Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

40+3 στιγμιότυπα από τον ύμνο στη μητρότητα της Εστίας Μητέρας Λιβαδειάς - Χριστίνα Αγγέλου: "Μάνα σημαίνει δίνω από το υστέρημα. Μάνα σημαίνει αγάπη! "

 

Ένας ΥΜΝΟΣ στη μητρότητα!!! Αυτό είναι το νόημα, αυτός είναι ο στόχος, αυτό ήταν και φέτος το μήνυμα που έστειλε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εστίας Μητέρας Λιβαδειάς, στην κορυφαία, στην ετήσια γιορτή τους με αφορμή τον Παγκόσμιο εορτασμό της «Ημέρας της Μητέρας», την Κυριακή, 14 Μαϊου 2023 στην κατάμεστη αίθουσα Κορτέση.

 Ένα «λουλούδι ευγνωμοσύνης» στη μητέρας μας, ένα «κερί στη μνήμη» της, μια συμπαράσταση σ` εκείνες της μητέρες που «άδειασε η αγκαλιά» τους. Η φετινή γιορτή είχε χρώματα, είχε συμβολισμούς, είχε πολύ αγάπη προς το πρόσωπο που μας φέρνει στη ζωή και που για κάθε άνθρωπο είναι ΜΟΝΑΔΙΚΟ!

Όλα αυτά τα σπουδαία, τα ξεχωριστά λόγια αποτύπωσε υποδειγματικά στο λόγο της η Πρόεδρος κα Χριστίνα Αγγέλου, διατηρώντας και μεταλαμπαδεύοντας μέσα από τις λέξεις, μια παράδοση ετών, μια διαχρονική προσφορά των κυριών που συνεχίζουν να υπηρετούν διακριτικά και με μέτρο αυτό το Ίδρυμα της αγάπης. 



Φίλες και φίλοι,

  Ο κόσμος μας αλλάζει. Γίνεται πιο ρευστός, πιο δυναμικός στην εξέλιξή του και πιο επικίνδυνος.

Μαζί του αλλάζουν οι ιδέες, τα προτάγματα και οι ίδιοι οι άνθρωποι.

Στη Δύση, οι παραδοσιακές αξίες και οι ρόλοι όχι απλώς αμφισβητούνται  -γεγονός θεμιτό και αναγκαίο για την κοινωνική και την ανθρώπινη εξέλιξη-, αλλά ανατρέπονται βίαια και εκβιαστικά ερήμην της πλειονότητας των ανθρώπων.

Και όλες αυτές οι αλλαγές, χρόνο με τον χρόνο, επηρεάζουν τη θέση και τον ρόλο της γυναίκας ως μητέρας μέσα στην οικογένεια, την κοινωνία και τον κόσμο γενικότερα. Η  εξέλιξη της βιοτεχνολογίας και η επέλαση της τεχνητής νοημοσύνης δείχνουν πως στο άμεσο μέλλον ενδέχεται βάσιμα να ανατραπούν ακόμη και οι βιολογικές σταθερές της ανθρώπινης αναπαραγωγής.

Αναρωτιέμαι λοιπόν ποια είναι η θέση μας, ο ρόλος μας και η ευθύνη μας στις νέες αυτές συνθήκες που διαμορφώνονται; Πόσο έτοιμες είμαστε εμείς οι μητέρες να επαναπροσδιορίσουμε και να οριοθετήσουμε τη θέση μας, όχι μόνο μέσα στον νέο πολιτισμό που αναδύεται, αλλά απέναντι στην ίδια τη ζωή της οποίας η φύση μας έχρισε φορέα της.

Την πιο εντυπωσιακή ίσως περιγραφή της μάνας μας την έχει δώσει ένας μεγάλος Γάλλος φιλόσοφος του 20ου αιώνα, ο Ζαν Πωλ Σαρτρ: πρόκειται, μας λέει,  “για μία κοιλότητα μεγάλη, μια χώρα ολόκληρη, όπου εκεί συμβαίνουν πολλά πράγματα, ευδαιμονίας και τρόμου!»

Η μάνα, λοιπόν, ως ευλογημένη χώρα, κοιτίδα και τροφός. Καταλύτης για την ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού και τη στέρεη δόμηση της προσωπικότητάς του, που θα αποτρέψει στο μέλλον δυσλειτουργικές συμπεριφορές.

Στη μάνα έχει αποδοθεί ο τίτλος του αρχιτέκτονα της κοινωνίας.

Η  αγαπητική σχέση που χτίζει -ή δεν χτίζει (στην αρνητική εκδοχή)-  με το παιδί της θα καθορίσει τη ζωή του ως ενήλικα και τη στάση του απέναντι στο εαυτό του και τους άλλους.

 Επί χιλιετίες ο ρόλος της μάνας παραμένει θεμελιώδης και αδιαμφισβήτητος. Η μάνα αποτελεί  μοναδικό και αναντικατάστατο πρότυπο. Μήπως εσχάτως επιδιώκεται  η υπονόμευση της ύπαρξης και του ρόλου της;   

 Οι στοχευμένες επιθέσεις στη γυναίκα και τον ρόλο της ως μάνας, αλλά και την παραδοσιακή οικογένεια εν γένει, που έχουν ενδυθεί τον μανδύα του προοδευτισμού, συνοδεύονται από έλλειψη πολιτικών για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας και την ουσιαστική στήριξης της οικογένειας.

Στον νέο λοιπόν κόσμο που αναδύεται, οι σύγχρονες μητέρες καλούνται να δώσουν έναν ακόμα σκληρότερο αγώνα. Αφενός να υπερασπιστούν το αυτονόητο του ρόλου τους στον ανθρώπινο πολιτισμό, αφετέρου να παλέψουν στο όνομα του ανθρωπισμού για την ίδια τη ζωή, ώστε ο άνθρωπος να μην απωλέσει την ταυτότητά του και να παραμείνει άνθρωπος. Κι αυτό οφείλουν να το κάνουν με αυταπάρνηση και απόλυτη αγάπη. Αγάπη που σημαίνει, κατά τον Ζακ Λακάν, “να δίνεις αυτό που δεν έχεις”.



Και αυτός ακριβώς είναι για μας ο ορισμός της μάνας.

Μάνα σημαίνει δίνω από το υστέρημα. Μάνα σημαίνει αγάπη. 

Η γιορτή μας φέτος φίλες και φίλοι γίνεται στη σκιά της ανείπωτης τραγωδίας των Τεμπών. Γι’ αυτό και ως Εστία Μητέρας τιμάμε φέτος τη Μάνα στρέφοντας τη σκέψη μας σε αυτές τις μάνες που έχασαν με τον πιο τραγικό τρόπο τα παιδιά τους. Σε αυτές τις μάνες που δεν γιορτάζουν αλλά θρηνούν, καθώς η μαγική κλωστή που δένει τη μάνα με το παιδί της κόπηκε βίαια, η αγκαλιά άδειασε και η μνήμη πήρε τη θέση της ζωής.

Για τις μάνες όλου του κόσμου, οι μικρές και οι μικροί μας φίλοι με την καθοδήγηση της γυμνάστριάς τους , της κ. Θεοδώρας Νυδριώτη, έχουν ετοιμάσει ένα μικρό δρώμενο. Ας υποδεχτούμε τα παιδιά! 
















Ένα νοσταλγικό ταξίδι … μια χορογραφία για «τη μάνα» σε έμπνευση της γυμνάστριας Ντόρας Νυδριώτου, άνοιξε την φετινή γιορτής της Εστια Μητερας Λιβαδειας, μιας αξεπέραστης γιορτής που τόσο υποδειγματικά οργανώνει κάθε χρόνο το Διοικητικό Συμβούλιο.







«Μητέρα, η ποιήτρια του κόσμου» ήταν ο τίτλος
της εξαιρετικής ομιλίας της δημοσιογράφου κας Βίκυς Φλέσσα





Πόσες αλήθειες χωρούν μέσα σε 3 λεπτά και 14 δευτερόλεπτα ; Πόση δύναμη έχουν αυτά τα απλά λόγια που μας είπε η πολύτεκνη μητέρα κα Μαριάννα Νανά στην ετήσια γιορτή για την μητρότητα που οργανώνει και φέτος η Εστια Μητερας Λιβαδειας!!! Ακούστε την !
Συγχαρητήρια
στον κ. Παναγιώτη Περγαντά για την διαχρονική προσφορά του, με στόχο ενίσχυση της πολύτεκνης οικογένειας !



















Το ORCHOMENOS PRESS συγχαίρει από καρδιάς 
το ΔΣ της ΕΣΤΙΑΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ 



Δεν υπάρχουν σχόλια: