Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009

Μήνυμα για μια Κύπρο ανεξάρτητη και ενιαία στάλθηκε από τα νιάτα του Ορχομενού


Πλούσιο φωτορεπορτάζ από την άρτια και πολύσυμμετοχική εκδήλωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ορχομενού
































































« Εκεί όπου η Ευρώπη ξεκινά» … έστρεψαν τα μάτια τους δεκάδες Ορχομένιοι το βράδυ της περασμένης Κυριακής, 13 Δεκεμβρίου 2009, στην εκδήλωση – αφιέρωμα τιμής και μνήμης για την Κύπρο, που οργάνωσαν η Πρωτοβουλία Πολιτών Ορχομενού και ο Ιερός Ναός «Παναγία η Σκριπού» υπό την αιγίδα του Δήμου Ορχομενού, την πιο άρτια, πλήρη και απόλυτα πολυσυμμετοχική εκδήλωση που διοργάνωσε πρόσφατα η πόλη μας! Εκεί, όπου από το 1959 και πολύ περισσότερο από το 1974 έχει γραφτεί μια από τις πιο μελανές σελίδες του ελληνισμού ενώ ακόμη η λευτεριά δεν έφερε τα άνθη της σ` αυτόν τον πικραμένο τόπο, στιγμιότυπα από τις οποίες ζωντάνεψαν στην πλούσια έκθεση φωτογραφίας και βιβλίου που είχε στηθεί το φουαγέ του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου μας.

Η σχέση των Ορχομένιων με την μαρτυρική μεγαλόνησο δεν περνά μόνο μέσα από τις σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας, ούτε και μέσα από τους σύγχρονους ήρωες της πόλης μας που πολέμησαν στην Κύπρο υπηρετώντας την θητεία τους αλλά και μέσα από την διαπροσωπική σχέση που πολλοί από εμάς έχουμε με τον Κύπριο πρόσφυγα και επί 28 συνεχόμενα χρόνια εφημέριο του Ιερού Ναού «Παναγία η Σκριπού» π. Χαράλαμπο Χατζηχαραλάμπους, εμπνευστή και υποστηρικτή αυτής της προχθεσινής γιορτής – αφιέρωμα στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Τόσο εκείνος όσο και η επίσης εκπαιδευτικός συζυγός του, πρεσβυτέρα κα Μαρία Συμεών για πολλούς από εμάς που έχουμε υπάρξει και μαθητές τους, η αγωνία, ο πόνος, ο ξεριζωμός, η ελπίδα για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού έχουν περάσει και στην δική μας συνείδηση, είτε ως μαθητές είτε αργότερα ως ενήλικες.
Το «χρώσταγε», λοιπόν, η πόλη μας ένα τέτοιο αφιέρωμα, άρτιο από κάθε άποψη και με πραγματικά στιγμές μοναδικές τόσο από την άποψη της συγκίνησης που προκάλεσαν οι Ορχομένιοι «πρωταγωνιστές» εν μέρει των γεγονότων όσο και η ενθουσιώδης συμμετοχής των παιδιών της πόλης μας που αποτελούν παραδοσιακά και τον πυρήνα της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ορχομενού.
Η εκδήλωση – αφιέρωμα για την Κύπρο, ξεκίνησε με την προβολή ενός ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Κυπριακή Δημοκρατία, μια ιστορική αναδρομή» που εμπιστεύθηκε στους διοργανωτές το Υπουργείο των Εσωτερικών της Κύπρου και ακολούθησε η ανάγνωση κειμένων από το βιβλίο «Κύματα – Κύματα» της Σοφίας Ιορδανίδου, «Αναμνήσεις» του Γιώργου Χαριτωνίδη, την ποιητική συλλογή «Του Νησιού μου» της Ρούλας Ιωάννου – Σταύρου από την αφήγηση του πρόσφυγα Σπύρου Επαμεινώνδα, τα οποία ανέγνωσαν διαδοχικά οι κκ. Σπυριδούλα Τσάπρα, Ελένη Πεκίνη, Κατερίνα Πουρνάρα και Σπυριδούλα Μοιρογιάννη, υπό τους ήχους της κιθάρας ενός ακόμη ταλαντούχου Ορχομένιου, του κ. Δημήτρη Μπέη. Οι χορδές του έδεναν με τον πλέον αρμονικό τρόπο με τις φωνές των μελών της ΠΠΟ, δημιουργώντας τέτοια ατμόσφαιρα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της πόλης μας, την οποία απογείωσε η ερμηνεία του – στη συνέχεια – στο τραγούδι «Τ` Αι Γιώργη», ένα παραδοσιακό τραγούδι της μεγαλονήσου.
Η προβολή του ντοκιμαντέρ- αφιέρωμα στον σταυραετό του Μαχαιρά, τον Γρηγόρη Αυξενίου, μια παραγωγή του 7ου Επιτελικού Γραφείου Στρατού (Γ.Ε.Σ.) ήταν το πέρασμα όλων στην σκληρή πραγματικότητα, στα αληθινά γεγονότα και στους αγώνες των Ελληνοκυπρίων για την αποτίναξη της βρετανικής κατοχής από το νησί τους, ενώ η χορογραφία της Σχολής Μπαλέτου της κας Μαριάννας Μπούρα στη μνήμη του ήρωα Αυξεντίου έκλεισε ιδανικά και αυτή την ενότητα της καλοκουρδισμένης εκδήλωσης.
Αμέσως μετά ανέβηκαν διαδοχικά στο βήμα οι «πρωταγωνιστές» των γεγονότων, τα πρόσωπα που είτε άμεσα είτε έμμεσα έζησαν τα γεγονότα της Κύπρου. Ήταν, ίσως, και η κορύφωση της βραδιάς, καθώς τόσο ο συμπολίτης μας Ταξίαρχος ε.α. κ. Λουκάς Καράλης, όσο και η χήρα του αειμνήστου Ταξιάρχου Αναστασίου Κοντόπουλου, κα. Δήμητρα Κοντοπούλου καθώς και ο εξάδελφος του επίσης Ορχομένιου αξιωματικού, Υποπτέραρχου ε.α. κ. Βασιλείου Μέττα, κ. Λουκάς Μέττας, Αντιδήμαρχος – και οι τρείς προαναφερθέντες ήταν τα τιμώμενα πρόσωπα της εκδήλωσης καθώς υπηρέτησαν και πολέμησαν σε διαφορετικές περιόδους για την ελευθερία της Κύπρου – δημιούργησαν ρίγη συγκίνησης με τα λόγια καρδιάς που μας μετέφεραν. Η πόλη μας ως ελάχιστο φόρο τιμής τους απέδωσε από μια τιμητική διάκριση για την προσφορά τους και την αυτοθυσία τους.
Τις απονομές έκαναν αντίστοιχα ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, Μορφωτικός Ακόλουθος κ. Κώστας Λυμπουρής, ο Δήμαρχος της πόλης μας κ. Λουκάς Υπερήφανος και ο εκπρόσωπος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κκ. Γεωργίου, ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης κ. Δοσίθεος Καστόρης. Χαιρετισμούς επίσης στο σημείο αυτό έκαναν οι παριστάμενοι εκπρόσωποί μας στο Κοινοβούλιου, κκ. Βασίλειος Τόγιας και Μιχάλης Γιαννάκης.
Τα μάτια των περισσοτέρων δεν είχαν στεγνώσει ακόμη, όταν τη σκηνή γέμισε η μικτή Χορωδία του Συλλόγου «Καλλιτεχνική Πορεία» Ορχομενού που μας ταξίδεψε με παραδοσιακά τραγούδια της Κύπρου σε διδασκαλία του κ. Παρασκευά Σανιδά ενώ ενδιάμεσα ακούστηκαν τα αποσπάσματα που διάβασαν οι κκ. Έλλη Τούντα, Άννα Μονοχάρη, Κατερίνα Μερτζάνη και Αντωνία Ζαννιά με τη συνοδεία του πιάνου που έπαιζε η Ηώ Κουτσοθόδωρου. Ξεχωριστή ήταν η ερμηνεία του τενόρου κ. Μάριου Παναγιωτίδη στο τραγούδι «Η δική μου πατρίδα έχει μοιραστεί στα δύο»!
Η σκηνή ανοιγόκλεισε για τελευταία φορά και τα Τμήματα χορού της Πρωτοβουλίας Πολιτών και του Πολιτιστικού Κέντρου πήραν τη θέση τους. Σε διδασκαλία του κ. Ηλία Κουμαντάνου και της κας Μαρία Κραβαρίτη χόρεψαν – το τμήμα νεανίδων και των τμήμα ενηλίκων αντίστοιχα – παραδοσιακούς χορούς της μεγαλονήσου, όπως τον συρτό, τη βράκα και τη σούστα.
Ο επίλογος άνηκε ολοκληρωτικά στο πιο κατάλληλο πρόσωπο για τη προχθεσινή γιορτή, στον ίδιο τον πρόσφυγα, Ελληνοκύπριο πνευματικό μας πατέρα Χαράλαμπο Χατζηχαραλάμπους, ο οποίος – επίσης με λόγια καρδιάς- ανέτρεξε στις δικές του αναμνήσεις και μας μετέδωσε και την δική του επιθυμία «για μια Κύπρο ανεξάρτητη και ενιαία»!
Ολοκληρώνοντας, να σημειωθεί πως την εκδήλωση μνήμης τίμησαν με την παρουσία τους, πέρα από τους προαναφερθέντες, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Υπερήφανος, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου κ. Μάκης Μονοχάρης, ο Επικεφαλής της Μειοψηφίας κ. Κώστας Ξηρογιάννης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας κ. Παναγιώτης Αγνιάδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Εμπόρων και Βιοτεχνών Ορχομενού κ. Ντίνος Δάρρας, εφημέριοι Δ.Δ., η δικαστικός κα Κυριακούλα Γεωργά- Βαρβάκου, ο Υποστράτηγος κ. Νικόλαος Μακρής και ασφαλώς πολλοί ακόμη συμπολίτες μας που πάντοτε απλόχερα στηρίζουν κάθε κίνηση και προσπάθεια της Πρωτοβουλίας των Πολιτών του Ορχομενού. Δεν θα πρέπει να παραληφθούν οι ευχαριστίες των διοργανωτών προς το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το Πανεπιστήμιο της Κύπρου, το Σπίτι της Κύπρου, το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955 – 1959 για την βοήθεια τους σε οπτικοακουστικό υλικό, τη Χορωδία της «Καλλιτεχνικής Πορείας» Ορχομενού, τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς και την Σχολή Μπαλέτου της κας Μαρίαννας Μπούρα για τη συμμετοχή τους, τον Δήμο Ορχομενού για την έμπρακτη βοήθειά του, τον ειδικό συνεργάτη του Δήμου κ. Γιάννη Πάνου, τον Γιάννη και τον Κώστα Κιαλιό καθώς και τον κ. Αναστάσιο Μερτζάνη για την τεχνική υποστήριξη, τον κ. Σπύρο Ζαννιά (Studio ART) για την φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης. Επίσης τον Εμπορικό Ακόλουθο κ. Ανδρέα Σελίπα από το Κυπριακό Κέντρο Εμπορίου για την προσφορά των τοπικών οίνων, στην διανομή τον οποίων βοήθησε η κα Ιωάννα Καλαμάρα. Τους προσκεκλημένους υποδέχθηκαν τα μέλη της ΠΠΟ οι κκ. Εύα Μάρρου, Πόπη Παππού, Κωνσταντίνα Αραπατσάκου, Μαριάννα Κρεμμύδα, Γιούλη Λιάπη και Γιώργος Μπάφας ενώ την εκδήλωση συντόνισαν τα μέλη της ΠΠΟ κκ. Λάμπρος Ρόδης και Μαρία Ανέστη.
Φωτογραφίες Σπύρος Ζαννιάς, Studio ART

Δεν υπάρχουν σχόλια: