Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Δέσποινα Σπανούδη: «Κλείνουν τη ΛΑΡΚΟ για να την "αξιοποιήσουν"!»


«Η απόφαση του Ταμείου Αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου για κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ, ακόμη και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, φανερώνει με τον πιο σαφή τρόπο τι είδους αξιοποίηση έχει προγραμματίσει η τρόικα και οι ντόπιοι εντολοδόχοι της για την δημόσια περιουσία. Πρώτα την απαξιώνουν και στην συνέχεια θα εμφανισθεί ένας ιδιώτης- σωτήρας να την αποκτήσει έναντι πινακίου φακής. Το έργο έχει ξαναπαιχτεί πολλές φορές στην χώρα, αλλά πλέον παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις. Η ίδια η ΛΑΡΚΟ, χρεώθηκε τα τελευταία χρόνια με σκανδαλώδεις πολιτικές αποφάσεις που της προκάλεσαν τεράστιες ζημίες, χωρίς κανείς ποτέ να απολογηθεί.
Όπως έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν, η αξία της ΛΑΡΚΟ στηρίζεται κυρίως στο γεγονός ότι η επιχείρηση έχει μεταλλευτικά δικαιώματα σε τεράστιες περιοχές στην  Εύβοια και στη Στερεά. Η εκποίησή της θα έχει τεράστιες επιπτώσεις τόσο στο εργατικό δυναμικό της περιοχής, όσο και στην οικονομία και την φυσιογνωμία ευρύτερων περιοχών, αφού είναι γνωστές οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις τόσο στην περιοχή των Μεσσαπίων Εύβοιας όσο και στον Ευβοϊκό, λόγω της εγκληματικής αδιαφορίας της Πολιτείας και της σκόπιμης απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Η ΛΑΡΚΟ είναι ανεκτίμητη δημόσια περιουσία»

Δέσποινα Σπανούδη
Αυτοδιοικητικό κίνημα περιφέρειας Στερεάς

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τελικά δεν έχω συνειδητοποιήσει ποιο ακριβώς είναι το πρόγραμμα του Σύριζα αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις. Ας δούμε τα πράγματα από την αρχή.

Αυτό το οποίο επισημαίνεται και από τον κ. Α. Τσίπρα και από τον κ. Γιάννη Δραγασάκη (London Scholl Of Economics) είναι ότι στις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας θα γίνει προσπάθεια επανακρατικοποίησης τους εάν φυσικά υπάρχουν τα χρήματα.

Επιπρόσθετα σε άλλες επιχειρήσεις όπου το δημόσιο έχει υψηλό ποσοστό μετοχών (ΔΕΗ -ΕΛΠΕ) θα κληθούν επενδυτές από το εξωτερικό (πχ Γερμανία, Ρωσία ,Κίνα) και από κοινού με το κράτος θα δημιουργηθούν επενδυτικά σχήματα τα οποία θα εξελίξουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις.
Ας τα δούμε ένα - ένα.

Ας ξεκινήσουμε από τον ΟΤΕ. Το Δημόσιο κατέχει το 5% των μετοχών και η Γερμανοί της Ντοιτσε Τελεκομ το 40% . Σήμερα η συνολική αξία του Οργανισμού είναι 600 εκατ. ευρώ. Δηλαδή υπό τις παρούσες συνθήκες πρέπει το δημόσιο εάν θέλει να κρατικοποιήσει τον ΟΤΕ να πληρώσει τουλάχιστον 240 εκατ. ευρώ στην Ντοιτσε Τελεκομ.
Έχει λεφτά το δημόσιο να πληρώσει αυτό το ποσό; Η απάντηση είναι όχι. Γιατί από κάπου πρέπει να το βρει . Με δεδομένο ότι οι αγορές είναι κλειστές και δεν μπορεί να το δανειστεί θα πρέπει να τα εξεύρει από τα κλασικά έσοδα του κράτους(φορολογία). Εδώ όμως δεν έχει να πληρώσει τα φάρμακα , τις μετοχές του ΟΤΕ θα εξαγοράσει;
Πάμε στην ΔΕΗ . Η ρητορεία του ΠΑΣΟΚ 30 χρόνια τώρα έλεγε ότι η εταιρία είναι στρατηγικής σημασίας. Δεν το πιστεύω άλλα ας υποθέσουμε ότι είναι. Το πρόγραμμα του Σύρριζα λέει ότι θα δημιουργηθούν επενδυτικά σχήματα με την συμμετοχή ξένων που θα διοικούν την επιχείρηση. Άρα λοιπόν πρέπει να πείσουμε Γερμανούς, Άραβες, Κινέζους η Ρώσους ότι είμαστε μια χώρα που θέλουμε τους σοβαρούς επενδυτές και τα λεφτά τους.
Πάμε και στο Ελληνικό . Εδώ ο κ. Α. Τσιπρας ανακοίνωσε ότι ο σχετικός διαγωνισμός για την εκχώρηση της έκτασης , θα ακυρωθεί . Γιατί; Ποιον συμφέρει αυτή η απόφαση ;
Δείτε τι έχει προηγηθεί. Το ελληνικό δημόσιο προκήρυξε έναν διαγωνισμό, κάλεσε επενδυτές και τους είπε «ελάτε να σας παραχωρήσω την έκταση» .

Οι ξένες εταιρίες ήλθαν σε μια σοβαρή χώρα της ευρωζώνης ξόδεψαν πολλά χρήματα (λέγεται έως 1.000.000 ευρώ) για να φτιάξουν μελέτες . Στελέχη τους ήλθαν στην Αθήνα για να επιθεωρήσουν τους χώρους . Ακόμα και ελικόπτερα ενοικίασαν .

Τώρα λοιπόν εάν κερδίσει τις εκλογές ο Σύριζα και κυβερνήσει τι θα πει στους ξένους : «εμείς δεν πουλάμε;» Και ποιος θα τους αποζημιώσει ; Κανένας είναι η απάντηση.
Όμως την επόμενη ημέρα στην περίπτωση της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ θα απευθυνθεί και πάλι στην διεθνή επενδυτική κοινότητα . Και τότε τι θα τους πει : «ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα»;
Αλλόκοτα πράγματα...Τελείως αλλόκοτα.