Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Οι θέσεις της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ για τις επιπτώσεις εφαρμογής του Ν.4093/2012 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας


   Λαμία,26/11/2012.


Οι θέσεις της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ για τις επιπτώσεις εφαρμογής του Ν.4093/2012 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Διαθεσιμότητα, Απολύσεις, Επίτροπος, Περικοπή Πόρων κ.α.

¨Όπως αναμενόταν, η επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα συνεχίζεται, διευρύνεται και εντείνεται, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου και των μονοπωλίων στο όνομα της οικονομικής κρίσης που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Το νέο μνημόνιο της συγκυβέρνησης του «μαύρου μετώπου» ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με την τρόικα, όπως και το προηγούμενο του ΠΑΣΟΚ, προστατεύει τα κέρδη των μονοπωλίων μέσα και έξω από την Ελλάδα.
Χρησιμοποιείται ως όργανο νέας επίθεσης στο εργατικό και λαϊκό εισόδημα και ταυτόχρονα ως μέσο εκβιασμού της εργατικής τάξης.
Επιδιώκει με την τρομοκρατία και το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» να υποτάξει τους εργαζόμενους, ώστε να αποδεχθούν: Τη νέα απόλυτη μείωση μισθών και συντάξεων, την επιβολή αλλεπάλληλων νέων φόρων και αύξηση των παλιών. Την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Το μοίρασμα της φτώχειας και της ανεργίας με περιορισμό ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας. Την προοπτική στάσης πληρωμών μισθών και συντάξεων από το Κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους καπιταλιστές. Τις νέες περικοπές στις ήδη περιορισμένες κρατικές δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια κ.λπ.
Κατευθύνει και επιβάλλει τη νέα μείωση πόρων προς την Τοπική Διοίκηση, που σημαίνει νέα επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων και μεγαλύτερες ελλείψεις σε έργα και κοινωνικές υπηρεσίες.
Επομένως οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί μικρομεσαίοι αγρότες, οι συνταξιούχοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους και να την επιβάλλουν. Να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική, αυτήν την εξουσία συνολικά, να οργανώσουν την πάλη τους και να απαιτήσουν μέτρα που ανακουφίζουν τη ζωή τους.
Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν στην Δημόσια Διοίκηση, τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού για μόνιμους και αορίστου χρόνου συνάδελφους θεμελιώνουν συνθήκες  τρόμου, καταναγκασμού και πογκρόμ μαζικών απολύσεων!
Συγκεκριμένα:
Μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας (με το 75% του μισθού) για ένα χρόνο όλοι οι εργαζόμενοι που καταργούνται οι οργανικές τους θέσεις, μετά από αξιολόγηση ή αναδιάρθρωση των υπηρεσιών.
Μέσα στον χρόνο που διαρκεί η διαθεσιμότητα μπορούν να μεταταχτούν και να μεταφερθούν υποχρεωτικά σε άλλη υπηρεσία, σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου αλλάζοντας ακόμα και τη σχέση εργασίας από μόνιμη σε αορίστου ή να καλύψουν προσωρινές ανάγκες.
Αν αρνηθούν επέρχεται η αυτοδίκαιη απόλυση τους.
Το φιλεύσπλαχνο αστικό κράτος μπροστά στον ορυμαγδό της επίθεσης αφήνει μια τελευταία ευκαιρία!
Με το πιστόλι της απόλυσης στον κρόταφο να «σωθεί» αποδεχόμενος και την  ένταξη του σε κλάδο κατώτερης κατηγορίας με αντίστοιχη φυσικά μείωση του μισθού ! ! !
Η διαδικασία  της υποχρεωτικής μετάταξης και μεταφοράς σε άλλη υπηρεσία και νομικό πρόσωπο αφορά το σύνολο των δημόσιων υπαλλήλων και ανεξάρτητα από το καθεστώς της διαθεσιμότητας.
Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ είναι σε κάθε στιγμή στην διάθεση των αναγκών και των προσταγών της κρατικής διοίκησης και υποχρεώνεται να κινηθεί προς κάθε κατεύθυνση γεωγραφικά και κλαδικά.
Αν αρνηθεί απολύεται!
Ξεκινάνε το πογκρόμ των απολύσεων  μέσω της διαθεσιμότητας. Μέσα σε 3 ημέρες (!)  από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ξεκινά η αυτοδίκαιη διαδικασία κατάργησης οργανικών θέσεων για τις κατώτερες βαθμίδες των συναδέλφων αορίστου χρόνου «που δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ή άλλη αξιόπιστη διαδικασία πρόσληψης σύμφωνα με προκαθορισμένα και αντικειμενικά κριτήρια»!
Καταργούνται οι οργανικές θέσεις (ΙΔΑΧ) για τις κατηγορίες ΥΕ,ΔΕ, με ειδικότητα Διοικητικού, Διοικητικού- Λογιστικού, Διοικητικού- Οικονομικού και  Διοικητικών Γραμματέων.
Πηγές του Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπολογίζουν να τεθούν σε διαθεσιμότητα μέσα στο 2013 πάνω από 40 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι. Θυμίζουμε ότι το μνημόνιο αναφέρεται σε 25 χιλιάδες!

Ζήτημα που αποδεικνύει ότι τα μέτρα δεν «τα επιβάλουν οι δανειστές και το μνημόνιο» αλλά η ανάγκη της πλουτοκρατίας να διαμορφώσει την τιμή της εργατικής δύναμης στα κατώτερα επίπεδα και σύμφωνα με τις ανάγκες της κερδοφορίας του. Να μπουν συσσωρευμένα κεφάλαια, ντόπια και ξένα, σε τομείς του δημοσίου έχοντας εξασφαλίσει φθηνό εργατικό δυναμικό για γρήγορη κερδοφορία!
Ο υπάλληλος θα βρίσκεται υπό συνεχή έλεγχο και την απειλή της «αργίας» για την ζωή και τις πράξεις του ακόμη και εκτός δουλειάς. Ανοίγει διάπλατα η πόρτα για πολιτικές και συνδικαλιστικές διώξεις. Αυτό το αντιδραστικό τερατούργημα που στο όνομα του δημόσιου συμφέροντος επιχειρεί να στεριώσει τον τρόμο και την υποταγή δεν πρέπει να περάσει!
Στενά δεμένες με αυτή την διαδικασία είναι και οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση της ίδιας λογικής, των ίδιων αντιλαϊκών συμφερόντων.
Με δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και μια σειρά υπουργικές αποφάσεις η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ θωρακίζει το νομικό πλαίσιο της άγριας επίθεσης που έχει εξαπολύσει ενάντια στην εργατική τάξη και στα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Στην κλιμάκωση της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι, είναι ανάγκη να απαντήσουν με κλιμάκωση ανυπακοής και δράσης σε κάθε χώρο δουλειάς δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, σε κάθε λαϊκή γειτονιά, για την κατάργηση των μνημονίων διαρκείας, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.
Οι Πράξεις και οι υπουργικές αποφάσεις αποτελούν το εφαρμοστικό πλαίσιο για την υλοποίηση - ενεργοποίηση διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, που ψηφίστηκε το προηγούμενο δεκαήμερο στη Βουλή.
H  επιλογή της συγκεκριμένης μορφής υιοθέτησης των ρυθμίσεων είναι φανερό ότι υπαγορεύτηκε από την ανάγκη να μην εμπλακεί το Κοινοβούλιο, κι αυτό για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, για να μην προκληθούν πρόσθετες τριβές στις δυνάμεις της συγκυβέρνησης και, δεύτερον, επειδή σε περίπτωση που οι ρυθμίσεις ακολουθούσαν τον κανονικό κοινοβουλευτικό δρόμο, θα απαιτούνταν αρκετές μέρες μέχρι την ψήφισή τους.
Με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου α) «Δημοσιονομικές κανόνες και άλλες διατάξεις» και β) «Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων του ν. 4046/2012 και του ν. 4093/2012» η κυβέρνηση:
  • Υιοθετεί και θέτει σε εφαρμογή το σύστημα της πολυεπίπεδης εποπτείας των οικονομικών της κυβέρνησης, των ΟΤΑ, των πρώην ΔΕΚΟ και κάθε φορέα που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο χρηματοδοτείται από το Δημόσιο, με την υποχρέωση της λήψης ...«διορθωτικών μέτρων» σε περίπτωση απόκλισης από τους αρχικούς προϋπολογισμούς. Λόγος γίνεται πρόσθετα για ακόμα πιο επαχθή μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, κάτι που η κυβέρνηση συμφώνησε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
  • Προωθεί προς άμεση υλοποίηση όλες τις ρυθμίσεις που προβλέπουν μείωση μισθών και συντάξεων, κατάργηση επιδομάτων Πρόνοιας, πρόσθετες πληρωμές για την Υγεία, απελευθέρωση των επαγγελμάτων κ.ο.κ.
Με τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, που ήδη δημοσιεύθηκαν στην «Εφημερίδα της Κυβέρνησης», κλιμακώνεται η λυσσαλέα επίθεση του κεφαλαίου απέναντι στο λαό και το εισόδημά του. Οι αποφάσεις της συγκυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) αποσκοπούν στο να ενισχύσουν το νομικό πλαίσιο για την απρόσκοπτη εφαρμογή του πακέτου με τα αντιλαϊκά μέτρα του «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής».
Οι αντιλαϊκές εξειδικεύσεις αφορούν στην επιβολή «ρήτρας αυτόματης διόρθωσης» για κάθε εμφανιζόμενη απόκλιση από τους αντιλαϊκούς στόχους, πολιτική που σημαίνει την επιβολή αλλεπάλληλων νέων μέτρων για την παραπέρα διάλυση μέχρι και εξαφάνιση του συνόλου των κρατικών κονδυλίων που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες.
Σπεύδουν από τώρα να προβλέψουν τα νέα χαράτσια απέναντι στους δημότες με πρόσχημα την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στους ΟΤΑ. Κλιμακώνουν με δημιουργία ειδικού ταμείου στο οποίο θα περιέρχεται το τίμημα από την εκποίηση κρατικής περιουσίας στους ιδιώτες, προκειμένου στη συνέχεια να δοθεί αποκλειστικά και μόνο στη εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους κ.ά.
Ειδικότερα:
Μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των άλλων υπουργείων συνάπτονται ξεχωριστά «μνημόνια συνεργασίας», στα οποία καταγράφονται οι «προκαθορισμένες διορθωτικές παρεμβάσεις σε περίπτωση εμφάνισης αποκλίσεων από τους στόχους».
Δυνατότητα υπογραφής μνημονίων προβλέπεται για οποιοδήποτε φορέα, όπως για παράδειγμα νοσοκομεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.ά.
Για κάθε «αρνητική απόκλιση» που ξεπερνά το 10%, περικόπτονται οι οποιασδήποτε μορφής ενισχύσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά το ποσό της εμφανιζόμενης «υπέρβασης».
Σε περίπτωση που για 2 συνεχόμενα τρίμηνα, και για οποιοδήποτε φορέα, διαπιστώσουν «απόκλιση» πάνω από 10%, το υπουργείο Οικονομικών διορίζει Επόπτη-τοποτηρητή των συμφερόντων του κεφαλαίου.
Δημιουργείται «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας» στους ΟΤΑ.
Σε περίπτωση «αποκλίσεων» στους ισολογισμούς τους για 2 συνεχόμενα τρίμηνα, υπάγονται υποχρεωτικά σε «προγράμματα εξυγίανσης», εξέλιξη που με τη σειρά της συνεπάγεται καρατόμηση των δαπανών μόνον σε ό,τι αφορά δαπάνες μισθοδοσίας, «μετατάξεις προσωπικού» και αναστολή προσλήψεων. Οι ΟΤΑ , που θα υπαχθούν στο «πρόγραμμα», υποχρεώνονται να απογειώσουν σε νέα ύψη τα δημοτικά χαράτσια.
Ειδική αναφορά γίνεται στο ΤΑΠ που πληρώνεται μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και που αφορά, όχι μόνο τους μικροϊδιοκτήτες αλλά και τους ενοικιαστές, ενώ μεγάλες ανατιμήσεις προβλέπουν και για το «τέλος παρεπιδημούντων» το οποίο επιβάλλεται σε ενοικιαζόμενα τουριστικά καταλύματα.    
Τον εργαζόμενο λαό καλεί η κυβέρνηση να πληρώσει και να καλύψει την πολιτική των περικοπών και της στάσης πληρωμών που έχει κηρύξει στους δήμους.
Κι όλα αυτά την ώρα που με όσα προβλέπει ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε πριν από μερικές μέρες, οι Δήμοι και οι περιφέρειες (συνολικά) προβλέπεται να πάρουν κρατική χρηματοδότηση το 2013 μικρότερη σε σχέση με το 2011 κατά 2.323,5 εκατ. ευρώ (δηλαδή μειωμένη κατά 39,7%) και μικρότερη σε σχέση με το 2012 κατά 297 εκατ. ευρώ (δηλαδή μειωμένη κατά 8%).
Αναλυτικότερα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει:
α) Δημιουργείται στο υπουργείο Εσωτερικών Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ με σκοπό τη συνεχή παρακολούθηση σε μηνιαία βάση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων.
β) Το Παρατηρητήριο ελέγχει την ορθή εφαρμογή του προϋπολογισμού με βάση «Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης» που περιλαμβάνει το πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης, το ετήσιο πρόγραμμα δράσης και τον ετήσιο προϋπολογισμό του κάθε ΟΤΑ και των νομικών του προσώπων.
γ) Στην περίπτωση που το Παρατηρητήριο διαπιστώσει απόκλιση από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους άνω του 10%, παρέχει στο δήμο υποχρεωτικές, ως προς την εφαρμογή τους, οδηγίες για τη διόρθωση της απόκλισης.
δ) Εφόσον η εκτέλεση του προϋπολογισμού του ΟΤΑ εξακολουθεί να παρουσιάζει για δύο συνεχόμενα τρίμηνα απόκλιση από τους στόχους, ο ΟΤΑ υπάγεται υποχρεωτικά σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης που περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:
1. Αμεση εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων που προβλέπονται από τη νομοθεσία προς διασφάλιση της είσπραξης των απαιτήσεων του ΟΤΑ και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής.
2. Αναστολή προσλήψεων.
3. Επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού.
4. Πρόσβαση του ΟΤΑ που αποκλίνει στο Λογαριασμό Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης (προβλέπεται στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ). Σημειωτέον ότι αυτό το Ταμείο δημιουργείται με χρήματα των ίδιων των ΟΤΑ τα οποία παρακρατούνται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).
5. Αύξηση των ιδίων εσόδων του ΟΤΑ που αποκλίνει από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές.
6. Αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3 τοις χιλίοις και επιβολή του τέλους υποχρεωτικά από το δήμο σύμφωνα με το ποσοστό αυτό μέχρι την οικονομική εξυγίανσή του. Ομοίως, αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%.
7. Περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.    
Σε αυτή την βάση σημειώνουμε ότι η χρηματοδότηση των Δήμων και των Περιφερειών, όπως ψηφίστηκε στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2013, μαζί με τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και τις συγκεκριμένες προσαρμογές στις εντολές των μνημονίων …η Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση, όχι  μόνο εντάσσονται πλήρως στη λογική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά αποτελούν και  βασικά κρατικά εργαλεία για την προώθηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας στην καθημερινότητα των εργαζομένων.

Επισημαίνουμε, επίσης, ότι οι «διαφωνίες» που ακούγονται στην ΚΕΔΕ και στην ΕΝ.ΠΕ για τις συγκεκριμένες εξελίξεις εξαντλούνται σε καταγγελίες επί παντός  επιστητού, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη στρατηγική του κεφαλαίου που γεννά μεσοπρόθεσμα, μνημόνια και εξαθλίωση των εργαζομένων.
Την ίδια στιγμή αυτή η πολιτική εφαρμόζεται και εξειδικεύεται από την συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών-στελεχών των κομμάτων του Ευρωμονοδρομου και διευκολύνουν διαχρονικά τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν σε νέα πιο βάρβαρα μέτρα: απολύσεις, φορολογική επιδρομή, ιδιωτικοποιήσεις έργων και υποδομών.
Σαν ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ – Κ.Κ.Ε  ζητάμε και επιδιώκουμε να μην εφαρμόσουν οι δήμοι και οι περιφέρειες την απόφαση της κυβέρνησης.
Να μη σταλούν ονομαστικοί κατάλογοι των εργαζομένων γιατί αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την κατάργηση των οργανικών θέσεων, διαθεσιμότητα των υπαλλήλων και τελικώς την απόλυσή τους.
«Στην κλιμάκωση της επίθεσης που δέχονται οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να απαντήσουν με κλιμάκωση ανυπακοής και δράσης σε κάθε χώρο δουλειάς δημοσίου – ιδιωτικού τομέα, σε κάθε λαϊκή γειτονιά, για την κατάργηση των μνημονίων διαρκείας, για την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας
 Δεν αντιμετωπίζεται διαφορετικά και η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει την απαρέγκλιτη εφαρμογή του αντιλαϊκού οδοστρωτήρα στους φορείς του Δημοσίου, με έμφαση στους Οργανισμούς Τοπικής Διοίκησης, επιβάλλοντας υποχρεωτικές μετατάξεις, απολύσεις προσωπικού μέσω της "διαθεσιμότητας" και δραματική αύξηση φόρων και τελών που θα επιβαρύνουν το σύνολο της λαϊκής οικογένειας».
ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΤΟΥΣ.
Παλεύουμε με ταξικό προσανατολισμό να ανατραπούν τα μέτρα και οι πολιτικές που τα γεννούν.
Παλεύουμε για να οξύνουμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα του συστήματος και όχι για καλύτερο διαπραγματευτή και διαχειριστή του συστήματος.
Δεν υπάρχει περιθώριο διαπραγμάτευσης μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λένε ψέματα όσοι υποστηρίζουν τέτοιες απόψεις.
Τα μέτρα που παίρνουν δεν μειώνουν το χρέος και τα ελλείμματα.
Είναι μέτρα στήριξης του κεφαλαίου.
Γι αυτό μας θέλουν άνεργους, μισοάνεργους - μισοεργαζόμενους, με μισθούς πείνας, χωρίς ωράριο, τρομοκρατημένους.

Καμία αυταπάτη ότι υπάρχει λύση που δε θα θίγει τα κέρδη των μονοπωλίων και ταυτόχρονα θα είναι προς όφελος των εργαζομένων.

Η΄ εμείς ή τα μονοπώλια !


                                                      ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
                                                      ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)
                                                      ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: