Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Το «Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προς μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην πολιτιστική κληρονομιά για την Ευρώπη» παρουσίασε ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ τον Δελφών

Στους Δελφούς μετέβη το απόγευμα της Παρασκευής 2 Μαρτίου 2018 ο πρόεδρος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ», κ. Σταύρος Μπένος προκειμένου να συμμετέχει σε πάνελ ομιλητών στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. H συζήτηση έλαβε χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών με θεματική «2018. Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Με την ανακήρυξη του 2018 ως Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς,  το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης  επιχειρούν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών της Ευρώπης για την κοινωνική και οικονομική σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.



Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Σταύρος Μπένος,  παρουσίασε στο κοινό το «Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προς μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην πολιτιστική κληρονομιά για την Ευρώπη(2014/2149(INI))». To ψήφισμα αυτό του 2015, υπογραμμίζει ότι η αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς, πέρα από πολιτιστική, είναι σημαντική για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ο κ. Μπένος ειδικότερα αναφέρθηκε  στα άρθρα 14 και 15 που αφορούν στα νέα μοντέλα διακυβέρνησης. Σύμφωνα με το άρθρο 14, με το ψήφισμα αυτό χαιρετίζεται, από το Συμβούλιο, η σύνταξηκατευθυντήριων γραμμών για νέα μοντέλα συμμετοχικής διακυβέρνησης στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς με την προώθηση της πτυχής «κοινό αγαθό» και με την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των τοπικών, περιφερειακών, εθνικών και ευρωπαϊκών σχεδίων. Επιπλέον, στο άρθρο 15 το Συμβούλιο ζητεί από τα κράτη μέλη να εξασφαλίσουν την ανάπτυξη νομικών μέσων που να επιτρέπουν τη χρήση εναλλακτικών μοντέλων χρηματοδότησης και διαχείρισης, όπως η συμμετοχή των κοινοτήτων, η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, καθώς και οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την υλοποίηση δράσεων που συνδέονται με την πολιτιστική κληρονομιά.  Με το παραπάνω ο κ. Μπένος ανέδειξε την πνευματική σύμπνοια και συμπόρευση του μοντέλου διαχείρισης που εφαρμόζει το «ΔΙΑΖΩΜΑ» με την πολιτιστική πολιτική που ενθαρρύνει η Ευρώπη.
Στο πάνελ των ομιλητών ήταν ακόμη: η πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Σλοβακίας στην Ελλάδα, κ. H.E. Iveta Hricova, η τ. υπουργός Τουρισμού, κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ο καθηγητής ποινικού δικαίου, κ. Χρίστος Μυλωνόπουλος  και ο αντιπρόεδρος της Europa Nostra, κ. Κώστας Καρράς. Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η δημοσιογράφος του Star Channel Κεντρικής Ελλάδας, κ. Λένα Παρασκευά.
Συντονίστρια της συζήτησης ήταν η δημοσιογράφος
 του Star Channel Κεντρικής Ελλάδας κα Λένα Παρασκευά.

Τον Δήμο Ορχομενού εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Λάμπρος Ρόδης, θέλοντας να τιμήσει ιδιαίτερα  τον κ. Μπένο για την παρουσία του για άλλη μια φορά στη Στερεά γη. 
Το τετραήμερο διεθνούς εμβέλειας συνέδριο διεξάγεται υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου και έχει τίτλο NEW GLOBALIZATION AND GROWTH CHALLENGES. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά πολιτικά, ακαδημαϊκά και επιχειρηματικά γεγονότα της Ελλάδας.

Παρέμβαση έκανε και η Προϊσταμένη της ΕΦΑ Φωκίδας κα Νανσύ Ψάλτη ως εξής...

Δεν υπάρχουν σχόλια: