάφη κατέχει εξέχουσα θέση, όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην παγκόσμια γραμματεία.
Ως Έλληνας της διασποράς βίωσε τον πλούτο και την παρακμή της οικογένειάς του, τις ατυχίες και τις τραγωδίες της ζωής σε συνάρτηση με το ταραγμένο κοινωνικοπολιτικό κλίμα των ημερών του.
Τα ποιήματά του αποκάλυψαν την ιδιόμορφη πνευματική προσωπικότητά του: Εναν ρομαντικό στοχαστή, σκεπτικιστή, ειρωνικό και μελαγχολικό, σε σύμπνοια με την ρευστότητα και τη μεταιχμιακή αύρα της εποχής του.
👉Η αυστηρή φόρμα της ποίησής του και ταυτόχρονα η κοσμοπολίτικη αντίληψή της, οι λέξεις που τροφοδότησαν την τελειότητα στη μορφή της, οι αναφορές στους ομηρικούς, βυζαντινούς και ελληνιστικούς χρόνους, δημιούργησαν σταδιακά τον ενιαίο καβαφικό κόσμο εμπλουτισμένο με ιστορικά, πολιτικά, φιλοσοφικά και ερωτικά ποιήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: