Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

«Ταξίδι αλληλεγγύης» από Γερμανούς και Ελβετούς στο Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς

Το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς επισκέφθηκε τη περασμένη εβδομάδα ομάδα Γερμανών και Ελβετών εργαζομένων στο πλαίσιο της δράσης «Ταξίδι αλληλεγγύης στη Ελλάδα, 21 με 28 Σεπτεμβρίου 2013» ενάντια «στη λιτότητα, την καταστολή και τον εθνικισμό».
«Στην ομάδα μας ανήκουν συνάδελφοι και συναδέλφισσες από τη Γερμανία και την Ελβετία. Εργαζόμαστε σε διάφορους κλάδους και είμαστε ενεργοί σε διάφορα συνδικάτα, πολιτικές ομάδες και πρωτοβουλίες. Θεωρούμε την ομάδα μας μια πρωτοβουλία από τα κάτω. Δεν ερχόμαστε ως εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων ή συνδικαλιστικών ενώσεων. Αυτό που μας ενώνει είναι ένα: Θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς την Ελλάδα! Το ταξίδι αλληλεγγύης σχεδιάστηκε και οργανώθηκε ως προσωπική μας πρωτοβουλία -με την υποστήριξη των συναδέλφων και συναδελφισσών από την Ελλάδα που γνωρίσαμε τα τελευταία δύο χρόνια», σημείωσαν μεταξύ άλλων.
«Η μεγάλη πλειοψηφία των μισθωτών στη Γερμανία εξακολουθεί να κλείνει τα μάτια μπροστά στις εξελίξεις στη Νότια Ευρώπη. Ελπίζουν απλώς να αποφύγουν παρόμοιες καταστάσεις. Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ προωθούν αυτήν την αδιαφορία μέσω απόκρυψης των γεγονότων, παραπληροφόρησης και υποδαύλισης στερεοτύπων. Θέλουμε να αντιταχθούμε σε όλα αυτά μεταφέροντας στη Γερμανία τις εμπειρίες μας και τις συζητήσεις μας με εσάς», τόνισαν μεταξύ άλλων και συμπλήρωσαν: «Κάποιοι από εμάς βρέθηκαν με μια αντιπροσωπεία πριν από ένα χρόνο, το Σεπτέμβριο του 2012, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Θέλουμε να αποκτήσουμε μια δική μας εικόνα των κοινωνικών συνθηκών εξαθλίωσης που άφησαν πίσω τους τα μνημόνια. Θέλουμε να μάθουμε περισσότερα για την αντίσταση σας απέναντι στην Τρόικα. Αυτό το σκοπό εξυπηρέτησε και η ανταπόδοση της επίσκεψης μας από συναδέλφους και συναδέλφισσες από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Λιβαδειά την Άνοιξη του 2013. Την Πρωτομαγιά διαδηλώσαμε από κοινού μπροστά στο γραφείο της ΕΕ ενάντια σε μνημόνια και καταστολή αλλά και ενάντια στην άνοδο ρατσιστικών και φασιστικών δυνάμεων. Πολυάριθμες εκδηλώσεις σε διάφορες γερμανικές πόλεις μας προσέφεραν τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε τις γνώσεις μας σχετικά με την Ελλάδα και να αναζητήσουμε αφετηρίες κοινής αντίστασης. Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και αυτό το ταξίδι αλληλεγγύης».
Να θυμίσουμε επίσης ότι ορισμένα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας ως εκπρόσωποι εργατικών συνδικάτων από την πόλη Ντάρμστατ της Γερμανίας είχαν επισκεφθεί και πάλι τον Ιούνιο το Ε.Κ. Λιβαδειάς και πρόσφεραν το ποσό των περίπου 5000 ευρώ για την ενίσχυση του κοινωνικού του παντοπωλείου για την δράση του οποίου είχαν ενημερωθεί πριν από περίπου ένα χρόνο.
«Ένα μέρος της ομάδας μας είχε έρθει ξανά στη Λιβαδειά. Πληροφορηθήκαμε για την κατάσταση της Ελλάδας και συμμετείχαμε σε διάφορες δράσεις. Στο πλαίσιο αυτό  αποφασίσαμε από το συνδικάτο του Ντάρμστατ τα υποστηρίξουμε το ΕΚ Λιβαδειάς. Μαζέψαμε χρήματα για τι κοινωνικό παντοπωλείο και με την ευκαιρία των εκδηλώσεων μνήμης για το ολοκαύτωμα του Διστόμου επισκεφτήκαμε την πόλη και ενημερωθήκαμε για το τι είχε συμβεί και αυτό είναι κάτι που μας συγκίνησε ιδιαίτερα», είπε εκ μέρους της ομάδας ο Ράιναντ Χάικα ο οποίος αφού επεσήμανε οτι δυστυχώς υπάρχουν ακόμα φασίστες στην Γερμανία και την Ελλάδα  δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει σχετικά με τις θηριωδίες ότι «το Γερμανικό κράτος πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες του».
Ο πρόεδρος του Ε.Κ. Λιβαδειάς και βουλευτής Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς για άλλη μια φορά ευχαρίστησε την ομάδα για την επίσκεψη το ενδιαφέρον που δείχνει για τη χώρα μας και αναφορικά με τα όσα έθιξε και ο Γερμανός συνάδελφός του τόνισε πως «το να βλέπεις έλληνες να είναι ναζί είναι σα να βλέπεις μαύρους στη Κου Κλουξ Κλάν».
Παράλληλα αναφέρθηκε και στην επίσκεψη σε χώρους εργασίας λέγοντας ότι «οι συνάδελφοί μας διαπίστωσαν στο εργοστάσιο ότι οι έλληνες μόνο τεμπέληδες δεν είναι».
Καταλήγοντας ο κ. Σταθάς σημείωσε: «Με τον γερμανικό λαό δεν έχουμε πρόβλημα, ανταλλάσουμε απόψεις και συζητάμε τις κοινές μας ανησυχίες γιατί η κρίση δεν είναι ελληνική αλλά ευρωπαϊκή και στέλνουμε το μήνυμα ότι ο λαός της Ευρώπης πρέπει να αγωνιστεί για να ανατρέψει τις πολιτικές που εξυπηρετούν τους τραπεζίτες στους οποίους καταλήγουν τα χρήματα τόσο από τους έλληνες φορολογούμενους πολίτες όσο και από τους πολίτες της Ευρώπης». Πηγή http://viotianet.gr/?p=13619


Δεν υπάρχουν σχόλια: