Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ: Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων και του λαού είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ!

 


H εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι πλέον ανεξέλεγκτη. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 21.000 και τα κρούσματα έχουν εκτοξευθεί.

Η κυβέρνηση, έχοντας χάσει τον έλεγχο, αντί να πάρει ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους και τον λαό, κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση , παίζοντας διαρκώς το χαρτί της "ατομικής ευθύνης" (με την οποία προσπάθησε να ρίξει το βάρος και το κόστος της αντιμετώπισης στις πλάτες μας )και πλέον διολισθαίνοντας και στη λογική της "ανοσίας της αγέλης" ( ουσιαστικά καλώντας μας να προστατεύσουμε την υγεία μας και τη ζωή μας, ο καθένας από μόνος του και όπως μπορεί ).

Μόνο έτσι μπορούν να εξηγηθούν τα απαράδεκτα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ - κατ' εντολή του υπουργείου Υγείας -  σύμφωνα με τα οποία μειώνεται η καραντίνα σε 5 μέρες, μετατρέποντας ακόμα περισσότερο τους χώρους δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

 Οι αναστολές συμβάσεων, οι απολύσεις, συνολικά η προσπάθεια χτυπήματος των δικαιωμάτων των εργαζομένων έχουν γίνει καθημερινότητα. 

Οι ουρές στις κρατικές δομές για ένα τεστ είναι ατελείωτες, σπρώχνοντας τους εργαζόμενους στους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στην Υγεία, οι οποίοι θησαυρίζουν. 

 Οι ελλείψεις στους Ο.Τ.Α. που ήδη προϋπήρχαν , αποτέλεσμα πολιτικών επιλογών των τελευταίων ετών , γίνονται πλέον δυσβάσταχτες με τις απώλειες συναδέλφων λόγω νόσησης από τον ιό , βάζοντας σε κίνδυνο την λειτουργία ευαίσθητων υπηρεσιών των Ο.Τ.Α. όπως η καθαριότητα , με ότι αυτό συνεπάγεται για τη Δημόσια Υγεία  (αλλά και την συνολική λειτουργία των ΟΤΑ γενικότερα ).

 Τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία είναι τεράστια, όπως επίσης και η μετατροπή τους σε Νοσοκομεία μιας νόσου. 

Η απόφαση για την επαναλειτουργία της Εκπαίδευσης χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας είναι πέρα για πέρα επικίνδυνο για την υγεία μαθητών,  των Εκπαιδευτικών και του βοηθητικού προσωπικού. 

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση παίρνουμε την υπόθεση της προστασίας της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων μας στα χέρια μας. 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ - ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ: 

1.Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό.

 2. Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους.

 3. Ελέγχους των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και  οργάνωση προληπτικών ελέγχων στους χώρους δουλειάς με ευθύνη του ΕΟΔΥ. 

 4. Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία. 

5. Μέτρα για τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες, στα μέσα μεταφοράς προσωπικού των εταιρειών , στα σχολικά λεωφορεία και γενικά στις μεταφορές, με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

6. Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, για νέες ΜΕΘ, για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.

 Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ και τα διαγνωστικά.

 7. Μέτρα για την έναρξη των σχολείων και των παιδικών σταθμών. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες ,  να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να αυξηθούν τα δρομολόγια μεταφοράς των μαθητών ,να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία ,να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολικών μονάδων. 

8. Πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονωϊό. 

9. Να πραγματοποιηθεί  πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία,  τους παιδικούς σταθμούς ,  τα πανεπιστήμια, καθώς και στις κοινωνικές ομάδες «υψηλού κινδύνου».

Η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων και του λαού είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΗ! 

Για το Δ.Σ. 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

ΜΠΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                 ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: