Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Χοντραίνουν οι αντιδράσεις για τις αιτήσεις των φωλτοβολταϊκών για τους αγρότες



ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
κα Τίνα Μπιρμπίλη & τον Υπουργό
Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
κ.Κώστα Σκανδαλίδη

Το περασμένο Σεπτέμβριο κυβέρνηση και αγροτοσυνδικαλιστές, παρακινούσαν τους αγρότες να κάνουν αιτήσεις για φωτοβολταϊκά και μιλούσαν γα επενδύσεις που θα μπορούσαν να αποφέρουν εισόδημα μέχρι και 60.000 ευρώ το χρόνο.
Σύμφωνα με τη ΡΑΕ η ενέργεια που μπορεί να απορροφηθεί μέχρι το 2020 είναι 2200 MW, ενώ όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ.Αρθούρος Ζερβός , σε 18 νομούς δεν μπορεί να απορροφηθεί ούτε ένα MW από την μελλοντική παραγόμενη ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά των αγροτών . Είναι γνωστό ότι από τη χρόνια αδράνεια και η κωλυσιεργία της ΡΑΕ στην έγκριση αδειοδοτήσεων να υπάρχει συσσώρευση αιτήσεων που πλησιάζουν 8.900 παλιές αιτήσεις από επενδυτές με τον νόμο 2006 που αντιστοιχούν σε 1.124 MW.
Ο αριθμός των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από τους αγρότες είναι αδιευκρίνιστος. Διακινούνται πληροφορίες και εκτιμήσεις ότι ο αριθμός των αιτήσεων είναι τόσο μεγάλος ώστε τουλάχιστον μία στις δύο αιτήσεις που υπέβαλαν οι αγρότες θα μείνουν ανενεργές, με αποτέλεσμα να χάσει κάθε παραγωγός από 3.000 έως 5.000 ευρώ που ήταν το κόστος προετοιμασίας του φακέλου πρότασης.
Στο θέμα αυτό εμφανίζεται για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση να κινείται με αναξιοπιστία και να αναιρεί τις πολιτικές του, ώστε με αποτέλεσμα να καταταλαιπωρεί πολίτες και επενδυτές.
Ερωτάται η κα. Υπουργός:
1. Ποιος είναι ο αριθμός των αιτήσεων για φωτοβολταϊκά που υπέβαλλαν οι αγρότες συνολικά και ποιος είναι ο αριθμός κατά νομό;
2. Γνώριζε η κυβέρνηση όταν προχωρούσε στην παρότρυνση των αγροτών τη θέση της ΔΕΗ ότι η χωρητικότητα του δικτύου της δεν επαρκεί για να ανταποκριθεί στον αριθμό των αιτήσεων ; Αν όχι πότε το πληροφορήθηκε και πότε και με ποιο τρόπο η ΡΑΕ και η ΔΕΗ ενημέρωσαν για την υπόθεση αυτή;
3. Ποιοι είναι οι νομοί που θεωρεί ο κ.Ζερβός ότι το δίκτυο της ΔΕΗ δεν αντέχει να αποδεχθεί τις αιτήσεις;
4. Με ποια κριτήρια και ποιες διαδικασίες θα χορηγηθούν οι άδειες;

Η βουλευτής
Ντόρα Μπακογιάννη

Δεν υπάρχουν σχόλια: