Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Στη Λάρισα σήμερα ο Μ. Τρεμόπουλος για το αγροτικό ζήτημα

Στην Λάρισα βρίσκεται σήμερα ο συντονιστής της εκτελεστικής γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, προκειμένου να παρευρεθεί στα αγροτικά μπλόκα και να ανταλλάξει απόψεις με τους αγρότες της Θεσσαλίας γύρω από τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Θα προηγηθεί συνέντευξη τύπου στα γραφεία των Οικολόγων Πράσινων στις 11:30 το πρωί (Βελή 4, πίσω από το κτίριο της παλαιάς Νομαρχίας), ενώ το μεσημέρι στις 13:30 θα συναντηθεί και με τον δήμαρχο του Κιλελέρ.
Μετά από τις πρόσφατες κυβερνητικές προτάσεις, η Θεματική Ομάδα Γεωργίας των Οικολόγων Πράσινων αναλύει στο παρακάτω κείμενο τη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση και προτείνει ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα βασίζεται σε συγκεκριμένες προτεραιότητες.

Αναλυτικά:
Προτάσεις Οικολόγων Πράσινων:
Η σύγχρονη Αγροτική Πολιτική και τα προβλήματα των Αγροτών

Η αγροτική οικονομία αποτελεί για τους Οικολόγους πράσινους θεμελιώδους σημασίας προτεραιότητα, βάση της παραγωγικής πυραμίδας και δικλίδα επισιτιστικής ασφάλειας για τη χώρα με τους γεωργούς να αποτελούν τους βασικότερους θεματοφύλακες της υπαίθρου και του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα είναι ο τομέας πάνω στον οποίο πρέπει να στηριχθεί  η ανασυγκρότηση της προβληματικής και αποδιοργανωμένης Ελληνικής οικονομίας.
Κατά συνέπεια οι Οικολόγοι Πράσινοι συμπαραστέκονται στις κινητοποιήσεις των αγροτών που θέτουν καίρια προβλήματα επιβίωσης του κλάδου και απαιτούν σχεδιασμό για ένα σύγχρονο τοπίο στον αγροτικό τομέα. Ζητήματα άλλωστε που αναγνωρίζονται καθολικά και η ειρηνική μορφή του αγώνα τους, που δεν δυσχεραίνει άλλες δραστηριότητες και σε πείσμα των κρατούντων μπορεί να τα φέρει προς επίλυση στο προσκήνιο.
Τα τελευταία χρόνια είναι κοινώς αποδεκτό πως ο αγροτικός τομέας έχει αφεθεί να ακολουθεί τον δικό του δρόμο χωρίς να υπάρχουν σημεία στοχευμένης πολιτικής, σαφούς οράματος και ενός οργανωμένου πλάνου. Αποτέλεσμα της απουσίας κεντρικού σχεδιασμού είναι η σημερινή προβληματική εικόνα του αγροτικού τομέα που παρά του ότι θα μπορούσε να αποτελεί βασικό στοιχείο στήριξης των τοπικών οικονομιών και της εθνικής οικονομίας, δεν έχει αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελληνικής γεωργίας αλλά έχει εγκλωβιστεί από το κόστος των εφοδίων, την μονοκαλλιέργεια, τους περιορισμούς και τις επιπτώσεις της κατασπατάλησης και καταστροφής των φυσικών πόρων και πλήθος άλλων εξαρτήσεων
Στο αγροτικό χώρο είναι ζητήματα επιβίωσης αυτά που ωθούν τους αγρότες να διεκδικούν στους δρόμους και τα οποία δεν μπορούν να  αντιμετωπιστούν με «εύκολα» πρόσκαιρα μέτρα αλλά ούτε βεβαίως με άσκηση βίας, επιτάξεις και καταστολή κινητοποιήσεων. Ταυτόχρονα οι αγρότες αγωνίζονται για τη γη τους ακούγοντας από μακριά να κρούεται ο κώδωνας του κινδύνου για υφαρπαγή της αγροτικής γης από τα χέρια των αγροτών ενώ ασφυκτική είναι η πίεση που δέχεται η αγροτική δραστηριότητα από ανταγωνιστικές χρήσεις που θέτουν σε κίνδυνο το ίδιο το μέλλον της γεωργίας.
Θα πρέπει να σταθούμε στο σημείο αυτό στο ύφος των αγροτικών κινητοποιήσεων που δεν κλείνουν τους οδικούς άξονες της χώρας, συμμετέχουν σε κινήσεις αλληλεγγύης και προκαλούν ένα ουσιαστικό διάλογο με την κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ έχοντας ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στο πλευρό τους.
Στην πρόσφατη συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων παρουσιάστηκε μια σειρά μέτρων για τους αγρότες και την γεωργία η οποία στάθηκε σε μεγάλο βαθμό στην υλοποίηση των αυτονόητων όπως για παράδειγμα στην κάλυψη του κενού για την σύνταξη των αγροτών το οποίο η κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ ήταν υποχρεωμένο να το λύσει και το οποίο ήταν μια εσωτερική αστοχία του προγράμματος.
Το ζήτημα της υποθηκευμένης αγροτικής γης με το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς της ΑΤΕ είναι ένα πολυεπίπεδο ζήτημα που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της αγροτικής δραστηριότητας. Στην παρούσα κατάσταση οι τράπεζες για να διατηρήσουν την αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν θέλουν να γίνουν άμεσες εκποιήσεις που θα πιέσουν την αξία των αγροτεμαχίων ταυτιζόμενες έτσι προσωρινά με την διάθεση των αγροτών. Στο μέλλον η πίεση για μαζικές εκποιήσεις πιθανότατα να αυξηθεί θέτοντας σοβαρούς κινδύνους για την γεωργία.
Η μείωση του κόστους άρδευσης μέσω του βραδινού τιμολογίου ΔΕΗ είναι στην σωστή κατεύθυνση αλλά συνοδεύεται από διάφορα τεχνικά προβλήματα καθώς περιορίζει την αρδευτική περίοδο, χωρίς να διευκολύνεται μεγάλο εύρος αγροτικών δραστηριοτήτων.
Η πίεση για μείωση του κόστους του αγροτικού πετρελαίου πέφτει στο κενό εξαιτίας του υφιστάμενου συστήματος φορολόγησης αλλά και της απουσίας λογιστικών βιβλίων που θα επέτρεπε τον σχετικό έλεγχο. Η ουσία είναι πως αποτελεί δίκαιο αίτημα η εξίσωση του κόστους πετρελαίου με τη ναυτιλία, γιατί η γεωργία δεν αντιμετωπίζεται με τα ίδια μέτρα και σταθμά ενώ συμμετέχει ισότιμα στο Εθνικό ΑΕΠ.
Στη δεδομένη οικονομική συγκυρία είναι αξιοπερίεργο πως δεν διευθετούνται άμεσα οι πληρωμές αγροπεριβαλλοντικών  προγραμμάτων,  προγραμμάτων βιολογικής γεωργίας, την ίδια στιγμή που 7700 σχέδια βελτίωσης λιμνάζουν εξ αιτίας της τραγικής και χωρίς λόγο καθυστέρησης των προεγκρίσεων.  
Τα προβλήματα της γεωργίας στην χώρα μας είναι δομικά ενώ πολλά από αυτά δεν έχουν κόστος για την επίλυσή τους παρά, όραμα και μια στοχευμένη πολιτική. Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουμε τον αγώνα των αγροτών για στοχευμένη  προσέγγιση που θα βασίζεται σ’ ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την αναγέννηση του αγροτικού τομέα με προτεραιότητες:
·         Τη συλλογική οργάνωση στον αγροτικό τομέα και τη στήριξη ομάδων παραγωγών και συνεταιρισμών νέας γενιάς, που συμβάλλουν στην εξυγίανση του συνεταιριστικού κινήματος. Το συνεταιριστικό τοπίο κατέρρευσε σε μια χρονική στιγμή που η χώρα και οι τοπικές κοινωνίες έχουν τους συνεταιρισμούς περισσότερη ανάγκη παρά ποτέ και είναι ιστορική ανάγκη η στήριξή του.
·         Το θέμα της κοινωνικής οικονομίας στον αγροτικό χώρο με την ενασχόληση ευπαθών κοινωνικών ομάδων ομάδες σε συναφείς με την αγροτική απασχόληση δράσεις για παραγωγή και διάθεση αγαθών με προνομιακές συμβάσεις και ένα ευνοϊκό καθεστώς φορολογίας και όχι, όπως συμβαίνει σήμερα,  που έχει σαν αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις αυτές στη χώρα μας να είναι μετρημένες στα δάχτυλα.
·         Μέριμνα για τη στήριξη μικρών παραγωγών με εγγυήσεις του δημοσίου κάτω από ένα ταμείο εγγυοδοσίας (το αγροτικό ΤΕΜΠΕ) που θα τους στηρίζει αναφορικά με την έλλειψη ρευστότητας και κεφαλαίων κίνησης. Η σύσταση του ταμείου χρειάζεται να συμπέσει χρονικά με τον ορισμό του μικρού και ενεργού αγρότη και εννοιολογικά μ’ αυτήν του πολυλειτουργικού αγρότη και την ευέλικτη διαδικασία στην άσκηση του αγροτικού επαγγέλματος.
·         Τη μείωση της εξάρτησης γεωργίας και κτηνοτροφίας από τις υψηλού κόστους εισροές, με την καλλιέργεια εγχώριων ζωοτροφών και την άσκηση πολιτικής για αγροτικό τομέα χαμηλών εισροών. Η προσέγγιση στο όλο ζήτημα οφείλει να περιλαμβάνει ουσιαστικό σχεδιασμό, που περνάει από ένα περιβάλλον νησίδων βιολογικής γεωργίας ως την ένταξη ολόκληρων περιοχών με ζώνες βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.
·         Τη μείωση του κόστους των αγροτικών προϊόντων και τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος μέσα από τη μείωση της απόστασης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών. Οι λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων, οι αγορές παραγωγών, που καθυστερεί αδικαιολόγητα η εφαρμογή τους πρέπει να περάσουν γρήγορα από το πιλοτικό στάδιο σε γενικευμένο στάδιο εφαρμογής, με ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο, διαφάνεια και μειωμένη γραφειοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: