Την Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκαν η Υφυπουργός Υγείας, κα Ζωή Ράπτη, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, κ. Χρήστος Λιάπης, η διεύθυνση και εργαζόμενοι του σωφρονιστικού καταστήματος, η επόπτης εισαγγελέας και οι κρατούμενες πού λαμβάνουν μέρος στα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ. Επίσης, παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών, Λιβαδειάς και Αυλίδος, κκ. Γεώργιος Β΄, ο βουλευτής Βοιωτίας, κ. Γεώργιος Μουλκιώτης, παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι διευθύντριες και οι αρχιφύλακες των Σωφρονιστικών Καταστημάτων Κορυδαλλού Ι και ΙΙ και Κ.Α.Υ.Σ.Κ., καθώς και στελέχη και θεραπευτές του ΚΕΘΕΑ.
Ο νέος ξενώνας του Καταστήματος έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί έως και 16 θεραπευόμενες ταυτόχρονα και λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα. Οι κρατούμενες, επομένως, έχουν την δυνατότητα να διαβιούν εντός της Θεραπευτικής Κοινότητας, με τακτική παρακολούθηση και επίβλεψη από την ομάδα του ΚΕΘΕΑ και κύριο σκοπό την πλήρη απεξάρτηση από τον εθισμό τους σε ναρκωτικές ουσίες. Από το 2010 έως και φέτος, έχουν εισαχθεί στα «στεγνά» προγράμματα του ΚΕΘΕΑ στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Γυναικών Ελεώνα Θηβών 1.379 κρατούμενες στην συμβουλευτική φάση και 464 κρατούμενες στην θεραπευτική κοινότητα.
Στη σύντομη ομιλία του, χαιρετίζοντας την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Κωνσταντίνος Παπαθανασίου, μετέφερε κατ’ αρχήν τους θερμούς χαιρετισμούς του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου και του Υφυπουργού Λευτέρη Οικονόμου, οι οποίοι αδυνατούσαν να προσέλθουν λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης και σημείωσε το διαρκές ενδιαφέρον τους στην ανάπτυξη ανάλογων πρωτοβουλιών σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.
Ακολούθως, τόνισε πως οι θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ, εντός των Σωφρονιστικών Καταστημάτων αποτελούν πνοή ζωής και δεύτερη ευκαιρία για τους κρατούμενους που επιθυμούν να ξεφύγουν της εξάρτησής τους, να ξαναβρούν τον εαυτό τους και να επιστρέψουν επιτυχώς στην κοινωνία μετά την έκτιση της ποινής τους. Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής βρίσκεται πάντα δίπλα σε τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες, οι οποίες υπογραμμίζουν και ενισχύουν τη διατήρηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ευ ζην και της ισορροπημένης ψυχικής υγείας. Αναγνωρίζοντας την αξία και τα αποτελέσματα αυτών των δράσεων, έχει ήδη αποφασιστεί και υλοποιείται ευρύτατο πρόγραμμα συνεργασίας της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής και του ΚΕΘΕΑ, προκειμένου να επεκταθούν τα θεραπευτικά προγράμματα σε όλα τα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας. Προσεχώς μάλιστα ξεκινά η λειτουργία τους στα Σωφρονιστικά Καταστήματα Άμφισσας, Μαλανδρίνου, Κέρκυρας, στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού, καθώς και στο Αγροτικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Τίρυνθας.
Με το πέρας των χαιρετισμών, οι κρατούμενες που έχουν ενταχθεί στο Θεραπευτικό Πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ και διαμένουν στον ξενώνα, μοιράστηκαν με τους παρευρισκόμενους τις ιστορίες τους, τον τρόπο που βρέθηκαν έγκλειστες, πώς ξεκίνησε η εξάρτησή τους, όπως επίσης και την μεγάλη σημασία που έχει για εκείνες το πρόγραμμα και η Κοινότητα, καθώς κάποιες βρήκαν σε αυτή «την οικογένεια που δεν είχαν ποτέ». Η εκδήλωση έληξε με την προσφορά δώρων από τις κρατούμενες, την ξενάγηση στους χώρους του ξενώνα της Κοινότητας, καθώς και στην πτέρυγα με τις μητέρες κρατούμενες και τα παιδιά τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου