Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γυναικών Επ. Λιβαδειάς επισκέφθηκε το οικοτροφείο ΔΙΑΣ του Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε. (Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας και Ερευνας)



Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γυναικών παραβρέθηκε στο χώρο όπου στεγάζεται το οικοτροφείο ΔΙΑΣ του Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε. (Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας και Ερευνας), στην περιοχή του Αγίου Βλασίου στη Λιβαδειά για να εκφράσει την συμπαράστασή του στην κινητοποίηση των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενες απείχαν από την δουλειά τους διαμαρτυρόμενες γιατί είναι με «μπλοκάκι», ΑΠΥ και έχουν να πληρωθούν μερικούς μήνες και για την απόφαση συστέγασης των δυο οικοτροφείων ΔΙΑΣ και ΑΙΑΣ στην Λιβαδειά, στο όνομα της περικοπής δαπανών!!!
Τα οικοτροφεία δημιουργήθηκαν στην προσπάθεια αποασυλοποίησης των ψυχικά πασχόντων το καθένα φιλοξενεί 15 ενοίκους και δεν θα μπορούσαν να σταθούν χωρίς τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού.
Είναι απαράδεκτο οι εργαζόμενες να είναι με «μπλοκάκι». Πρόκειται για μεσαιωνική , βάρβαρη κατάσταση, όπου νέες γυναίκες ζουν την εργασιακή ανασφάλεια, χωρίς να μπορούν να προγραμματίσουν την ζωή τους. Επιπλέον εύκολα τρομοκρατούνται και πέφτουν θύματα πολιτικής ομηρίας για να μπορέσουν «να πιάσουν» ή να διατηρήσουν την δουλειά τους.
Εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Επαρχίας Λιβαδειάς, η πρόεδρος κ. Τασία Κοντογιάννη , επεσήμανε το γεγονός ότι τα οικοτροφεία φιλοξενούνται σε ενοικιασμένα κτήρια αμέσως αναδεικνύει το πάγιο αίτημα οι δομές της υγείας να στεγάζονται σε δημόσια –κρατικά κτήρια, κατάλληλα διαμορφωμένα.
Πάγιο αίτημα του Ριζοσπαστικού , του ταξικού γυναικείου κινήματος είναι η στελέχωση όλου του συστήματος υγείας να γίνεται με επαρκές, μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, επιστημονικά εκπαιδευμένο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με κατάργηση της μερικής απασχόλησης. Στα πλαίσια αυτού του συστήματος μπορεί να απορροφηθεί όλο το προσωπικό που αυτοαπασχολείται.
Οι εξελίξεις αυτές στον χώρο του Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε., είναι σύμφωνες με τις δεσμεύσεις και τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Όσο περισσότερο απαξιωθεί ο δημόσιος τομέας τόσο καλύτερα για τους επιχειρηματίες της υγείας, που στήνουν πάρτυ, βλέποντας τα έσοδά τους να αυγαταίνουν με τις ευλογίες των κομμάτων εξουσίας και της Ε.Ε.
Θεωρούμε ότι πρέπει τα Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε., όλες οι δομές εξωνοσοκομειακής φροντίδας και περίθαλψης (ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα κλπ.) να ενταχθούν στο Ενιαίο, Δημόσιο, Δωρεάν Σύστημα Υγείας. Απορρίπτουμε τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και παλεύουμε για την κοινωνικοποίηση όλων των ιδιωτικών μονάδων που πληρούν τις προϋποθέσεις. Πλήρης, επαρκής, σύμφωνα με τις ανάγκες, χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό . Η πρότασή μας για ένα σύστημα Υγείας- Πρόνοιας Ενιαίο, Δημόσιο, Δωρεάν, Ισότιμο, Καθολικό είναι σήμερα πιο ρεαλιστική από ποτέ. Με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλον τον τομέα της Υγείας-Πρόνοιας.
Με δεδομένο ότι δεν είναι η πρώτη φορά που τα οικοτροφεία και οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν προβλήματα , μπορούν να διδαχθούν από αυτήν την πείρα τους , να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα από τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις οδυνηρές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής του δικομματισμού και να μπούνε πιο αποφασιστικά στη δράση, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Γιατί ενώ όλοι δηλώνουν «ναι, έχετε δίκιο και σας συμπαραστεκόμαστε» η τακτική τους και η πολιτική τους ευθύνεται για τα προβλήματα και βέβαια η καλλιέργεια αυταπατών λειτουργεί σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων . Οι εργαζόμενες ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας ένα δρόμο έχουν να ακολουθήσουν. Να συμπορευτούν με το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, με τον σύλλογό μας, μέλος της ΟΓΕ, να δημιουργήσουν τις συμμαχίες τους με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, με τα λαϊκά στρώματα ,να ανεβάσουν τον πήχη των διεκδικήσεών τους, να έρθουν σε ρήξη και να ανατρέψουν το αντιλαϊκό σύστημα που «μαυρίζει» τις ζωές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: