Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2019

H απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ορχομενού σχετικά με τη μη δημιουργία δομής προσφύγων - μεταναστών στην περιοχή μας


ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ * ΜΗ * ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΟΜΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ

Α
πό το πρακτικό της αριθ. 19ης/2019 συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ορχομενού. Αριθ. Απόφασης187/2019
Π ε ρ ί λ η ψ η
Ενημέρωση, συζήτηση και λήψη απόφασης για τη Δημιουργία Δομής ΠροσφύγωνΜεταναστών στην Περιοχή μας.

Στον Ορχομενό και στο Δημοτικό Κατάστημα σήμερα στις 3Δεκεμβρίου 2019 ημέρα Τρίτη και ώρα 7.30 μ.μ. συνήλθε σε κατεπείγουσα συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Ορχομενού, έπειτα από την αριθ. 10009/2-12-2019 έγγραφη πρόσκληση τουΠροέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Τσιάμη Ιωάννη, η οποία δημοσιεύθηκε και επιδόθηκε σε κάθε ένα Δημοτικό Σύμβουλο και τη Δήμαρχο Ορχομενού σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 64, 67 και 74 του Ν. 3852/2010 (ΦΕΚ Α’ 87),όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 74 του ν. 4555/2018.
Αφού
διαπιστώθηκε ότι υπάρχει νόμιμη απαρτία γιατί σε σύνολο (27) μελών βρέθηκαν παρόντα (24), δηλαδή:
ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΑΠΟΝΤΕΣ
1. 1.
ΖΥΓΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΟΥ ΗΛΙΑ 1. ΜΠΑΜΠΛΕΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ
2.
ΤΣΙΑΜΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 2. ΨΥΧΟΥΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
3.
ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 3. ΑΡΓΥΡΗ ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
4. ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ( Που δεν προσήλθαν αν και κλήθηκαν νόμιμα)
5.
ΒΑΓΕΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
6. ΓΑΛΑΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΤΟΥ ΦΩΤΙΟΥ
7.
ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
8.
ΡΑΜΑΝΤΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
9.
ΚΑΡΑΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ
10.
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΛΟΥΚΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
11.
ΝΤΑΒΑΛΟΥΜΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΥ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ
12. ΦΟΥΡΤΑΚΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
13.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ ΤΟΥ ΑΣΗΜΗ
14.
ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
15.
ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΛΑΜΠΡΟΥ
16.
ΦΛΩΚΑΤΟΥΛΑΣ ΧΡΗΣΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
17. ΤΣΑΠΡΑΣ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
18.
ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΜΑΛΙΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
19. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΑΡΚΟΥ
20. ΜΟΥΤΣΑΝΑ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
21. ΤΣΑΓΑΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
22.
ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ
23. ΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΖΑΝΤΖΑ ΕΛΕΝΗ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ
24.
ΣΚΟΠΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ


Ο Προεδρεύων κ. Τσιάμης Ιωάννης κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης.
Παρών στην συνεδρίαση ήταν και η Δήμαρχος Ορχομενού κ. Καράλη Παρασκευή. Παρόντες επίσης ήταν:ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αγ. Δημήτριου Νταντούμης Παναγιώτης του Δημητρίου ,ο Πρόεδρος Κοινότητας Ακραιφνίου Βασιλείου Αλέξανδρος, , ο Πρόεδρος Κοινότητας Διονύσου Βελέντζας Ανδρέας,ο Πρόεδρος Κοινότητας Κάστρου Ζυγογιάννης Ιωάννης, ο Πρόεδρος Κοινότητας Παύλου Ντουφεξής Ηρακλής του Δημητρίου.
Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν οι: κ. Σωτηρόπουλος Περιφερειακός Σύμβουλος, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ορχομενού κ. Δικαίος και ο Ιερέας του Ιερού Ναού Κοίμησης της Θεοτόκου «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΚΡΙΠΟΥ» π. Χαράλαμπος. Ο Πρόεδρος κ. Τσιάμης Ιωάννης αναφέρθηκε στο 1οκαι μοναδικό θέμα, της ημερήσιας διάταξης , που είναι : «Ενημέρωση, συζήτηση και λήψη απόφασης για τη Δημιουργία Δομής ΠροσφύγωνΜεταναστών στην Περιοχή μας»και στην συνέχεια έδωσε το λόγο στην Δήμαρχο κ. Καράλη Παρασκευή η οποία και εισηγήθηκε το θέμα , λέγοντας:
ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ ΠΟΥ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ
Το προσφυγικό, που έχει μετατραπεί σε μεταναστευτικό, απασχολεί πλέον την χώρα ως εθνικό πρόβλημα. Τα νησιά μας, ως πρώτες πύλες εισόδου, ασφυκτιούν από τις χιλιάδες ανθρώπων διαφόρων εθνικοτήτων όλων των ηλικιών, που εισέρχονται στην χώρα μας. Τεράστιο το πρόβλημα για τις τοπικές κοινωνίες των νησιών μας, όπως και των άλλων περιοχών όπου έχουν ήδη δημιουργεί hotspots και στοιβάζονται απάνθρωπα, κάτω από άθλιες συνθήκες χιλιάδες παιδιών, γυναικών και άλλων ανήμπορων συνανθρώπων μας.Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίζει πλήρως τα δικαιώματα των νεοεισερχομένων εφαρμόζοντας την ελληνική νομοθεσία που προβλέπει πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου και απόδοση των σχετικών δικαιωμάτων που προβλέπονται για τους πρόσφυγες. Για όσους δεν δικαιούνται, είναι μονόδρομος η εφαρμογή των διαδικασιών επιστροφής. Για να γίνει εφικτό το παραπάνω είναι απαραίτητη προϋπόθεση ο άμεσος διαχωρισμός προσφύγωνμεταναστών και η δημιουργία ολοκληρωμένων σχεδίων για την αντιμετώπιση τους σε εθνικό –περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Οι αποφάσεις της πολιτείας πρέπει να λαμβάνονται με διαφάνεια, διαβούλευση με τις τοπικές αρχές και να συνδυάζονται με σχέδια Ενημέρωσης.
Από τους μέχρι τώρα σχεδιασμούς και ενέργειες του κεντρικού κράτους είναι προφανώς προβληματικό ότι απουσιάζει παντελώς από τον πίνακα των ΦΟΡΈΩΝ που εμπλέκονται στον σχεδιασμό της διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού, αλλά και ως άμεσων δικαιούχων η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. Η διαχείριση μέχρι τώρα γίνεται μέσα από ένα ιδιότυπο σχήμα συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης, Διεθνών Οργανισμών, της ελληνικής κυβέρνησης και ΜΚΟ με μικρές εξαιρέσεις όπως το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ.Ο Δήμος μας έχοντας δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο και χωρίς καμία ξενόφοβη διάθεση, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος και απλός θεατής στον προγραμματισμό δράσεων στον τόπο μας χωρίς την άμεση συμμετοχή μας. Ο Δήμος μας πρέπει να έχει το κύριο λόγο όλων των κινήσεων και των σχεδιασμώνπου αφορούν τη περιοχή μας.Εκφράζουμε μεγάλη ανησυχία για την αύξηση των προσφυγικώνμεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο, σε συνδυασμό με το ότι η χώρα μας είναι διαπιστωμένα ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την αυξημένη είσοδο μεταναστών και το ότι υπάρχει έλλειψη ουσιαστικής αλληλεγγύης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ακολούθησε η κατάθεση των απόψεων των επικεφαλής των Συνδυασμών του Δημοτικού Συμβουλίου (λεπτομέρειες στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά ) και όσων εκ των Δημοτικών Συμβούλων τοποθετήθηκαν για το θέμα (λεπτομέρειες επίσης στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά ) και μετά από διαλογική συζήτηση, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κάλεσε τα μέλη να αποφασίσουν σχετικά.
Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού άκουσε τα ανωτέρω (λεπτομέρειες στα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά), την διαλογική συζήτηση που πραγματοποιήθηκε:
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
1. Είμαστε αλληλέγγυοι με τους πρόσφυγες και μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μας αλλά θα πρέπει άμεσα και επιτακτικά να τηρηθεί χωρίς καμία παρέκκλιση η αναλογικότητα του 1% επί του πληθυσμού τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας όσο και σε επίπεδο νομού ανά τη χώρα, όπως έχει δεσμευτεί σχετικά τόσο η κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν έχει υπάρξει τέτοια μέριμνα και σχεδιασμός παραθέτοντας τα παρακάτω αδιαμφισβήτητα στοιχεία:
ΒΟΙΩΤΙΑ
HOTSPOT
Θηβών - εκτιμώμενος πληθυσμός 1200 άτομα
HOTSPOT
Οινοφύτων εκτιμώμενος πληθυσμός 500 άτομα
Πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ Λιβαδειάς - εκτιμώμενος πληθυσμός 400-500 άτομα
ΕΥΒΟΙΑ
HOTSPOT
Ριτσώνας - εκτιμώμενος πληθυσμός 1000 άτομα
Κατασκήνωση Αγίας Άννας Εύβοιας- 380 άτομα
ΦΘΙΩΤΙΔΑ
Πρόγραμμα Θερμοπύλων-φιλοξενία περίπου 500 ατόμων σε παλιό ξενοδοχείο
Πληθυσμιακά δεδομένα Στερεάς Ελλάδαςληθυσμιακή αναλογία1%:
547.390
κάτοικοι Χ 1%=5.474 πρόσφυγες -μετανάστες
Περιφέρεια/Νομός Πληθυσμός 2011
(
μόνιμος πληθυσμός) Υφιστάμενες Δομές φιλοξενίας σήμερα
ρόσφυγες-μετανάστες) Πληθυσμιακή αναλογία βάσει 1%
Στερεά Ελλάδα 547.390 κάτοικοι 3.700-4.300 άτομα 5.474 πρόσφυγες-μετανάστες
Βοιωτία 117.920 1800-2200 1.179
Εύβοια 210.815 1400-1600 2.108
Φθιώτιδα 158.231 500 1.582
Φωκίδα 40.343.403
Ευρυτανία
20.081.200
2. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με τη δημιουργία δομήςδιότι χρόνια προβλήματα στο τόπο μας παραμένουν άλυτα, όπως είναι η ελλιπής αστυνόμευση και η μη επαρκής υγειονομική περίθαλψη, που αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις ανάγκες των δημοτών μας. Θέματα όπως ο χωροταξικός σχεδιασμός της ευρύτερης περιοχής δεν επιτρέπει τέτοιου είδους δομή προσφύγων και μεταναστών διότι εκτός όλων των άλλων θα συμπαρασύρει την αξίακαι θα υποβαθμίσειτις εκτάσεις γης όλης της περιοχής.
3. Στο Δήμο Ορχομενού αυτή τη στιγμή διαβιούν οικονομικοί μετανάστες που ο αριθμός τους υπερβαίνει
κατά πολύ το 4% του συνολικού πληθυσμού, επομένως το καθήκον του ο Δήμος Ορχομενού απέναντι
στοεθνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας το έχει εκπληρώσει.
4. Δεν θα ανεχτούμε κανένα σχεδιασμό δομής προσφύγωνμεταναστών χωρίς επίσημη ενημέρωση και εμπλοκή μας ακόμηκιαν βρίσκεται πλησίον των διοικητικών ορίων του Δήμου μας.Σε ένα τέτοιο απευχές γεγονός θα υπάρξει άμεση συνεδρίαση του Δ.Σ προκειμένου να καθορίσει μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις αντίδρασης.
5. Τέλος να πραγματοποιηθούν άμεσα συναντήσεις της Δημάρχου με τους επικεφαλής των παρατάξεων, με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και με το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να έχουμε ως δημοτική αρχή επίσημη ενημέρωση για το σχεδιασμό δομής προσφυγικούμεταναστευτικού στη περιοχή μας.
Η παρούσα πήρε αύξοντα αριθμό 187/2019.
Αφού συντάχθηκε τούτο το πρακτικό υπογράφεται ως ακολούθως :

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΣΙΑΜΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΟΥΤΣΑΝΑ ΜΑΡΙΑ

Τα Μέλη
ΖΥΓΟΓΙΑΝΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ,  ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ, ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ, ΒΑΓΕΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΓΑΛΑΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ, ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ, ΡΑΜΑΝΤΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΚΑΡΑΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΛΟΥΚΑΣ, ΝΤΑΒΑΛΟΥΜΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΦΟΥΡΤΑΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΙΩΑΝΝΑ , ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΦΛΩΚΑΤΟΥΛΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ , ΚΩΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΜΑΛΙΑ,ΤΣΑΠΡΑΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ, ΤΣΑΓΑΛΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ, ΧΡΙΣΤΑΚΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ-ΖΑΝΤΖΑ ΕΛΕΝΗ.

Ορχομενός 4-12-2019

Η Δήμαρχος Ορχομενού
ΚΑΡΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: