Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Έτσι απλά, χωρίς τίτλο... η ετήσια έκθεση των μελών της Φωτογραφικής Λέσχης Λιβαδειάς

ΕΚΘΕΣΗ ΙΟΥΝΙΟΥ 2020 

Μετά από αυτήν την κάπως δύσκολη, και ομολογουμένως πρωτόγνωρη, εμπειρία που ζήσαμε την φετινή άνοιξη, μία εμπειρία που μας κράτησε σε απόσταση να προσπαθούμε να επικοινωνούμε χωρίς να μπορούμε να κοιταζόμαστε και να πλησιάζουμε ο ένας τον άλλο, η Λέσχη μας, εμείς, η παρέα μας αποφασίσαμε να αντλήσουμε κουράγιο από την αγάπη μας για την φωτογραφία και, αντί να μας πάρει από κάτω, να κάνουμε το αντίθετο. Να συνεχίσουμε να ονειρευόμαστε, να βάζουμε προκλήσεις και, το κυριότερο, να τις υλοποιούμε.

Έτσι, παρά την ανάποδη συγκυρία ή μάλλον ειδικά σε αυτή την ανάποδη συγκυρία, καταφέραμε κάτι που το θέλαμε από πολύ καιρό: Να αποκτήσουμε μία μεγάλη, ενιαία, με σωστό φωτισμό και πρόσβαση, δική μας αίθουσα ώστε να διοργανώνουμε τις δικές μας, αλλά και των φίλων μας, τις εκθέσεις. Και τώρα η πόλη μας, στο πιο όμορφο κομμάτι της, δίπλα στο ποτάμι, έχει ένα νέο, σύγχρονο χώρο που θα είναι ανοιχτός, δραστήριος, αφιερωμένος στην φωτογραφία, φιλόξενος όμως πάντα και για τις υπόλοιπες, εικαστικές ή κάθε άλλης μορφής, τέχνες. Και όταν στην πόλη δεν υπάρχει, αυτή ειδικά την στιγμή, ούτε ένας άλλος παρόμοιος χώρος, καταλαβαίνουμε όλοι ότι αυτή η προσφορά είναι πολύτιμη.


Για να συστήσουμε αυτό τον χώρο έχουμε ετοιμάσει μία έκθεση σαν παρουσίαση, έτσι απλά, χωρίς τίτλο, των 36 μελών της Λέσχης μας. Παλαιότερων μελών αλλά και των νέων μαθητών μας με μόνο λίγους μήνες ενασχόλησης. Οι φωτογραφίες αυτές είναι τραβηγμένες οι περισσότερες κατά την διάρκεια του εγκλεισμού ή και λίγο παλαιότερες. Αποτελούν το προσωπικό ημερολόγιο αυτών των ημερών, με το μυστήριο τους και την παράξενη ομορφιά τους. Περίεργα τοπία αλλά και περίεργα πορτρέτα, εσωτερικά δωματίων και αντικείμενα μοιάζουν να φτιάχνουν μία ιδιαίτερη τοιχογραφία του παράξενου καιρού που ζούμε. Ένα μικρό δείγμα παρουσιάζουμε σε αυτή την έκθεση με δύο φωτογραφίες ο καθένας (και αφού τις έχουμε όλες ανακατέψει εσκεμμένα παλαιοί και νέοι, έμπειροι ή μη) γιατί νομίζουμε ότι αυτές οι δύο μόνο φωτογραφίες από τον καθένα μας αρκούν για να δείξουν πως η Λέσχη μας διαθέτει αξιόλογο δυναμικό και το κυριότερο: σχεδόν μία ενιαία ταυτότητα καλλιτεχνική και παραπλήσια υφολογικά χαρακτηριστικά. Και νομίζουμε πως είναι αυταπόδεικτο από την ενδεικτική και μόνο αυτή παρουσίαση, πως όποιος αγαπάει την τέχνη και την φωτογραφία σε αυτή την πόλη αξίζει να ασχοληθεί με αυτή την μεγάλη παρέα και να γίνει μέλος της!

Δεν υπάρχουν σχόλια: