Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Συνάντηση Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με τον Αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Τόσκα - Στο επίκεντρο θέματα ασφάλειας, πυρασφάλειας και η στενότερη συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη


Τα συνεχόμενα αιτήματα της ΚΕΔΕ και του Προέδρου της Γ. Πατούλη για την ενίσχυση των μέτρων ασφάλειας στην Αθήνα και στα μεγάλα αστικά κέντρα είχαν ως συνέπεια την ανταπόκριση του Αναπληρωτή Υπουργού Ν. Τόσκα.


Ο Υπουργός σε συνάντηση που είχε σήμερα το μεσημέρι  με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ  Γ. Πατούλη τον ενημέρωσε για τις ενέργειες και τις δράσεις του Υπουργείου του προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, το Πεδίον του Άρεως καθώς και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη θετική ανταπόκριση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και επισήμανε ότι αυτό που απομένει είναι να διαπιστωθεί και στην πράξη ότι υπάρχουν απτά αποτελέσματα.
Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρξει στενότερη συνεργασία μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του  Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προκειμένου να ενισχυθεί η ασφάλεια των πολιτών.
Ειδικότερα,  κατά τη διάρκεια της συνάντησης  του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη και του Γενικού Διευθυντή της ΚΕΔΕ Β. Πάνου, με τον Αν. Υπουργό Ν. Τόσκα, τον Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης Δ. Αναγνωστάκη και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Κ. Τσουβάλα  συζητήθηκαν  τα παρακάτω θέματα:
  • Ενίσχυση της  αστυνόμευσης στο κέντρο της Αθήνας με πεζές περιπολίες επιπλέον 200 αστυνομικών. Όπως επισημάνθηκε στον κ. Πατούλη στόχος είναι να ενισχυθεί η αστυνόμευση στις πόλεις και να αναπτυχθεί ένα στενότερο πλαίσιο συνεργασίας δήμων και αστυνομίας σε θέματα ασφάλειας πόλεων. Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι οι μικτές περιπολίες με τη δημοτική αστυνομία, όπου εφαρμόστηκαν, ήταν αποτελεσματικές. Εξ ου και όπου υπάρχει διαθεσιμότητα δημοτικών αστυνομικών θα εφαρμόζεται.
  • Εκπόνηση και υλοποίηση Επιχειρησιακού Σχεδίου για την καλύτερη αστυνόμευση στο Πεδίον του Άρεως. Το σχέδιο, όπως έγινε γνωστό έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και δέκα ημέρες και ήδη έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα αποτελέσματα. 
  • Προετοιμασία και συνεργασία του Υπουργείου με την Αυτοδιοίκηση για την καλύτερη πυρασφάλεια κατά τη θερινή περίοδο. Μετά το Πάσχα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των πλευρών για να  συζητηθούν οι άξονες συνεργασίας και συντονισμού σε θέματα Πυροπροστασίας και Πολιτικής Προστασίας.
  •    Διοργάνωση κοινής εκδήλωσης ΚΕΔΕ Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με αφορμή το χαρακτηρισμό του 2018 από την ΕΛ. ΑΣ. ως έτους  κατά των ναρκωτικών
Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε την ανάγκη επιπλέον ενίσχυσης των αστυνομικών τμημάτων, ενώ πρότεινε να υπάρξουν θεσμικές πρωτοβουλίες προκειμένου να μπορούν να προσληφθούν επιπλέον Δημοτικοί Αστυνόμοι οι οποίοι θα έχουν ένα ενισχυμένο ρόλο μέσω και των μεικτών περιπολιών με τους αστυνομικούς. Όπως σημείωσε «μια τέτοια πρωτοβουλία θα ενισχύσει σημαντικά το αίσθημα της ασφάλειας ακόμα και στη μικρότερη γειτονιά».  Επίσης πρότεινε να γίνει περεταίρω αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών σε επίπεδο πρόληψης και προστασίας από εγκληματικές ενέργειες.  
Ο Γ. Πατούλης μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί στενά με το Υπουργείο καθώς η ασφάλεια των πολιτών αποτελεί ένα κοινό στόχο. «Οι επιτολές της ΚΕΔΕ προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Ν. Τόσκα και οι δημόσιες τοποθετήσεις μου για τα θέματα αστυνόμευσης τα αστικά κέντρα, όπως είναι το εμπορικό κέντρο της Αθήνας και το Πεδίον του Άρεως, δείχνουν να φέρνουν αποτελέσματα. Θέλω να πιστεύω ότι οι δεσμεύσεις της πολιτική ηγεσίας του Υπουργείου για αύξηση των πεζών περιπολιών, τόσο στην Αθήνα όσο και στα υπόλοιπα αστικά κέντρα θα έχουν άμεσα αποτελέσματα.  Όπως υπογράμμισα και στη συνάντηση με τον Υπουργό, η ΚΕΔΕ είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί στενά με το Υπουργείο προκειμένου να συμβάλει στην εξάλειψη φαινομένων βίας και καταστροφών. Προς την κατεύθυνση αυτή καταθέσαμε αίτημα να καθιερωθούν μεικτές περιπολίες με τη συμμετοχή της Δημοτικής Αστυνομίας.  Για μας είναι πρωταρχικής σημασίας η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: