Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022

Γιώργος Μουλκιώτης: «Να αποσυρθεί άμεσα η εγκύκλιος με την οποία η Κυβέρνηση μειώνει το μηνιαίο εισόδημα χιλιάδων συνταξιούχων έως και 268 ευρώ»


 Με επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων ο βουλευτής Βοιωτίας και υπεύθυνος ΚΤΕ Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης ζητά την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου Τσακλόγλου για τη μείωση των συντάξεων χηρείας και αναπηρίας, η οποία προκαλεί σοβαρό πλήγμα στους πιο αδύναμους συνταξιούχους.

Στην ερώτηση τονίζεται ότι «η ηγεσία του Υπουργείου μειώνει μέχρι και 268 ευρώ τη μηνιαία σύνταξη όσων λαμβάνουν μία σύνταξη από ίδιο δικαίωμα και μια σύνταξη λόγω θανάτου. Και τούτο, παρά την αντίθετη ερμηνεία που είχε δοθεί με την εγκύκλιο του Υπουργείου το Δεκέμβριο του 2016», ενώ «η εθνική σύνταξη δεν είναι μία προνοιακού τύπου προσθήκη στην απονεμόμενη σύνταξη, αλλά ένα βασικό και αναπόσπαστο μέρος της σύνταξης και συνδέεται άρρηκτα με αυτήν και όχι με τον δικαιούχο της σύνταξης».


Αναλυτικά το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης  έχει ως εξής:


«Η Κυβέρνηση της ΝΔ εδώ και 2,5 χρόνια αφενός διατηρεί ό,τι πιο καταστροφικό εισήγαγε ο νόμος 4387/2016, όπως την κατάργηση του ΕΚΑΣ και των κατωτάτων ορίων σύνταξης που διασφάλιζαν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στους χαμηλοσυνταξιούχους, αφετέρου, με ψευδοερμηνείες των αποφάσεων του ΣτΕ αρνείται, να καταβάλλει στους χαμηλοσυνταξιούχους τα κομμένα δώρα του 11μήνου Ιουνίου 2015-Μαίου 2016. 

Παρά τις προεκλογικές λαϊκίστικες κραυγές για τον «απαράδεκτο» νόμο Κατρούγκαλου και τις δεσμεύσεις για την κατάργησή του, όχι μόνο τον έχει διατηρήσει, αλλά φαίνεται ότι σταθερά επιδιώκει την αρνητική αξιοποίηση του νόμου αυτού, σε βάρος των σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων. 

Απόδειξη τούτου αποτελεί η τελευταία εγκύκλιος Φ.80000/Δ17/109302/2021, με την οποία η ηγεσία του Υπουργείου μειώνει μέχρι και 268 ευρώ τη μηνιαία σύνταξη όσων λαμβάνουν μία σύνταξη από ίδιο δικαίωμα και μια σύνταξη λόγω θανάτου. Και τούτο, παρά την αντίθετη ερμηνεία που είχε δοθεί με την εγκύκλιο του Υπουργείου το Δεκέμβριο του 2016. 

Και ενώ σύμφωνα με την τελευταία εγκύκλιο «τα οικονομικά αποτελέσματα της παρούσας εγκυκλίου εφαρμόζονται από την ημερομηνία δημοσίευσής της» (δηλαδή από 30-12-2021), η Κυβέρνηση πιεζόμενη από την κατακραυγή της κοινωνίας και σύμπασας της αντιπολίτευσης, φαίνεται να τροποποιεί τα προβλεπόμενα στην εγκύκλιο μέσω συνέντευξης του Υφυπουργού κ. Π. Τσακλόγλου στον ΣΚΑΪ, ανακοινώνοντας ότι οι μειώσεις αφορούν τους συνταξιούχους από 2/1/2022 και εφεξής και όχι τους παλιότερους.

Επειδή η εθνική σύνταξη δεν είναι μία προνοιακού τύπου προσθήκη στην απονεμόμενη σύνταξη, αλλά ένα βασικό και αναπόσπαστο μέρος της σύνταξης και συνδέεται άρρηκτα με αυτήν και όχι με τον δικαιούχο της σύνταξης. 

Επειδή εδώ και 5,5 χρόνια εφαρμόζεται μια ευνοϊκή ερμηνεία των διατάξεων περί σώρευσης εθνικής σύνταξης που δεν αμφισβητήθηκε ούτε από την ΝΔ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, ούτε ακόμα και από τους δανειστές,

Επειδή, η πολιτική σας εδώ και 2,5 χρόνια δημιουργεί σε όλους εύλογες ανησυχίες και για περαιτέρω μειώσεις συντάξεων ή επιδείνωση των όρων συνταξιοδότησης.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  1. Προτίθεσθε να δεχτείτε την πρότασή μας να αποσύρετε στο σύνολό της την εγκύκλιο (Φ.80000/Δ17/109302/2021) της 30-12-2021; 
  2. Πώς αντιμετωπίζετε το προφανές ζήτημα, ότι με τη νέα εγκύκλιο δημιουργείτε συνταξιούχους που ενώ θεμελιώνουν δικαίωμα με βάση ακριβώς τις ίδιες διατάξεις, θα διαφοροποιείται το ποσό της σύνταξής τους με κριτήριο την ημερομηνία συνταξιοδότησης και νομική βάση μια εγκύκλιο; Σχεδιάζετε και άλλες επί τα χείρω τροποποιήσεις διατάξεων της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, όπως, παραδείγματος χάρη, να τροποποιήσετε προς το χειρότερο τις διατάξεις που διέπουν την αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης;»

Από το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: