Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

«Παράθυρο» για ήπιες αλλαγές στο ν/σ για τις λαϊκές αγορές

Διατεθειμένος να δεχθεί αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, αλλά επέμεινε στις βασικές ρυθμίσεις του, οι οποίες έχουν προκαλέσει την αντίδραση των φορέων και την κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης τα οποία είτε επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια είτε καταψηφίζουν.
Σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ο Κ. Χατζηδάκης αναρωτήθηκε «αν όποτε έχουμε ένα βήμα προς τα μπρος, μία διαρθρωτική αλλαγή, θα πρέπει ως Βουλή να ακούμε μόνο τους θιγόμενους ή την κοινωνία και την φωνή της συνείδησής μας;».
«Καταλαβαίνω ότι όταν πας να ρυθμίσεις μία κατάσταση υπάρχουν και αυτοί που ξεβολεύονται» είπε και πρόσθεσε ότι «βεβαίως ακούμε αυτούς που θίγονται, αλλά δεν πρέπει να χάνουμε το στόχο που είναι η εξυγίανση του υπαίθριου εμπορίου».
Ο υπουργός Ανάπτυξης απάντησε σε 4 συγκεκριμένα θέματα
  • κλήρωση σε ετήσια βάση για τις θέσεις στις υπαίθριες αγορές: «Γίνεται για να σταματήσουν οι πιέσεις για μικρορυθμίσεις και μικροβολέματα που δεν γίνονται με τον διαφανέστερο τρόπο. Δεν θέλω να πω πληρωμές, αλλά σίγουρα ρουσφέτια», είπε και αναρωτήθηκε «πόσο πια ξεβόλεμα είναι να περπατήσει ο καταναλωτής 10 μέτρα περισσότερο;». «Αν τους αφαιρούσαμε την άδεια να το συζητούσαμε. Αλλά αν θέλουμε να σταματήσουμε τα ρουσφέτια και τις αδιαφανείς πρακτικές, δεν νομίζω ότι αξίζει να συμβιβαζόμαστε σε τέτοια θέματα», τόνισε.
  • διακριτές θέσεις στις λαϊκές για εμπόρους και παραγωγούς: «Γίνεται για να ξέρει ο καταναλωτής, Για να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια. Που είναι το κακό;», σημείωσε.
  • ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα: «Όλοι τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα. Και το στεγασμένο και το υπαίθριο εμπόριο», είπε ο Κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «όμως αν έχουμε απαιτήσεις για ενημερότητα στο στεγασμένο εμπόριο, πόσο δίκαιο είναι στο υπαίθριο εμπόριο να μην έχουμε; Εκτός πιστεύουμε σε ένα νέο αξίωμα, ότι μπορεί το κράτος να λειτουργήσει χωρίς έσοδα και τα ταμεία να δίνουν συντάξεις χωρίς ασφαλιστικές εισφορές…».
  • αυστηριοποίηση ποινών: υπάρχουν ορισμένες αυστηρότερες ποινές για να λειτουργούν οι έμποροι με κανόνες και να προστατεύονται οι εργαζόμενοι, υπογράμμισε ο υπουργός.
     
newsroom naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: