Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

20+1 στιγμές από την "ιστορική" ιδρυτική παρουσίαση του «Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Βοιωτίας Διαχρονικά»



Η επίσημη πρώτη παρουσίαση της πρωτοβουλίας για την ίδρυση του «Κέντρου Έρευνας και Μελέτης της Βοιωτίας διαχρονικά» πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κέντρο Γεροντολογίας Δηλεσίου, παρουσία του Βοιωτού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κκ. Ιερωνύμου `Β. Πρόσωπα από το δημόσιο βίο της Βοιωτίας, αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες καθώς και προσωπικότητες που έλκουν την καταγωγή τους από διάφορα μέρη της ιδιαίτερης πατρίδας μας, αποτέλεσαν τον «πυρήνα» των πρώτων μελών αυτού του νεοσύστατου φορέα που έχει στόχο την διάσωση της ανεξάντλητης ιστορίας της Βοιωτίας. Τη συνάντηση συντόνισε ο διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου της Α.Μ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου κ. Ιωάννης Τσούρας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισήγηση του Δρ. Νικολάου Κόλλια, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών Πρόεδρος της Εταιρείας Βοιωτικών Μελετών.







Ο κ. Κόλλιας ευχαρίστησε όλους για την μαζική συμμετοχή τους και εξήγησε στη σημασία της συνάντησης αυτής, η οποία ουσιαστικά αποτέλεσε και την επίσημη παρουσίαση του «Κέντρου Έρευνας και Μελέτης Βοιωτίας».
Ακόμη, αναφέρθηκε στη σημασία της μελέτης της Βοιωτίας από τη μυθολογία μέχρι σήμερα, μια γη πλούσια σε ιστορικές αναφορές για τη Θήβα, τη Λιβαδειά, τον Ορχομενό, τη Χαιρώνεια, τις Θεσπιές, την Τανάγρα .

«Σήμερα σκεφθήκαμε πως μπορεί να συνεχιστεί το έργο που η εταιρεία είχε αρχίσει το 1983, ένα έργο πολιτιστικό και κοινωνικό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κόλλιας και εκ παραλλήλου τόνισε ότι θα πρέπει να καλλιεργήσει και να εμπνεύσει τη νεολαία.

Στη συνέχεια την εκδήλωση χαιρέτισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών και Λιβαδείας κ. Γεώργιος, οι Βουλευτές κκ. Ανδρέας Κουτσούμπας, Γιώτα Πούλου και Γιώργος Μουλκιώτης, η Αντιπεριφερειάρης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά και οι Δήμαρχοι της Βοιωτίας ( σσ. ο Δήμαρχος Λεβαδέων, Ιωάννης Δ. Ταγκαλέγκας, ο Δήμαρχος Θηβαίων, Γεώργιος Αναστασίου, η Δήμαρχος Ορχομενού, Παρασκευή Καράλη, ο Δήμαρχος Διστόμου, Αράχωβας και Αντίκυρων, Γιάννης Σταθάς, ο Δήμαρχος Θεσπιέων, Γιώργος Ντασιώτηςκαι ο Δήμαρχος Τανάγρας, Βασίλης Περγάλιας). Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.












 Ο Μακαριώτατος συνοψίζοντας είπε: «Από αυτή τη συνάντηση διαπιστώθηκε ένα ‘‘κενό’’, μια ανάγκη για την ανάδειξη του τόπου μας. Χαίρομαι κάθε φορά που λαμβάνω συλλογικούς τόμους για διάφορες περιοχές της χώρας μας. Ειδικά όταν αναφέρονται στην ιδιαίτερη πατρίδα μου τη Βοιωτία, η οποία έχει και αυτή θησαυρούς αγνώστους και γνωστούς. Αλλά οι θησαυροί μας χρειάζονται προσοχή και σεβασμό στην διάσωσή τους». Τόνισε επίσης ότι «πρέπει να αξιοποιηθούν οι σχετικοί επιστήμονες, ώστε ο πολιτισμός μας να αναδειχθεί και ο οποίος είναι πλούσιος».





Δεν υπάρχουν σχόλια: