Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2011

«Αναβιώνει η επένδυση στη Μονή Τοπλού»…

Ευκαιρία για αναβίωση του μεγάλου τουριστικού έργου της στην Σητεία της Κρήτης που έχει κολλήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας βλέπει Minoan Group λόγω του ανασχηματισμού της κυβέρνησης. Η εταιρεία, σύμφωνα με το σημείωμα του προέδρου της κ. Christopher W Egleton στην εξαμηνιαία της έκθεση, σχεδιάζει να καταθέσει εντός των επόμενων δέκα ημερών νέο επενδυτικό σχέδιο μέσω της διαδικασίας Fast Track.
Ο κ. Egleton κάνει ιδιαίτερη αναφορά στον πρόσφατο ανασχηματισμό και στην τοποθέτηση του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, την οποία κρίνει θετική για το μέλλον του έργου σημειώνοντας παράλληλα ότι ο νέος υπουργός έχει προαναγγείλει την υιοθέτηση διαδικασιών-εξπρές για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η εταιρεία, σύμφωνα πάντα με τα όσα αναφέρονται στην εξαμηνιαία της έκθεση με ημερομηνία 28/6, θα καταθέσει εκ νέου φάκελο στo Invest in Greece. Το νέο masterplan θα προβλέπει την ανάπτυξη ενός μικρότερου από το αρχικό και περιβαλλοντικά βιώσιμου έργου. Μάλιστα, η Minoan Group αναφέρει ότι τα δικαιώματα της στην έκταση της Μονής Τοπλού μπορεί να φτάσουν τα €100 εκατ. σύμφωνα με εκτίμηση της CB Richard Ellis-Axies. Η επένδυση της Minoan Group στη περιοχή της Μονής Τοπλού αρχικά προέβλεπε τουριστική ανάπτυξη σε περίπου 25.000 στρέμματα με ολόκληρα παραθεριστικά χωριά, ξενοδοχεία 5 αστέρων, γήπεδο γκολφ, συνεδριακά κέντρα, αθλητικές εγκαταστάσεις κ.λ.π. Ωστόσο τα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας "πάγωσαν" λόγω της απόφασης του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε η υπουργική απόφαση που ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου λόγω του ότι στον χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής προβλέπονται μόνο ήπιες χρήσεις. Προβλήματα, όμως, υπάρχουν και στο ποινικό σκέλος με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να έχει διατάξει εισαγγελική έρευνα μετά από καταγγελία περιβαλλοντικών οργανώσεων και του τότε προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέκου Αλαβάνου για μεταβίβαση της επίμαχης έκτασης στο κοινοφελές ίδρυμα της Μονής Τοπλού με αδιαφανείς διαδικασίες.
Kώστας Κετσιετζής, Περιοδικό «RED» - Ιούνιος 2011.


ΥΓ. Θυμίζουμε πως στη Στερεά Ελλάδα, για περισσότερο από 5 χρόνια τώρα εξ` αιτίας πολιτικών συγκυριών και γραφειοκρατικών διαδικασιών, καρκινοβατεί η επένδυση της εταιρείας Λοκρός, γνωστή και ως «Atalanti Hills» στα όρια του Δήμου Ορχομενού με τον Δήμο, πλέον, Λοκρών. Το Orchomenos Press έχει επανειλημμένα ταχθεί θετικά υπέρ της επένδυσης προβάλλοντας τις θέσεις των επενδυτών μόνο και μόνο εξ` αιτίας της αδυναμίας της περιοχής μας να δημιουργήσει άλλες μορφές απασχόλησης πέρα από την ενίσχυση των τουριστικών υπηρεσιών! (Δείτε http://orchomenos-press.blogspot.com/2009/02/11-atalanti-hills.html, http://orchomenos-press.blogspot.com/2011/04/atalanti-hills_19.html, http://orchomenos-press.blogspot.com/2011/04/atalanti-hills_18.html)
Το θέμα, συμπτωματικά, ανακαίνισε κατά το πρόσφατα ΔΣ και ο τέως Πρόεδρος και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Παναγιώτης Υπερήφανος ζητώντας από την Δημοτική Αρχή να ενισχύσει με όλες τις δυνάμεις την προώθηση του συγκεκριμένου αγροτουριστικού επιχειρηματικού μοντέλου. Ο κ. Ξηρογιάννης – που είναι γεγονός πως έχει υποστηρίξει την εν λόγω επένδυση ήδη από τη θέση του Επικεφαλή της Μειοψηφίας – ενημέρωσε το σώμα για τις τελευταίες προσωπικές του εμπειρίες από την συμμετοχή σε προσκλήσεις τόσο των επενδυτών όσο και των πολέμιων της επένδυσης, επαναλαμβάνοντας και πάλι την θετική του στάση απέναντι στην προώθηση του έργου και από τη θέση του Δημάρχου Ορχομενού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: