Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Θεοδωρικάκος: Οι προκλήσεις απαιτούν από όλους υπεύθυνο πατριωτισμό- Επανίδρυση της Δημοτικής Αστυνομίας για πιο ασφαλείς γειτονιές

 


 

Την ανάγκη υιοθέτηση από όλους ενός υπεύθυνου πατριωτισμού που θα επιτρέψει πολιτικές συγκλίσεις και συναινέσεις σε μια εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση των ιστορικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο μέτωπο της πανδημίας επισημαίνει ο Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

«Η ανταπόκριση σε αυτές τις προκλήσεις απαιτεί ως κρίσιμη προϋπόθεση την ύπαρξη στρατηγικής εθνικού χαρακτήρα, με όραμα για τη χώρα και όρους σύγκλισης και συναινέσεων στο πολιτικό επίπεδο.  Γι’ αυτό συνολικά θεωρώ ότι στη χώρα πρέπει να αναπτυχθεί σε στέρεη βάση ένας νέος πατριωτισμός ο οποίος μπορεί να υπάρξει μόνο ως υπεύθυνος πατριωτισμός», σημειώνει.

Παράλληλα προαναγγέλλει την προώθηση μιας μεγάλη μεταρρύθμισης για τον σαφή διαχωρισμό αρμοδιοτήτων Κράτους Αυτοδιοίκησης με εκχώρηση περαιτέρω αρμοδιοτήτων και πόρων σε δήμους και περιφέρειες.

 Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εσωτερικών αποκαλύπτει ότι θα επανιδρυθεί μια ισχυρή Δημοτική Αστυνομία που θα συμβάλλει εμπράκτως στην τάξη, στην ηρεμία και στην ασφάλεια στις γειτονιές και στην πόλη και στην επαρχία.«Θα αναβαθμιστεί η κοινωνική πολιτική και της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης, ανάμεσα σε άλλες παρεμβάσεις, και θα επανιδρυθεί μια ισχυρή Δημοτική  Αστυνομία που θα συμβάλλει εμπράκτως στην τάξη, στην ηρεμία και στην ασφάλεια στις γειτονιές και στην πόλη και στην επαρχία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις καταστροφές που προκάλεσε ο «Ιανός», Ο  υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι ήδη έχουν εκταμιευτεί 37 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των πληγέντων από το καταστροφικό πέρασμα του «Ιανού» ενώ αναμένεται να αποδεσμευτούν επιπρόσθετα κονδύλια. Είπε ότι οι Δήμοι που επλήγησαν θα έχουν προτεραιότητα στην ένταξη προτάσεων που θα καταθέσουν για έργα στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και  πρόσθεσε: «Έχουμε χρέος να δούμε συνολικά και όχι αποσπασματικά το ζήτημα της αντιπλημμυρικής θωράκισης πολλών περιοχών της χώρας και σε αυτό το ζήτημα ο ρόλος της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης θέλουμε να είναι καθοριστικός». 

Για τη σχέση της ΝΔ με την Αυτοδιοίκηση επισήμανε ότι «έχει εντάξει πλέον στον πολιτικό της γονότυπο μια νέα ισχυρή και αναζωογονητική πολιτική σχέση με την Αυτοδιοίκηση, την οποία δεν είχε στο παρελθόν. Και αποτελεί πλέον ανανεωτικό και ριζοσπαστικό στοιχείο της σύγχρονης πολιτικής της ταυτότητας».

Αναφερόμενος στις καταλήψεις στα σχολεία ο υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει: «Το χειρότερο σχολείο είναι το κλειστό σχολείο. Και αυτό αφορά κάθε γειτονιά της Ελλάδας και κάθε σχολείο οποιασδήποτε βαθμίδας». Απευθύνει δε έκκληση: «Να πρυτανεύσει το μέτρο και η λογική και να σταματήσουν οι καταλήψεις. Ιδίως για τα παιδιά των φτωχών και αδύναμων οικογενειών είναι πολύ κρίμα να χάνουν δεκάδες μέρες μαθημάτων που δύσκολα θα αντικατασταθούν και να αποσυντονίζονται οι προσπάθειές τους».

 Ο κ. Θεοδωρικάκος καλεί εκείνους που αμφισβητούν τους κινδύνους από τον κορωνοϊό «να ρωτήσουν όσους νόσησαν και εκείνους που έχασαν συγγενικά τους πρόσωπα, αλλά να δουν και τι συμβαίνει σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι μια μάχη δύσκολη, αλλά με πειθαρχία, και αλληλεγγύη μπορούμε να βγούμε και πάλι νικητές».

Εκτιμά ωστόσο ότι πρέπει να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία και «να προχωρήσουμε σε ανασυγκρότηση της οικονομίας και του κράτους με μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει από καιρό».

Ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτηρίζει την τακτική του ΣΥΡΙΖΑ απογοητευτική κι επισημαίνει: «Εξακολουθεί να κάνει πολιτική συνήθως με όρους της δεκαετίας του ’80. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες σημειώνω πιο υπεύθυνες φωνές που αντέκρουσαν τους απαράδεκτους, απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς ενάντια στον πρωθυπουργό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: