Τρίτη, 29 Απριλίου 2014

Εκτός ψηφοδελτίου ΝΔ-ΠαΣοΚ οι εκπρόσωποι των Eπιμελητηρίων

Σε εμπόλεμη κατάσταση οδηγείται η σχέση των επιμελητηρίων με την κυβέρνηση, μετά από την άρνηση τόσο του υπουργού Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά να καταργήσει τη διάταξη με την οποία καθιερώνεται ως μη υποχρεωτική η συνδρομή των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια.

Η άρνηση της κυβέρνηση οδήγησε την διοίκηση της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων να καλέσει τα μέλη της που είναι υποψήφια σε οποιαδήποτε βαθμίδα εκλογής – δημοτικές, περιφερειακές και ευρωεκλογές - με συνδυασμούς που στηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία και το Πα.Σό.Κ. να παραιτηθούν.

Ηδη το έπραξε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος ο οποίος ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με τον συνδυασμό του κ. Γιάννη Ιωαννίδη στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Στον αντίποδα κινείται ο κ. Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (ΕΒΕΠ) ο οποίος είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Μάλιστα σε δήλωση του ο κ. Κορκίδης αναφέρει ότι «Εγώ ο Βασίλης Κορκίδης, ως Προεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ, ξεκαθαρίζω  ότι δεν παραιτούμαι από καμία διεκδίκηση προσωπική ή συλλογική. Θεωρώ μεγάλη προσβολή να αποφασίζουν, άλλοι για μένα χωρίς εμένα, Αμφισβητώ την ομόφωνη απόφαση της ΓΣ της ΚΕΕΕ στην οποία δεν ήμουν παρών, αφού τουλάχιστον ο εκπρόσωπος μου από το ΕΒΕΠ δεν συμφώνησε και προτείνω την απόσυρση αυτής της στάσης αυτοχειρίας».

Και προσθέτει πως «παρά το γεγονός ότι σε περίοδο κρίσης, πιστεύω ότι η παραίτηση δεν είναι λύση, αλλά αδυναμία, εάν παραιτηθεί η ΚΕΕΕ, ή κάποιος πρόεδρος επιμελητηρίου θα είμαι ο δεύτερος που θα παραιτηθεί από Πρόεδρος του ΕΒΕΠ». Και καταλήγει λέγοντας πως «ως προς τη σωτηρία και την αναβάθμιση των επιμελητηρίων είμαι βέβαιος ότι ο Πρωθυπουργός, θα το πράξει στο σωστό χρόνο και με έξυπνο τρόπο. Τα "εδώ και τώρα" κάποιων της Διοίκησης της ΚΕΕΕ είναι τελείως λάθος προσέγγιση και σε πολύ ακατάλληλη στιγμή».

Ηδη όπως έχει ανακοινώσει η ΚΕΕ την σχετική τροπολογία, την οποία υπογράφουν 185 βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων, αρνήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης να την καταθέσει ο ίδιος κιόπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΚΕΕ «οι προσπάθειες για να ενταχθεί η τροπολογία σε νομοσχέδιο συνεχίζονται και ήδη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ, οι ΑΝΕΛ, ο πρόεδρος της Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα,  κ. Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς και ο ανεξάρτητος βουλευτής Β' Αθηνών κ. Μίμης Ανδρουλάκης κατέθεσαν εκ νέου την τροπολογία, προκειμένου να εισαχθεί σε νέο νομοσχέδιο».

Στην έκτακτη γενική συνέλευση της ένωσης όπως επισημάνθηκε από τον πρόεδρο της κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο, «ο αγώνας που έχουν ξεκινήσει τα επιμελητήρια, τα οποία βρίσκονται στο στόχαστρο της τρόικας και της κυβέρνησης, αποσκοπεί πρωτίστως στη διάσωση και αναβάθμιση του θεσμού, που αποτελεί σήμερα τη φωνή της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε όλη τη χώρα. Ο επιδιωκόμενος αφανισμός των επιμελητηρίων, αν επιτευχθεί, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την εξάλειψη κάθε συλλογικής εκπροσώπησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς τα επιμελητήρια είναι βασικοί χρηματοδότες και των συνδικαλιστικών εργοδοτικών οργανώσεων των εμπόρων και των επαγγελματοβιοτεχνών».

Και σ΄ αυτό το πλαίσιο, αποφασίστηκε:

- Η καταδίκη των κυβερνητικών πολιτικών που βάλλουν κατά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των επιμελητηρίων.

- Η υλοποίηση της απόφασης για απόσυρση από τα ψηφοδέλτια των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ των υποψηφίων  εκπροσώπων από τα Διοικητικά Συμβούλια των επιμελητηρίων. Σε περίπτωση άρνησης κάποιων να υλοποιήσουν την απόφαση, η επιμελητηριακή κοινότητα δε θα στηρίξει τους υποψηφίους αυτούς.

- Ζητείται η παραίτηση του υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη, ως εχθρού της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Γενική Συνέλευση παρέστησαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος του Ευρωεπιμελητηρίου κ. Richard Weber  καθώς και ο ΓΓ του Ευρωεπιμελητηρίου κ. Arnaldo Abruzzini, οι οποίοι εξέφρασαν τη στήριξη της ευρωπαϊκής επιμελητηριακής κοινότητας στα ελληνικά επιμελητήρια.

Σημειώνεται ότι οι κ.κ. Weber και Abruzzini, καθώς και ο πρόεδρος της ΚΕΕ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του Ευρωεπιμελητηρίου, επισκέφτηκαν την Πέμπτη το απόγευμα τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και του έθεσαν το αίτημα άρσης της νομοθετικής ρύθμισης για τα ελληνικά επιμελητήρια, χωρίς όμως να λάβουν θετική απάντηση. 

 Πηγή www.tovima.gr