Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013

ΑΝ.ΕΛ: "Για μια ακόμη φορά η συγκυβέρνηση παραπέμπει το ζήτημα των αποζημιώσεων στις καλένδες"


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΝΟΤΗ ΜΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
  
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και τομεάρχης Οικονομικών, Βουλευτής Ηρακλείου Νότης Μαριάς, μετά τη ματαίωση της συζήτησης σχετικής επίκαιρης ερώτησής του για τις γερμανικές αποζημιώσεις άσκησε έντονη κριτική στον υπουργό Εξωτερικών κ. Βενιζέλο επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι:

«Ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε να προσέλθει στη Βουλή για να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτησή μου σχετικά με το κολοσσιαίο εθνικό θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Η επίκαιρη αυτή ερώτηση υποβλήθηκε 71 χρόνια μετά την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου από τις δυνάμεις της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης.

Με την ως άνω επίκαιρη ερώτησή μας φέραμε για άλλη μια φορά στη Βουλή το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και ζητήσαμε από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο να απαντήσει:

  1. Γιατί παρότι παρήλθαν 9 μήνες από τη διαβίβαση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους της Έκθεσης της Ομάδας Εργασίας του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για την έρευνα των αρχείων που αναφέρονται στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν έχει υποβάλει ακόμη τη σχετική γνωμοδότησή του για τις νομικές ενέργειες που απαιτούνται εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας για την αποτελεσματική διεκδίκηση της άμεσης καταβολής όλων των οφειλών της Ο.Δ. Γερμανίας προς την πατρίδα μας (Γερμανικές Πολεμικές Επανορθώσεις, Κατοχικό Δάνειο, αποζημιώσεις συγγενών των θυμάτων, επιστροφή κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών κλπ);
  2. Σε ποιες πολιτικές, θεσμικές και νομικές ενέργειες προτίθεται να προβεί ο κ. Βενιζέλος για την αποτελεσματική διεκδίκηση όλων των οφειλών της Ο.Δ. Γερμανίας προς την Ελληνική Δημοκρατία (Γερμανικές Πολεμικές Επανορθώσεις, Κατοχικό Δάνειο, αποζημιώσεις συγγενών των θυμάτων, επιστροφή κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών κλπ) και εντός ποιου χρονοδιαγράμματος;

Δυστυχώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών έλαμψε δια της απουσίας της επιβεβαιώνοντας τους φόβους μας ότι το ζήτημα της έκδοσης της περίφημης γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες.

Πλανώνται όμως πλάνη οικτρά όσοι νομίζουν ότι μπορούν να θάψουν το κεφαλαιώδες ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων», κατέληξε ο Νότης Μαριάς.

Επισημαίνεται ότι για το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων ο Νότης Μαριάς έχει υποβάλει πληθώρα επικαίρων και γραπτών ερωτήσεων.


Μάλιστα, απαντώντας προ μηνός σε σχετική γραπτή ερώτηση του Νότη Μαριά για τις ενέργειες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σε σχέση με τις γερμανικές αποζημιώσεις, ο κ. Βενιζέλος είχε ουσιαστικά παραπέμψει το ζήτημα στις ελληνικές καλένδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: