Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013

Βιώσιμα Επιμελητήρια και μετά το 2015!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ στο Κιλκίς : Πλούσια στιγμιότυπα από την άκρως παραγωγική Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ

Τέσσερις Υπουργοί και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου αποτέλεσαν τους κυβερνητικούς παράγοντες, οι οποίοι,  στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (22 και 23 Νοεμβρίου2013),  επιβεβαίωσαν από το Κιλκίς τον αναπτυξιακό ρόλο των Επιμελητηρίων ανά την Περιφέρεια και κατ' επέκταση της οικονομίας της χώρας. Χαρακτηριστικότερη ήταν η έκφραση της Υπουργός Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία μετέφερε το μήνυμα του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά,  για τη στήριξή του στον θεσμό των Επιμελητηρίων και την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους με τη συνέχιση της υποχρεωτικότητας της συνδρομής των μελών τους. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη που έχει να κάνει με την εξέλιξη του Επιμελητηριακού θεσμού. Την Βοιωτία, στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΕΕ στο Κιλκίς, εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος του ΕΠΒ και Γενικός Γραμματέας της ΚΕΕΕ κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, ο Εκπρόσωπος του ΕΠΒ στην ΚΕΕΕ κ. Αλέξανδρος Μητάς και ο Οικονομικός Επόπτης του ΕΠΒ κ. Λουκάς Παπαχαραλάμπους.

Αναλυτικότερα, η Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος ξεκίνησε στο Κιλκίς την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013 με την υποδοχή των προσκεκλημένων στο Διοικητικό Κέντρο ΒΙ.ΠΕ Σταυροχωρίου Κιλκίς. Με οικοδεσπότη τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κιλκίς και Δ` Αντιπροέδρου της ΚΕΕΕ κ. Παύλου Τονικίδη, πλαισιωμένος από τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο και τα μέλη της Διοικητικής-  Α΄ Αντιπρόεδρο της ΚΕΕΕ  κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλο, Β΄ Αντιπρόεδρο κ. Ιορδάνη Τσώτσο, Γ΄ Αντιπρόεδρο κ. Άγγελο Τσατσούλη,  Γενικό Γραμματέα κ. Παναγιώτη Αγνιάδη,  Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα κ. Μιχάλη Ζορπίδη, Οικονομικό Επόπτη κ. Γεώργιο Χονδρογιάννη και Αναπληρωτή Οικονομικό Επόπτη κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου- πρώτα δόθηκε ο λόγος στον κ. Βασίλειο Σεργιαννίδη, Πρόεδρο της Βιομηχανικής Περιοχής Κιλκίς (ΔΙ.ΒΙ.ΠΕ. Κιλκίς), ο οποίος παρουσίασε την εντυπωσιακή ΒΙ.ΠΕ μέσα από την ομιλία του: «Βιομηχανική Περιοχή Κιλκίς: αγώνας για την ίδρυση, αγωνία για την επιβίωση». 


O οικοδεσπότης Πρόεδρος του ΕΒΕ Κιλκίς κ. Παύλος Τονικίδης πλαισιώνεται από τον Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Καράογλου και την Βοιωτική Αποστολή κκ. Π. Αγνιάδη, Αλ. Μητάς και Λ. Παπαχαραλάμπους. 
Οι Πρόεδροι της Φθιώτιδας κ. Αλ. Διαμαντάρας και Φωκίδας κ. Γιώργος Γαζής ανάμεσα στους Οικονομικούς Επόπτες της Φωκίδας κ. Χαράλαμπο Παναγιωτόπουλο και Λ. Παπαχαραλάμπους 
Πρωταγωνιστικό ρόλο και σ` αυτή τη Γενική Συνέλευση είχε - αν μη τι άλλο
 - ο Στερεοελλαδίτης Πρόεδρος κ. Παναγιώτης Αγνιάδης 

Χαιρετισμό έκανε στην συνέχεια η κα Μαγδαληνή Καρακόλη, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας, η οποία μίλησε για την πολύ παραγωγική σχέση που έχει αναπτυχθεί διαχρονικά με τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων και εξήγησε τις περαιτέρω μορφές συνεργασίας τους, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν και οι παριστάμενοι εκπρόσωποι των κομμάτων. 
Στην συνέχεια έγινε η έγκριση των πρακτικών της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στις 06 07.09.2013 στη Θεσσαλονίκη και ο η έγκριση του Προϋπολογισμού της ΚΕΕΕ έτους 2014, με εισηγητή τον κ. Γεώργιο Χονδρογιάννη, Οικονομικός Επόπτης ΚΕΕΕ.
Στην συνέχεια η κα Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου, Νομικός και συνεργάτης της ΚΕΕΕ ενημέρωσε το σώμα της Γενικής Συνέλευσης για τις  πρωτοβουλίες της «Επιτροπής Πνευματικών Δικαιωμάτων»  και η πρώτη μέρα έκλεισε με τις τοποθετήσεις Προέδρων και μελών Γενικής Συνέλευσης.
Το πρωί της δεύτερης μέρας, η Γενική Συνέλευση ξεκίνησε με την εισήγηση του οικοδεσπότη Προέδρου κ. Παύλου Τονικίδη. Ο Δ` Αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ μίλησε στο σώμα για την «Αναβάθμιση του θεσμού των Επιμελητηρίων ως καθοριστικός παράγοντας ανάπτυξης της περιφέρειας», μπροστά και στους κυβερνητικούς εκπροσώπους που ήταν τιμήσει τις εργασίες με την παρουσία τους.
Το λόγο έλαβαν, στην συνέχεια και διαδοχικά, οι παριστάμενοι Υπουργοί. Η κα Όλγα Κεφαλογιάννη, από το βήμα της ΚΕΕΕ και μεταφέροντας το μήνυμα του Πρωθυπουργού, ανέφερε πως «τα τοπικά επιμελητήρια αποτελούν εργαλείο ανάπτυξης και συμβάλλουν ουσιαστικά στη οικονομία της χώρας». Ακόμη, είπε πως η κυβέρνηση στηρίζει τον θεσμό των Επιμελητηρίων έμπρακτα με την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους μέσα από τη συνέχιση της υποχρεωτικότητας της συνδρομής των μελών τους, για να αποσπάσει το θερμό χειροκρότημα όλων και να θέσει τέλος στην αγωνία για την επιβίωση τους.
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος τόνισε την ανάγκη «να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να δουλέψουμε μαζί σε μια σωστή κατεύθυνση προς όφελος της πατρίδας και των πολιτών μας», ενώ ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός σημείωσε ότι, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει, ήδη, προχωρήσει σε αποτύπωση των βασικών σημείων διοικητικών εμποδίων και παραγόντων που αυξάνουν το κόστος της επιχειρηματικότητας και στόχος είναι η κατάργηση της υποχρεωτικής δημοσίευσης των ισολογισμών στο ΦΕΚ.
Ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Σταύρος Καλαφάτης υπογράμμισε πως το κυβερνητικό έργο συνεχίζεται στη βάση των διαρθρωτικών προσαρμογών και άρσης των εμποδίων που «επί δεκαετίες καλλιέργησε ο λαϊκισμός» και αναφέρθηκε στον ουσιαστικό ρόλο των επιμελητηρίων, ο οποίος έχει και ένα αυξημένο ειδικό βάρος, καθώς ο θεσμός εκπροσωπεί τις παραγωγικές δυνάμεις.
Παρών και ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος όχι απλά υποστήριξη το ρόλο και την ανάγκη ύπαρξης των Επιμελητηρίων αλλά μίλησε και με τα θερμότερα λόγια για την αποτελεσματικότητά τους και φυσικά για την αγαστή συνεργασία που έχει κυρίως με τους Προέδρους του Βορειοελλδίτικου τόξου.

Παρουσίαση Μελέτης για την μείωση του Ειδικού Φόρου Καυσίμων…

Την αντίθεση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην επικείμενη κατάργηση των υποχρεωτικών συνδρομών των μελών των επιμελητηρίων και μετά το 2015 υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κ.  Απόστολος Τζιτζικώστας.
Παρουσιάζοντας δε, τα συμπεράσματα μελέτης της Περιφέρειας σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κιλκίς τόνισε ότι, η πτώση της ζήτησης για υγρά καύσιμα στο Κιλκίς είχε απώλεια 6,7 εκ. ευρώ το 2012. Η συγκεκριμένη απώλεια επιμερίζεται σε 3 εκ. ευρώ λόγω μείωσης εισοδήματος και σε 3,7 εκ. ευρώ λόγω εναλλακτικής λύσης για ανεφοδιασμό από πόλεις της ΠΓΔΜ που βρίσκονται πολύ κοντά στο νομό και την πόλη του Κιλκίς.
Ένα άλλο εύρημα ήταν ότι -ανά έτος- η απώλεια από εκροή πωλήσεων σε τσιγάρα και οπωροκηπευτικά διαμορφώνεται σε 6,5 εκ. ευρώ, διότι, οι καταναλωτές εξέρχονται από τη χώρα όχι μόνο για να «φουλάρουν» τα ντεπόζιτα των οχημάτων τους, αλλά και για να αγοράσουν μια σειρά από άλλα είδη αγαθά και υπηρεσίες. «Τα χρήματα αυτά χάνονται από την οικονομία της Μακεδονίας και την εθνική οικονομία» ανέφερε.
Τις εργασίες τίμησε και ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής Κιλκίς κ.  Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος υπογράμμισε πως δεν υπάρχει η δυνατότητα ανάπτυξης χωρίς να δουλεύει σωστά η δημόσια διοίκηση, της οποίας η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να προσανατολίζεται σε θεωρητικά μοντέλα «που μας φέρνουν οι ξένοι» τα οποία, αν και είναι - όπως είπε - εξαιρετικά, είναι λανθασμένο μοντέλο για την ελληνική «περίπτωση».
Η κα Μαγδαληνή Καρακόλη, Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας
Η κα Αρχοντούλα Παπαπαναγιώτου, Νομικός και συνεργάτης της ΚΕΕΕ Ο Πρόεδρος του ΕΠΒ και Γεν. Γραμματέας της ΚΕΕΕ κ. Παναγιώτης Αγνιάδης με τον Αστυνομικό Δντη Ν. Κιλκίς κ. Αντώνη Λιάππη και τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Τρικάλων κ. Γιαγιάκο. 
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολος Τζιτζικώστας


Η Υπουργός Τουρισμού, κα 'Όλγα Κεφαλογιάννη
Ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κ. Θεόδωρος Καράογλου


Αναμνηστική φωτογραφία όλων των προέδρων που συμμετείχαν στην Γεν. Συνέλευση του Κιλκίς
Ο εκπρόσωπος της ΚΕΕΕ από το Επιμελητήριο Βοιωτίας κ. Αλέκος Μητάς
παρακολουθεί τις εργασίες της πρώτης ημέρας 


Στο βήμα ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φθιώτιδας κ. Αλέκος Διαμαντάρας. 


Οι εκπρόσωποι της Φωκίδας κκ. Γαζής και Παναγιωτόπουλος παρακολουθούν τις εργασίες της πρώτης ημέρας. 


Το τραπέζι των φιλόξενων μελών του ΔΣ του ΕΒΕ Κιλκίς 
Ο Οικονομικός Επόπτης του ΕΒΕ Κιλκίς κ. Θανάσης Τριανταφυλλίδης με τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Σερρών κ. Χρήστο Μέγκλα και τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Εύβοιας κ. Παναγιώτη Σίμωση. 
Ο πρώην υπουργός κ. Γεώργιος Φλωρίδης


Τις εργασίες της πρώτης μέρας παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Δ.ντης της ΚΕΕΕ κ. Βσίλειος Αποστολόπουλος


Μια αναμνηστική φωτογραφία με το προσωπικό των Επιμελητηρίων που συμμετείχαν στην Γενική Συνέλευση του Κιλκίς 

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Βοιωτίας προσφέρει στον οικοδεσπότη Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κιλκίς
 ένα αναμνηστικό ενθύμιο για την Γενική Συνέλευση. 
Ο εκπρόσωπος της ΚΕΕΕ από το ΕΠΒ κ. Αλέκος Μητάς με μέλη του ΔΣ
του Επιμελητηρίου Κιλκίς και τον Αστυνομικό Δντη του Νομού Κιλκίς Ο Γενικός γραμματέας Εμπορίου, κ. Στέφανος Κομνηνός


Ο Πρόεδρος του ΕΒΠ και Γενικός Γραμματέας της ΚΕΕΕ κ. Αγνιάδης
προσφέρει ένα αναμνηστικό με την Βοιωτική ασπίδα στον κ. Καράογλου. 


Ο κ. Σταθάκης με τον κ. Παπαχαραλάμπους από το Επιμελητήριο Βοιωτίας 

Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής, κ Γ. Σταθάκης«Να αποκατασταθεί η ροή κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού Νότου»… ζήτησε ο Πρόεδρος της ΚΕΕΕ.

Στην δική του εισήγηση κατά την πρωϊνή συνεδρίαση της δεύτερης ημέρας, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) κ. Κώστας Μίχαλος τόνισε ότι είναι ζήτημα ζωτικής σημασίας να αποκατασταθεί η ροή κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού Νότου. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για Ευρώπη 2020 και να θέτουμε φιλόδοξους αναπτυξιακούς στόχους, όσο εξακολουθούν να επικρατούν συνθήκες ασφυξίας στην Περιφέρεια», σημείωσε. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι άμεση ανάγκη να εξυγιανθεί και να ισχυροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα, ώστε να επιστρέψει η εμπιστοσύνη και η ρευστότητα στις αγορές. Κατά τον ίδιο, οι αγορές «κατανοούν πλέον ότι το πρόβλημα που απειλεί τα θεμέλια της ευρωζώνης δεν είναι ούτε οι ‘άσωτοι' λαοί, ούτε η κουλτούρα του Νότου. Είναι η επιμονή σε αδιέξοδο οικονομικό δόγμα, που δείχνει να αγνοεί τις ανάγκες της ανάπτυξης, αλλά και τις αντοχές των πολιτών». «Σήμερα υπάρχει ανάγκη για ένα νέο κοινό όραμα, το οποίο θα διαπερνά τους λαούς της Ευρώπης και θα εκφράζεται από υπεύθυνες πολιτικές ηγεσίες αλλά και από υπεύθυνους φορείς της επιχειρηματικότητας και των εργαζομένων. Και ο ρόλος των επιμελητηρίων εδώ πρέπει να είναι καταλυτικός», πρόσθεσε.
Η Γενική Συνέλευση ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις Προέδρων και μελών Γενικής Συνέλευσης ενώ ανακοινώθηκε πως η επόμενη συνέλευση θα λάβει χώρα στην Άνοιξη του 2014 στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Ο Υφυπουργός Υποδομών, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος


Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος,
Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Σταύρος Καλαφάτης
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φθιώτιδας προσφέρει ένα αναμνηστικό δώρο στον Πρόεδρο του ΕΒΕ Κιλκίς

Οι κκ. Μίχαλος και Τονικίδης, δύο κεντρικοί πρωταγωνιστές της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΕΕ στο Κιλκίς

Τιμή τους Κρήτες αγωνιστές…
 
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Κιλκίς κ. Παύλος Τονικίδης βραβεύει τον Πρόεδρο της ΚΕΕΕ κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο. 
Οι εκδηλώσεις της Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΕΕ στο Κιλκίς ολοκληρώθηκαν το απόγευμα  του Σαββάτου, 23 Νοεμβρίου 2013, στο επιβλητικό κτήριο του Επιμελητηρίου στο κέντρο της πόλης, όπου ο οικοδεσπότης Πρόεδρος του Επιμελητηρίου του Κιλκίς και Δ` Αντιπρόεδρος κ. Παύλος Τονικίδης, βράβευσε τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων της Κρήτης .
Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση του κ. Τονικίδη αφού φέτος η πόλη του Κιλκίς γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωσή της στον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο, γεγονός στο οποίο η συμβολή των Κρητών αγωνιστών υπήρξε πολύ σπουδαία.  Για το λόγο αυτό, ο κ. Τονικίδης τίμησε στο πρόσωπο των εκπροσώπων της Επιμελητηριακής κοινότητας της Κρήτης, όλους εκείνους τους αγωνιστές που έπεσαν ηρωϊκά στο πεδίο των μαχών.
Στιγμιότυπα από την σχετική τελετή 
Ακόμη, με αφορμή την πρόσφατη ανάδειξη του Προέδρου της ΚΕΕΕ κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου ως Αντιπροέδρου των Eurochambers, ο κ. Τονικίδης του προσέφερε συμβολικά ένα αναμνηστικό, ευχόμενος πάντα επιτυχίες για τον επιχειρηματικό κόσμο, εν όψει και της ανάληψης της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. στις αρχές του χρόνου.
Στιγμιότυπα από την σχετική τελετή 


Τέλος, αξίζει να σημειωθεί η σημαντική υποστήριξη που παρείχε στις εργασίες της Γεν. Συνέλευσης από το προσωπικό και τα μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Κιλκίς, της τοπικής κοινωνίας καθώς και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κιλκίς με επικεφαλής τον Αστυνομικό Δ.ντη κ. Αντώνιο Λιάππη. 
Η ΕΝ ΔΕΛΦΟΙΣ είχε προσκληθεί και σ αυτή τη Γεν. Συνέλευση από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος.
Ο Δ.ντης της Εβδομαδιαίας Εφημερίδας της Κεντρικής Ελλάδας κ. Λάμπρος Ρόδης
με τον Αστυνομικό Δ.ντη του Νομού Κιλκίς κ. Αντώνιο Λιάππη, στον οποίο
αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για την άψογη διοργάνωση εκ μέρους της υπηρεσίας του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: