Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2017

«Έπιασαν τόπο» οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας και της ΠΕΔ για την αγροτική οδοποιία προς τον Χαρίτση

Την υλοποίηση της δέσμευσής της κυβέρνησης πως θα ενισχύσει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – εξ` αιτίας των μειώσεων του στόχου 1 των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων -  με επιπλέον πόρους από εθνική χρηματοδότηση, κάνει πράξη ο Αν. Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έγιναν στο πρόσφατα ΔΣ της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας από τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Μπακογιάννη.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην πρόταση του ΔΣ της ΠΕΔ – κατά το πρόσφατο Περιφερειακό Συνέδριο στη Λαμία παρουσία και του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα – για ενίσχυση των πόρων για την αγροτική οδοποιία μέσα από το εθνικό αποθεματικό, προκειμένου να αποκατασταθεί σε ένα βαθμό η υποχρηματόδοτηση της Στερεάς Ελλάδας.
Για το λόγο αυτό, ο κ. Αλ. Χαρίτσης ενισχύει με περισσή συνέπεια τη χρηματοδότηση των Δήμων με συνολικά 8 εκατ. ευρώ για την επόμενη 3ετία (2017 – 2019), χρήματα που μαζί με τα 3,2 εκατ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί στα ΠΕΠ της Στερεάς, ανεβάζοντας τη συνολική χρηματοδότηση της Περιφερειάς μας στα 11,2 εκατ. ευρώ. 
Παράλληλα ο κ. Μπακογιάννης ενημέρωσε τους δημάρχους για την πρόσκληση που ήδη έχει απευθύνει η διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας για έργα αγροτικής οδοποιίας προϋπολογισμού 3,2 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού οδικού δικτύου σε ολόκληρη την περιοχή.
 «Αυτά τα χρήματα δεν είναι δικά μας, ανήκουν στους πολίτες» τόνισε στην συνεδρίαση ο κ. Μπακογιάννης, ο οποίος θα εισηγηθεί για το θέμα στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την εισήγηση του Περιφερειάρχη, οι δήμοι θα λαμβάνουν κάθε χρόνο, για τα επόμενα τρία, 2,7 εκατ. ευρώ με πρώτη δόση τον Οκτώβριο του 2017.
 Σε δηλώσεις του προς τα Μέσα Ενημέρωσης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ανέλυσε τις προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής ώστε να «αλλάξει ριζικά πρόσωπο ολόκληρο το αγροτικό οδικό δίκτυο». «Εμείς έχουμε να κάνουνε δύο βασικές κινήσεις. Να σχεδιάσουμε και να φροντίσουμε να υλοποιηθεί το σχέδιο μέχρι τη χρηματοδότησή του. Σε αυτή την κατεύθυνση επιχειρούμε να κλείσουμε πληγές δεκαετιών στο αγροτικό οδικό δίκτυο. Με την λογική της αλλαγής της νοοτροπίας αδιαφορίας, στοχεύουμε σε ανάπτυξη που ξεκινά, όπως πάντα λέω, από κάτω προς τα πάνω. Δεν μπορείς να κάνεις ανάπτυξη αν δεν δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες και οι συνθήκες δημιουργούνται μέσω των υποδομών, των εργαλείων που διαθέτεις σε εκείνους που παλεύουν γι’ αυτήν καθημερινά. Εκσυγχρονίζοντας και κάνοντας πιο εύκολη την ζωή των αγροτών, των εμπόρων, των επαγγελματιών, αλλάζεις τα δεδομένα, δημιουργείς βάσεις για την εκκίνηση μίας περιόδου που θέλει το κράτος δίπλα στον επαγγελματία και όχι απέναντί του. Αυτή είναι η αρχή και ο μπούσουλάς μας σε κάθε μελέτη και κάθε απόφασή μας» είπε χαρακτηριστικά. 

Πλήρης ικανοποίηση από τον Πρόεδρο της ΠΕΔ κ. Λουκά Υπερήφανο... 





Από την πλευρά του,  Πρόεδρος της ΠΕΔ  κ. Λουκάς Υπερήφανος,  μεταξύ των άλλων, τόνισε εμφανώς ικανοποιημένος: «Στη συνεδρίαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου και  συμμετείχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Χαρίτσης, αναδείξαμε την ανάγκη εξασφάλισης πρόσθετων πόρων για τη χρηματοδότηση έργων αγροτικών δρόμων καθώς τα ποσά της υφιστάμενης κατανομής, σε καμία περίπτωση, δεν επαρκούν. Μάλιστα χάρη στις συντονισμένες μας ενέργειες και τις τεκμηριωμένες μας θέσεις, ο Υπουργός αναγνώρισε τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος και δεσμεύτηκε, προς τιμήν του, να αναλάβει πρωτοβουλία για την εξασφάλιση πρόσθετων κονδυλίων για τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας. Σήμερα λοιπόν συγκεντρωθήκαμε εδώ για να ενημερωθούμε και να συζητήσουμε την πρωτοβουλία που ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης για το συγκεκριμένο ζήτημα».
Στη συνέχεια, τον λόγο έλαβαν τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ακολούθησε ένας άκρως εποικοδομητικός διάλογος, όπου ακούστηκαν πολλές ενδιαφέρουσες απόψεις επί του θέματος.
Τέλος, ο Πρόεδρος αναγνώρισε τη σημαντικότητα της πρωτοβουλίας του Υπουργείου για τη νέα κατανομή, που αφορά αποκλειστικά τη Στερεά Ελλάδα και ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την σημαντική του συμβολή, ωστόσο όπως επεσήμανε: «Η Π.Ε.Δ. θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την καθιέρωση μιας πάγια χρηματοδότηση των Δήμων μέσω του Υπουργείο Εσωτερικών και της ΣΑΤΑ». Ο κ. Υπερήφανος δεσμεύτηκε ότι οι Δήμοι θα ολοκληρώσουν άμεσα τις ενέργειές τους για την άμεση ενεργοποίηση του Προγράμματος και θα ξεκινήσουν την υλοποίηση των έργων καθώς οι ανάγκες είναι πραγματικές και υψηλής προτεραιότητας για τους Δήμους. Κλείνοντας τη συνεδρίαση τόνισε: «Στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε κάθε διαθέσιμη χρηματοδότηση για να συνδράμουμε στην ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: