Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Γιώργος Μουλκιώτης: «Τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με νομοσχέδια που κινούνται στο πλαίσιο εκλογικού κύκλου»

 


Τοποθέτηση του Γιώργου Μουλκιώτη, βουλευτή Βοιωτίας και Τομεάρχη Εργασίας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων κατά την συζήτηση νομοσχεδίου Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις»

Γιώργος Μουλκιώτης: «Τα πραγματικά κοινωνικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται με νομοσχέδια που κινούνται στο πλαίσιο εκλογικού κύκλου»

Ο βουλευτής Βοιωτίας και Τομεάρχης Εργασίας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Μουλκιώτης, τοποθετήθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, ως Ειδικός Αγορητής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων για τον «εξορθολογισμό» της ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας.

Επεσήμανε εξ’ αρχής ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο κινείται στο πλαίσιο του εκλογικού κύκλου και στοχεύει ακριβώς σε αυτόν.

Μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Μουλκιώτης σημείωσε ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο περιλαμβάνει:

  • Θετικές προβλέψεις όπως η αύξηση της περιόδου ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας από 6 σε 9 μήνες για τις μητέρες – μισθωτές ασφαλισμένες, η μερική ενιαιοποίηση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας, η αύξηση της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ, η νομοθέτηση της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αναγκαία τη μείωση του χρόνου παραγραφής των αξιώσεων του ΕΦΚΑ από τα 20 χρόνια στα 10.
  • Δειλές διατάξεις, που δεν αντιμετωπίζουν τα πραγματικά κοινωνικά ζητήματα, όπως η αύξηση του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 σε 24 που θα διευκολύνει μόνο τους οφειλέτες, μικρών ποσών. Όσοι οφείλουν άνω των 5.000 ευρώ, είναι πρακτικά αδύνατο να εξυπηρετήσουν την μηνιαία δόση, καταβάλλοντας παράλληλα και την τρέχουσα εισφορά (η οποία -σύμφωνα με τις εξαγγελίες σας- αυξάνεται σημαντικά για τους μη μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες από την 1.1.2023). Γι’ αυτό προτείνουμε πρώτον πάγωμα των αυξήσεων των επιτοκίων επί των ασφαλιστικών χρεών και δεύτερον γενναία ρύθμιση των οφειλών 100 ή 120 δόσεων με έκπτωση 80% έως 100% (100% σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής της οφειλής) στα πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Ωστόσο, η πραγματική φιλοσοφία του νομοσχεδίου αναδεικνύεται μέσα από τις διατάξεις όπως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ στους συνταξιούχους με οικονομικά και περιουσιακά κριτήρια -που δεν είναι άλλο παρά ένα ακόμα επίδομα φτώχειας-, την αύξηση ορίων ηλικίας μειωμένης σύνταξης στο Δημόσιο κατά 7 χρόνια, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις για το αντίθετο και τινάζοντας στον αέρα τον οικογενειακό προϋπολογισμό χιλιάδων ανθρώπων που έχουν προσφέρει χρόνια σκληρής εργασίας στα νοσοκομεία, στα σχολεία, στις δομές πρόνοιας και αλλού, τον δήθεν «εξορθολογισμό» του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) ώστε να εκποιήσει την περιουσία του και να ικανοποιήσει την ιδεολογική της εμμονή για το outsourcing,την δραστική μείωση του Δημοσίου και την απαξίωση των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Γιώργος Μουλκιώτης υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη:

  • Στέρησε τα αναδρομικά (2,5 δις) από τις αντισυνταγματικές περικοπές Δώρων και επικουρικών του 11μήνου 2015-2016.
  • Στέρησε ακόμα και αυτή την για ψηφοθηρικούς λόγους κουτσουρεμένη 13η σύνταξη με νομοθεσία του 2019, πριν δηλαδή την πανδημική κρίση.
  • Από τη μία επικαλείται τη νομιμότητα από την άλλη αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις 244/2017 και 317/2020 της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
  • Προεκλογικά έταζε την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, επομένως και των 14 μειώσεων που αυτός επέφερε στις συντάξεις - κύριες, επικουρικές και εφάπαξ- αλλά μετεκλογικά ξεπλένει το νόμο των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με «επουσιώδεις τροποποιήσεις».
  • Ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, αλλά έχει σπάσει κάθε ρεκόρ γαλάζιων μετακλητών, στις απευθείας αναθέσεις σε διάφορους γαλάζιους «Πάτσηδες», σε προσλήψεις golden boys και ετοιμάζεται να προσλάβει διευθυντές και γενικούς διευθυντές στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ με 8.000 ευρώ, αυξάνει εν μια νυκτί τους μισθούς των διορισμένων αρεστών – δήθεν αρίστων στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας από 1.700 ευρώ σε 3.100 κλπ.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, επανέλαβε την πρόταση για ένα νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους και προανήγγειλε ένα συνολικό ένα σοβαρό πλέγμα των προτάσεων της παράταξης που θα αναπτυχθεί στις επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής και θα κατατεθούν και οι σχετικές τροπολογίες, προκειμένου ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: