Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Αναμένονται οι χημικές εξετάσεις του νερού και οι μικροβιολογικές στο Ακραίφνιο - Τι αναζητούν οι Αρχές

Σε συναγερμό είναι από χτες οι υγειονομικές αρχές της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας μετά την απόφαση διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να κλείσει το γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις του Ακραιφνίου στο Δήμο Ορχομενού, λόγω ασθένειας των 45 από τους 60 συνολικά μαθητές. Για το περιστατικό ενημερώθηκε άμεσα η ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία προχώρησε άμεσα σε ανακοίνωση, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως η πλειονότητα των παιδιών δεν προσέφυγε στις υπηρεσίες υγείας και δεν έχει δηλωθεί κάποιο λοιμώδες νόσημα ή συρροή κρουσμάτων μέσω των συστημάτων επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ που να αφορά στον πληθυσμό του Ακραιφνίου.
Επιπλέον παρά την «επιδημία» που ξέσπασε στο σχολείο σύμφωνα με την ανακοίνωση δεν σημειώθηκε αυξημένη προσέλευση ατόμων τις τελευταίες ημέρες στις υπηρεσίες υγείας της περιοχής (Γ.Ν. Θήβας, ιδιωτικά νοσοκομεία της περιοχής, Κ.Υ. Αλιάρτου).
Συγκεκριμένα, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών προσήλθαν ένας μαθητής του σχολείου, 15 ετών, με πυρετό και ακροαστικά ευρήματα χωρίς διάρροιες και εμέτους, ο οποίος νοσηλεύεται στην Παθολογική Κλινική και μια μαθήτρια του σχολείου, 16 ετών, με πυρετό, φαρυγγαλγία και κεφαλαλγία, η οποία δεν χρειάστηκε νοσηλεία.
Επίσης από την έως τώρα διερεύνηση δεν έχει προκύψει κοινό γεύμα των ασθενών, ενώ τα αποτελέσματα του χημικού και μικροβιολογικού ελέγχου των δειγμάτων ύδατος αναμένονται, την στιγμή που η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Δεν αποκλείεται πάντως σύμφωνα με ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ να πρόκειται απλά για μία εποχική ίωση, η οποία να μην κίνησε την υποψία των ασθενών, λόγω τόσο της ταχύτητας με την οποία μεταδόθηκε η γρίπη, όσο λόγω και των διάφορων συμπτωμάτων που εκδήλωσε ο κάθε ασθενής.
Συγκεκριμένα,  τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα παιδιά είναι υψηλός πυρετός, εμετοί, τάση για εμετό και λιποθυμία, πόνο στην κοιλιά και τα κόκκαλα.
Να σημειωθεί πως άμεσα στο Ακραίφνιο βρέθηκαν συνεργεία του τμήματος υγείας της ΠΕΒ προκειμένου δείγματα νερού να σταλούν για ανάλυση ώστε να αποσαφηνιστεί αν ευθύνεται το νερό για το επιδημιολογικό περιστατικό.
Οι υπεύθυνοι της υγειονομικής υπηρεσίας ολοκλήρωσαν τη δειγματοληψία σε βρύσες του σχολείου, εξωτερικές βρύσες και σε τέσσερα ακόμη σημεία του χωριού.
Όπως έγινε γνωστό, τα πρώτα συμπτώματα παρουσιάστηκαν την Παρασκευή 23 Μαρτίου και αυτό είχε σαν συνέπεια να δοθεί εντολή να κλείσει το σχολείο για να διερευνηθούν οι αιτίες, πράγμα το οποίο και έγινε. Δεκάδες δείγματα νερού συνέλεξαν οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της Βοιωτίας που έχουν σταλεί για εξέταση στα ειδικά εργαστήρια. Από τα πρώτα αποτελέσματα που πρόεκυψαν μέχρι στιγμής από τα Χημικά Εργαστήρια της Λιβαδειάς δεν εντοπίζεται κάτι ανησυχητικό στο νερό, ενώ περιμένουν ακόμα και τις εξειδικευμένες εξετάσεις από την Αθήνα.
O Πρόεδρος του Δ.Δ. Ακραιφνίου κ. Αλέξανδρος Βασιλείου
«Οι χημικές εξετάσεις του νερού ήταν καθαρές και περιμένουμε τώρα και τις μικροβιολογικές» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της κοινότητας Ακραιφνίου Αλέκος Βασιλείου, για να διευκρινίσει ότι «έκλεισε το σχολείο προληπτικά, για να γίνουν εξετάσεις και οι αναγκαίοι έλεγχοι και για σήμερα είπαμε στους γονείς αν βλέπουν συμπτώματα να μη τα στείλουν για μάθημα».
Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας κα Φανή Παπαθωμά
«Περιμένουμε άμεσα τα αποτελέσματα των εξετάσεων από τα δείγματα νερού που πήραμε», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά και συμπληρώνει: «Οι υγειονομικές μας υπηρεσίες εντός της μέρας θα εκτιμήσουν και πάλι την κατάσταση, ανάλογα με τα αποτελέσματα που αναμένονται. Αν αποκλειστεί το θέμα του νερού από εκεί και μετά θα πρέπει το ΚΕΕΛΠΝΟ να προχωρήσει σε επιτόπου επιδημιολογική έρευνα. Εμείς είμαστε από την πρώτη στιγμή σε ανοιχτή γραμμή με το ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο θα εκτιμήσει αν θα κάνει επιτόπια παρέμβαση».


Πηγή: Μυστήριο με τους 45 άρρωστους μαθητές στο Ακραίφνιο -Τι αναζητούν οι Αρχές | iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: