Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2019

Ακίνητα: Χωρίς πρόστιμο έως 31/03 οι δηλώσεις των πραγματικών τετραγωνικών στους Δήμους

Έως τις 31 Μαρτίου 2020 έχουν προθεσμία εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα να δηλώσουν στους Δήμους τους τα σωστά στοιχεία για τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους, προκειμένου να υπολογίζονται σωστά τα δημοτικά τέλη και εισφορές. 
Με τροπολογία που ψηφίστηκε χθες απαλλάσσονται από πρόστιμα και αναδρομικά όσοι ιδιοκτήτες είχαν λανθασμένα δηλωμένα εμβαδά- υπήρχαν δηλαδή αποκλίσεις ανάμεσα σε αυτό που είχε δηλωθεί στο Δήμο και στα όσα δηλώνουν στο έντυπο Ε9 της εφορίας. Η ρύθμιση ήταν πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου και ήρθε ύστερα από επίμονα αιτήματα της ΠΟΜΙΔΑ την τελευταία πενταετία για το θέμα.
Δίνει το δικαίωμα σε κάθε ιδιοκτήτη ακινήτου που έχει δηλωμένο στον οικείο ΟΤΑ το ακίνητό του με  μικρότερο εμβαδόν από το πραγματικό, να το διορθώσει χωρίς την επιβολή προστίμων για το παρελθόν, και χωρίς αναδρομικές χρεώσεις πολλών ετών, όπως προέβλεπε η σχετική νομοθεσία, ιδιαίτερα για τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων. Πρόκειται δε για ένα μέτρο, που όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΜΙΔΑ, θα φέρει αυξημένα έσοδα και στους Δήμους της χώρας, αφού αφορά τον υπολογισμό για τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ΤΑΠ και δημοτικό φόρο, ενώ δηλώνονται κάθε είδους ακίνητα, ήτοι κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βοηθητικούς και κοινόχρηστους χώρους κτιρίων και πολυκατοικιών, βιοτεχνικούς και βιομηχανικούς και ακαλύπτους χώρους, νόμιμα ή τακτοποιημένα αυθαίρετα.
Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων αυτών είναι μέχρι την 31η Μαρτίου 2020, αλλά η πληρωμή των πρόσθετων εμβαδών θα αρχίσει από την 1.1.2020, όποτε και αν δηλωθούν.  
Η σχετική διάταξη που ψηφίστηκε ορίζει συγκεκριμένα τα εξής:
«Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης  για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους ΟΤΑ α΄βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31.3.2020 χωρίς επιβολή προστίμων για την μη υποβολή  ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης.  Διαφορές στους αναλογούντες φόρους, τέλη και εισφορές εκ των δηλώσεων του προηγουμένου εδαφίου υπολογίζονται και οφείλονται μόνον από την 1.1.2020.».
Επίσης η ΠΟΜΙΔΑ υπενθυμίζει ότι στις 31.12.2019 λήγει η προθεσμία δήλωσης για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί ότι θα παραταθεί, όπως έχει ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: