Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

Εφαρμογή μέτρων πρόληψης σε περίπτωση εμφάνισης υψηλών θερμοκρασιών και καύσωναΜεσούσης της θερινής περιόδου, παρακαλούνται οι πολίτες και ειδικότερα των ευπαθών ομάδων, να εφαρμόζουν σχολαστικά όλα τα μέτρα πρόληψης των επιπτώσεων από τον καύσωνα και να αποφεύγουν κατά το δυνατόν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Αναλυτικά συνίσταται :

1) Να αποφεύγεται η έκθεση στο ηλιακό φως. Οι πολίτες θα πρέπει να αναζητούν σκιερά και δροσερά μέρη, να προτιμούν τα ανοιχτόχρωμα ρούχα και να καλύπτουν το κεφάλι τους (χρησιμοποίηση καπέλου κ.λπ.)
2) Να αποφεύγεται η βαριά σωματικά εργασία.
3) Να πίνουν άφθονα υγρά, κατά προτίμηση νερά και φυσικούς χυμούς.
4) Να αποφεύγονται τα οινοπνευματώδη ποτά.
5) Να διατρέφονται με ολιγοθερμική δίαιτα, η οποία θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως με περιορισμό λιπαρών.
6) Να γίνονται συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες (ντους).
7) Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφριά. Όταν κάνει ζέστη, να προσφέρονται συχνά εκτός από γάλα και υγρά, όπως νερό κ.λπ.
8) Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα (όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα και λαμβάνουν φάρμακα. Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη ελάττωση της δοσολογίας)

Η εφαρμογή των ανωτέρω μέτρων πρόληψης είναι σημαντική καθώς μπορεί κατά τη διάρκεια του καύσωνα να δημιουργηθούν παθολογικές καταστάσεις με συμπτώματα όπως: λιποθυμία, πτώση αρτηριακής πίεσης, εμετοί, ταχυπαλμία. Επίσης και σύνδρομο θερμοπληξίας με σπασμούς, αυξημένη θερμοκρασία σώματος ακόμη και έμφραγμα. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να δοθούν οι πρώτες βοήθειες, πλήρης έκδυση ρούχων, τοποθέτηση παγοκύστεων σε τράχηλο, μασχάλες κ.τλ. και να γίνει διακομιδή στο Νοσοκομείο.

Ο Δήμος Θηβαίων σε περίπτωση καύσωνα θα διαθέτει κλιματιζόμενους χώρους για το κοινό στην :

1) Δημοτική Ενότητα Θήβας : Παλιό Δημαρχείο και Συνεδριακό Κέντρο
2) Δημοτική Ενότητα Βαγίων : ΚΑΠΗ
3) Δημοτική Ενότητα Πλαταιών: Δημοτικό Κατάστημα (Καπαρέλλι)
4) Δημοτική Ενότητα Θίσβης: Δημοτικό Κατάστημα (Δομβραίνα)

Δεν υπάρχουν σχόλια: