Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

Με λαμπρότητα εορτάσθηκαν τα Εισόδια της Θεοτόκου στη Λιβαδειά

 





Με λαμπρότητα εορτάσθηκαν τα Εισόδια της Θεοτόκου στη Λιβαδειά και στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της πόλης που είναι αφιερωμένος στα Εισόδια της Θεοτόκου.

Το εσπέρας της Κυριακής 20 Νοεμβρίου 2022 τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Άρτης κ. Καλλινίκου, Κρήνης κ. Κυρίλλου και του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου και συμπροσευχομένου από του Ιερού Βήματος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας καλωσόρισε τους Αγίους Αρχιερείς, εξέφρασε τις ευχαριστίες του και την ευγνωμοσύνη του προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο για την τιμή να συνεορτάσει μαζί μας και ευχήθηκε σε όλους Χρόνια πολλά.

Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κρήνης κ. Κύριλλος κήρυξε το θείο λόγο, αναφερόμενος στο πρόσωπο της Παναγίας, η οποία είναι η έμψυχος Κιβωτός. Ανέφερε ότι η Παναγία εισήλθε στο Ναό με την εκούσια συγκατάθεσή της για να αφιερωθεί πλήρως στο Θεό. Τόνισε ότι η Παναγία ανεδείχθη πάνω από τους Αγίους και τους Αγγέλους γιατί είχε τη θέληση να αφιερώσει τη ζωή της στο Θεό και δώρισε στους ανθρώπους τη σωτηρία δια του Ιησού Χριστού.








Πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Γεώργιος πρόσφερε στο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, για τη συμπλήρωση 55 ετών διακονίας του στην Εκκλησία, ένα αντίγραφο παλαιού λειτουργικού δίσκου με τη μορφή της Παναγίας του 17ου αιώνα, από τον ιστορικό Ναό της Παναγίας Εκατονταπυλιανής Πάρου, στον οποίο εργάστηκε ο Μακαριώτατος, κατά τις εργασίες αναστήλωσής του, κοντά στον Αναστάσιο Ορλάνδο και του ευχήθηκε η Παναγία να τον σκεπάζει και να του δίνει δύναμη και υγεία να κατευθύνει το σκάφος της Εκκλησίας.

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στο λόγο του προς τους πιστούς ανέφερε ότι σήμερα, που τιμάμε τα Εισόδια της Θεοτόκου, να παρακαλέσουμε την Παναγία να μας ενισχύει στον αγώνα μας, τον καθένα χωριστά και όλους μαζί, να μας δυναμώνει και να μας στηρίζει. Ανέφερε ότι οι αγώνες θέλουν δύναμη και στήριγμα. Η δύναμη είναι για την απόφασή μας και τη θέληση να αγωνιστούμε και το στήριγμά μας είναι η Παναγία.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας για το δώρο με την όμορφη παράσταση της Παναγίας και ανέφερε ότι ο Μητροπολιτικός Ναός της Λιβαδειάς και η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου είναι ένας σταθμός στη ζωή του, διότι σε αυτόν το Ναό χειροτονήθηκε και εισήλθε στην ιερωσύνη πριν από 55 χρόνια. Ευχαρίστησε όλους για τη συνεργασία στα 40 χρόνια της διακονίας του στη Βοιωτία και ευχήθηκε Χρόνια πολλά και η ευλογία και η αγάπη της Παναγίας να σκεπάζει όλους.

Το πρωί της Δευτέρας 21 Νοεμβρίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Καλλινίκου συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ευρίπου κ. Χρυσοστόμου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Γεωργίου.






Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος, ο οποίος αναφέρθηκε στην παρακοή των ανθρώπων και στο σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία τους, τονίζοντας το ρόλο της Υπεραγίας Θεοτόκου, η οποία διηκόνησε το μυστήριο της ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού, για τη σωτηρία των ανθρώπων. Και ανέφερε ότι η είσοδος της Παναγίας στα Άγια των Αγίων μάς δείχνει ότι αυτή είναι η οδός προς τον Ναό του Θεού, διότι ο άνθρωπος αν δεν εισέλθει στην Εκκλησία δεν μπορεί να σωθεί.

Πριν τη λιτανεία, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε εν συντομία στην Παναγία, που σκέπει και προστατεύει την πόλη, προτρέποντας όλους, ακόμη και όταν περνάνε έξω από το Ναό, να στρέφουν τα βλέμματά τους προς την Παναγία και να προσεύχονται. Επίσης, εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τους Αγίους Αρχιερείς που λάμπρυναν με την παρουσία τους την εορτή της Τοπικής μας Εκκλησίας, καθώς και όσους συνέβαλαν στην άρτια οργάνωση της πανηγύρεως και ευχήθηκε εγκάρδια σε όλους Χρόνια πολλά, ευλογημένα και ευφρόσυνα.

Κατόπιν ακολούθησε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας στους δρόμους της Λιβαδειάς, με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου και με τη συμμετοχή των αρχόντων και πλήθους κόσμου.

Στις ακολουθίες έψαλε η βυζαντινή χορωδία της Μητροπόλεως υπό την διεύθυνση του Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού Λεβαδείας κ. Ηλία Στάθη. Πηγή https://www.imtl.gr










Δεν υπάρχουν σχόλια: