Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ



Η Παγκόσμια Ημέρα της Ελευθερίας του Τύπου, που γιορτάζεται κάθε 3η Μαΐου σε όλο τον κόσμο, υπενθυμίζει την πρωταρχική ανάγκη της προάσπισης της ελευθερίας της έκφρασης, όπως κατοχυρώνεται από την Παγκόσμια Διακήρυξη του ΟΗΕ, αλλά και από το Σύνταγμα της χώρας μας. Αν και βασικό θεμέλιο της Δημοκρατίας, όμως, η Ελευθερία του Τύπου, παρουσιάζει υστέρηση τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα και εξελίσσεται σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις παγκοσμίως.
Με την ευκαιρία της σημερινής ημέρας της Ελευθερίας του Τύπου, το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ ενώνει τη φωνή του με τους Έλληνες δημοσιογράφους αλλά και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων διαμηνύοντας ότι η Ελευθερία του Τύπου έχει κάνει ένα ακόμη βήμα προς τα πίσω και η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι ακόμα ο οδηγός για όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως θα έπρεπε να είναι.

Στις 3 Μαΐου 1993, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε διεθνή ημέρα για την ελευθερία του Τύπου, με σκοπό να υπενθυμίσει στις παγκόσμιες κυβερνήσεις ότι πρέπει να σεβαστούν τη δέσμευσή τους για την ελευθερία του Τύπου. Φέτος, η UNESCO επικεντρώνει τις δραστηριότητές της στη «Διαμόρφωση ενός Μέλλοντος Δικαιωμάτων: Η ελευθερία της έκφρασης ως μοχλός για όλα τα άλλα ανθρώπινα δικαιώματα».
Τα στοιχεία όμως μιλούν από μόνα τους. Σύμφωνα με την τελευταία λίστα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων 68 επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης σκοτώθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, το 2022. Πολύ λίγες από αυτές τις υποθέσεις έχουν διερευνηθεί επειδή η ατιμωρησία για τη δολοφονία εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης ήταν ο κανόνας όλα αυτά τα χρόνια. Συνεχίζονται επίσης οι καταστολές των μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, οι οποίες οδήγησαν στη φυλάκιση μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων, με τουλάχιστον 375 δημοσιογράφους και εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης πίσω από τα κάγκελα το 2022.

Όσο αφορά στην Ελλάδα, δυστυχώς η φετινή επέτειος βρίσκει τη χώρα μας στην 107η θέση στον κόσμο και στην τελευταία στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον κατάλογο των χωρών για την ελευθερία του Τύπου και μάλιστα υπό τον έλεγχο θεσμικών οργάνων για επιχείρηση παραπληροφόρησης και ελέγχου των ειδήσεων, προσπάθεια φίμωσης των δημοσιογράφων με υποβολή καταχρηστικών αγωγών (SLAPPs) και επίσημες και αναιτιολόγητες παρακολουθήσεις δημοσιογράφων που ασκούν ερευνητική δημοσιογραφία.
Το Δ.Σ. της ΕΣΠΗΤ, με αφορμή την 3η Μαΐου, αλλά και διανύοντας μια περίοδο που η αξιόπιστη ενημέρωση παγκοσμίως, αλλά και στην Ελλάδα είναι -λόγω και των εκλογών- περισσότερο αναγκαία από ποτέ, δηλώνει ότι:
• οι επιθέσεις κατά της ελευθερίας του Τύπου είναι επιθέσεις κατά της ίδιας της δημοκρατίας
• υπογραμμίζει την αγωνιστική ετοιμότητα του κλάδου και όλων των συναδέλφων που αν και εργάζονται σε καθεστώς ανασφάλειας και απορρύθμισης των εργασιακών τους σχέσεων, καλούνται να σηκώσουν το βάρος μιας πλουραλιστικής ενημέρωσης
• Η προστασία της ποιότητας και αξιοπιστίας της ελεύθερης δημόσιας ενημέρωσης είναι το ύψιστο καθήκον κάθε δημοσιογράφου

Δεν υπάρχουν σχόλια: