Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014

Ερώτημα στη Βουλή από το ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΑΣ Λιβαδειάς

Ερώτηση για την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λιβαδειάς κατέθεσαν 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης:
Η Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών Λιβαδειάς με βάση δημοσιεύματα στον Τοπικό Τύπο, πρόκειται να τεθεί σύντομα σε εκκαθάριση, γεγονός απαράδεκτο.
Ανακύπτουν πολλά ερωτήματα για τους λόγους που πρόκειται να τεθεί σε εκκαθάριση από την στιγμή μάλιστα που δεν υφίσταται σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης, όπως ο νόμος προβλέπει, για να καταδειχθεί το πρόβλημα «επιβίωσης» της ΕΑΣ Λιβαδειάς.
Μεταξύ άλλων η ΕΑΣ χρωστάει δεδουλευμένα στους εργαζόμενους πάνω από ενάμισι χρόνο, μέχρι σήμερα τους μισθούς τους εξοφλούσε από αμοιβές που ελάμβανε από παροχή υπηρεσιών (ΟΣΔΕ, ΦΠΑ, ασφαλίσεις, διαχείριση δημητριακών, κλπ).
Τώρα τις παραπάνω δραστηριότητες, τις εκχωρεί στον ΑΙΧΜΕΑ ο οποίος θα εισπράττει τα αντίστοιχα έσοδα σε βάρος των πιστωτών, εργαζομένων, ασφαλιστικών ταμείων και Δ.Ο.Υ.
Κάποιες οφειλές τρίτων προς την ΕΑΣ που έχουν εκχωρηθεί στους εργαζόμενους, έναντι των δεδουλευμένων, υπάρχει ισχυρή βεβαιότητα ότι έχει παραγραφεί η απαίτησή τους και δεν έχει κανένα νόημα η εκχώρηση τους.
Αξίζει να αναφερθεί ότι Πρόεδρος του «ΑΙΧΜΕΑ» είναι ταυτόχρονα και Πρόεδρος της ΕΑΣ Λιβαδειάς όπως και ορισμένα μέλη της Διοίκησης της ΕΑΣ είναι και μέλη του Δ.Σ. του «ΑΙΧΜΕΑ».
Ο «ΑΙΧΜΕΑ» υποκαθιστά το έργο της δευτεροβάθμιας οργάνωσης ΕΑΣ Λιβαδειάς θα έχει όμως ηγεσία που θα διώκεται ποινικά για φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή και πιθανότατα με μεγάλο βάρος ευθύνης για την άσχημη πορεία της ΕΑΣ Λειβαδιάς.
Με βάση τα ανωτέρω,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Έχει πραγματοποιηθεί διαχειριστικός έλεγχος από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην συγκεκριμένη ΕΑΣ; Ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων και ποιο το αποτέλεσμα του ελέγχου του ΣΔΟΕ;
2. Σε τι ποσό ανέρχονται τα χρέη της Ε.Α.Σ. Λιβαδειάς προς το δημόσιο και ΙΚΑ, και επί ποίων διοικήσεων γεννήθηκαν τα ποσά αυτά;
3. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δεδουλευμένα των εργαζομένων;
4. Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν ώστε να διασφαλιστούν τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΑΣ Λιβαδειάς προς όφελος του συνόλου των αγροτών της περιοχής και όχι του περιορισμένου αριθμού μελών που ο «Αιχμέα» εκπροσωπεί ;
Επίσης ζητείται να καταθέσουν οι κ κ. Υπουργοί:
Αντίγραφα των επίσημων αποτελεσμάτων όλων των ελέγχων που έχουν πραγματοποιηθεί καθώς και του επίσημου αποτελέσματος του ελέγχου του ΣΔΟΕ.

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές
Σταθάς Γιάννης
Αποστόλου Ευάγγελος
Αλεξόπουλος Απόστολος
Αμμανατίδου Ευαγγελία
Αυλωνίτου Ελένη
Βαμβακά Τζένη
Γεργοπούλου-Σαλτάρη Έφη
Καραγιουσούφ Αϊχάν
Καφαντάρη Χαρά
Κυριακάκης Βασίλης
Μιχαλάκης Νίκος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Πάντζας Γιώργος
Πετράκος Θανάσης
Στρατούλης Δημήτρης
Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Δεν υπάρχουν σχόλια: