Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Σε συμφωνία μη δεσμευτικού χαρακτήρα κατέληξε η Σύνοδος της Κοπεγχάγης


Σε συμφωνία μη δεσμευτικού χαρακτήρα κατέληξαν οι ηγέτες των χωρών που συμμετείχαν στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το Κλίμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τη συμφωνία σημαντικό βήμα, αλλά όχι αρκετό για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία όλες οι μεγάλες οικονομίες συμφώνησαν να αναλάβουν δράση κατά της κλιματικής αλλαγής.
Στο κείμενο δεν υπάρχουν συγκεκριμένα ποσοστά για τη μείωση των εκπομπών αερίου, ωστόσο, όλες οι χώρες δεσμεύονται να τα παρουσιάσουν μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2010.
Επίσης δεν γίνεται αναφορά στην «επαλήθευση» των εκπομπών, κυρίως λόγω των αντιρρήσεων της Κίνας. Σε κάθε περίπτωση το θέμα της διαφάνειας υπάρχει συμφωνία για ένα «διεθνές σύστημα ανάλυσης», το οποίο δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί.
Η Σύνοδος έκλεισε οριστικά με την υιοθέτηση της Συμφωνίας και από την Ολομέλεια, όπου ήδη 5 από τις 193 χώρες προέβαλαν αντιρρήσεις: πρόκειται για την Κούβα, τη Βενεζουέλα, την Βολιβία, το Σουδάν και τη Νικαράγουα. Διαβάστε αναλυτικότερα στοιχεία στο www.in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: