Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Δεν θα φορολογηθούν αποθηκευτικοί χώροι σε αγροτική γη και στάνες

Κατόπιν σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά και έπειτα από παρέμβαση του πρωθυπουργού, δεν θα φορολογηθούν οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη, όπως θερμοκήπια, στάνες, αποθήκες γεωργικών μηχανημάτων. Απ' ότι φαίνεται η παρέμβαση της ΠΑΣΕΓΕΣ για το θέμα ήταν καθοριστική.
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, διευκρινίζεται συγκεκριμένα ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν με τον ενιαίο φόρο ακινήτων οι αποθηκευτικοί χώροι που βρίσκονται σε αγροτική γη (γεωργικών μηχανημάτων, θερμοκήπια, στάνες κ.λπ.).

Η ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ

Συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το Προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ και αφού έλαβε υπ’ όψη του α) τα όσα προβλέπονται για τη φορολογία των αγροτεμαχίων στο τελικό σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών β) τις αντιδράσεις των αγροτών σε όλη τη χώρα για τα προτεινόμενα μέτρα, επισημαίνει τα ακόλουθα, εκφράζοντας την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου της χώρας επί των προβλέψεων των επτά συντελεστών του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

1.      Η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει επισημάνει επανειλημμένα έγκαιρα και έγκυρα ότι δεν είναι δυνατόν και είναι παντελώς άδικο και παράλογο, να φορολογούνται οι συντελεστές παραγωγής (αγροτεμάχια), αντί της δίκαιης και αποδεκτής φορολόγησης των εισοδημάτων που προκύπτουν από την καλλιέργειά τους.
2.      Είναι παραπλανητικός και αποπροσανατολιστικός ο ισχυρισμός κάποιων ότι τα αγροτεμάχια θα επιβαρυνθούν μόνον με 1,5 ευρώ/στρέμμα.  Η αλήθεια είναι ότι θα επιβαρυνθούν με το γινόμενο συγκεκριμένων συντελεστών, σύμφωνα με τη χρήση, θέση, καλλιέργεια, πρόσοψη ή μη σε εθνική ή επαρχιακό οδό, σε θάλασσα κλπ. Στη δυσμενέστερη περίπτωση θα επιβαρυνθούν με γινόμενο επτά (7) συντελεστών, όπως προβλέπεται στο τελικό σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, δηλαδή το 1,5 ευρώ/στρέμμα είναι η ελάχιστη επιβάρυνση και η τελική για κάθε περίπτωση μπορεί να είναι σημαντικά αυξημένη.
3.      Κατά παράλογο τρόπο, η ίδια καλλιέργεια, με το ίδιο κόστος παραγωγής και την ίδια ακαθάριστη πρόσοδο επιβαρύνεται διαφορετικά, σύμφωνα με το διαμέρισμα, την περιοχή που ευρίσκεται η καλλιεργούμενη έκταση.
4.      Κατά παράλογο και άδικο τρόπο η ίδια καλλιέργεια με τα ίδια έσοδα-έξοδα, φορολογείται διαφορετικά, εάν το αγροτεμάχιο προσεγγίζει επαρχιακή ή εθνική οδό η θάλασσα, σαν να ισχύει το δεδομένο ότι η καλλιέργεια, που βλέπει εθνική οδό ή θάλασσα είναι πιο αποδοτική ή έχει λιγότερα έξοδα!!!
5.      Κατά παράλογο τρόπο μία ασκεπής – μη καλλιεργούμενη έκταση (υπαίθρια έκθεση) φορολογείται περισσότερο με συντελεστή χρήσης 1,5 από ένα λατομείο-μεταλλείο με συντελεστή χρήσης 1,2 με σημαντικές επιπτώσεις της λειτουργίας του στο περιβάλλον και με σημαντικά ετήσια έσοδα!!!
6.      Αγροτικά κτίσματα : Φορολογούνται τα αγροτικά κτίσματα, αποθήκες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις κ.α. με σημαντική επιβάρυνση που θα οδηγήσει σε αδυναμία συνέχισης των παραγωγικών δραστηριοτήτων των αγροτών και κτηνοτρόφων.
7.      Κατά παράλογο και άδικο τρόπο προβλέπεται συντελεστής κατοικίας ίσος με 5 για τα 10 στρέμματα του κτήματος και έτσι μία αποθήκη στέγασης – φύλαξης γεωργικών μηχανημάτων, επιβαρύνει σημαντικά το γινόμενο των συντελεστών.
8.      Κατά παράλογο και άδικο τρόπο δεν φορολογούνται τα γήπεδα ελλιμενισμού σκαφών ή αεροσκαφών, ενώ φορολογούνται οι λωρίδες γης που ευρίσκονται κάτω από υψηλή τάση της ΔΕΗ!!!
9.      Κατά παράλογο και άδικο τρόπο δεν προβλέπεται καμία διάκριση στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και στους ετερο-επαγγελματίες.
Με βάση τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι οι συντάκτες αυτού του σχεδίου Νόμου, στοχεύουν στη διάλυση του αγροτικού τομέα στη χώρα μας, στην εξουθένωση των αγροτών, οι οποίοι δε θα μπορούν ασφαλώς ν’ ανταποκριθούν στα προβλεπόμενα, ο πρωτογενής τομέας θα συρρικνωθεί δραματικά αν και η Κυβέρνηση με πομπώδη τρόπο διαλαλεί ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας θα προέλθει από την ενδυνάμωση του αγροτικού τομέα, ο οποίος υπερφορολογείται και χαρακτηρίζεται από υποχρηματοδότηση και αποεπένδυση. 

Ας γνωρίζουν καλά οι Κυβερνήσεις και όσοι μέσω αυτών υλοποιούν αυτούς τους  σχεδιασμούς, ότι θα βρουν σύντομα απέναντί τους σύσσωμο τον αγροτικό κόσμο, ο οποίος μέχρι τώρα έχει υποστεί συνολική ετήσια αφαίμαξη παραπάνω από 2 δις, όπως τεκμηριώσαμε σε προηγούμενες ανακοινώσεις μας και με τα όσα προβλέπονται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου υποχρεώνονται να καταβάλλουν άλλα 700 εκατ. ευρώ περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: