Ένας χώρος ανάδειξης ιστορίας και πολιτισμού στην
είσοδο της Κρύας!
Παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου
το μεσημέρι της Κυριακής 27 Μαΐου έγιναν τα εγκαίνια του Ιστορικού –
Εθνολογικού Μουσείου Λιβαδειάς στο χώρο της Νεροτριβής που αναμένεται να
συμβάλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης. Πρόκειται για ένα
ανακαινισμένο και ανανεωμένο χώρο που στο υπόγειο φιλοξενεί εκτός των
παλαιών εκθεμάτων του και νέες συλλογές και δραστηριότητες που διαθέτει και
αίθουσα εικονικής πραγματικότητας με εικονική αναπαράσταση του Μαντείου του Τροφωνείου
και ψηφιακή βοιωτική πολιτιστική εγκυκλοπαίδεια Βασικό κορμό του Ιστορικού –
Εθνολογικού Μουσείου ενώ στο ισόγειο θα λειτουργήσει η Πινακοθήκη Λαζαρή.
Κλέαρχος Περγαντάς, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας:
«Αυτή η πρωτοβουλία μας προχώρησε και απέδωσε. Η
χρηματοδότηση του έργου είναι από το ΕΣΠΑ και πραγματικά είναι μια παρέμβαση
που αναβαθμίζει το πολιτιστικό και τουριστικό μας προϊόν πολύ σημαντικά».
Νίκος Παπαγγελής, Δήμαρχος Λεβαδεών:
«Εγκαινιάζουμε το κέντρο εικονικής πραγματικότητας που μας
εμβαθύνει στην ιστορία του μαντείου του Τροφωνίου, επίσης το μουσείο του
Λάμπρου Κατσώνη όπου εκεί τεκμαίρεται με περίτρανο τρόπο ο μεγάλος ρόλος που
έπαιξε ο Λειβαδίτης ήρωας».
Δημήτρης Εφραίμογλου,
Διευθύνων Σύμβουλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού
«Υλοποιήσαμε ένα έργο που μας κάνει όλους
υπερήφανους διότι μέσα από αυτό αναδεικνύεται ένα σπουδαίο σημείο της ιστορίας
της Ελλάδας».
Λουκάς Καράντζαλης, Πρόεδρος ΒΑΕΠΑΕ – Περιφερειακός
Σύμβουλος:
«Είναι ένα έργο που προέκυψε με πρωτοβουλία της ΝΑΒ το
2008-2009 και τώρα ολοκληρώνεται. Χρηματοδοτήθηκε από την ψηφιακή σύγκλιση με
1,2 εκ ευρώ. Συνεργάστηκαν η Αναπτυξιακή Εταιρία της Π.Ε. Βοιωτίας το Ίδρυμα
Μείζονος Ελληνισμού που ήταν ο φορέας του έργου και οι δήμοι Λιβαδειάς και
Θήβας»
Στην αίθουσα εικονικής πραγματικότητας, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα εικονικό ταξίδι στο σπουδαίο Μαντείο του Τροφωνείου, που λειτουργούσε στην αρχαία πόλη της Μίδειας τη σημερινή Λιβαδειά. Εκτός της ψηφιακής αναπαράστασης, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα με διαδραστικό τρόπο να εξερευνήσουν, να μάθουν και κυρίως να φανταστούν το Μαντείο και τον τρόπο χρησμοδότησης προς τους επισκέπτες του Μαντείου.
Η αίθουσα της εικονικής πραγματικότητας υλοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας, με φορέα το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού που είχε την επιμέλεια της επιστημονικής και διοικητικής εποπτείας και παρακολούθησης του συγκεκριμένου έργου και τη συνεργασία του δήμου Λεβαδέων και της ΒΑΕΠΑΕ.
Στο ανανεωμένο Μουσείο Λιβαδειάς, μια ξεχωριστή αίθουσα είναι αφιερωμένη στον σπουδαίο Λειβαδίτη θαλασσομάχο Λάμπρο Κατσώνη, ο οποίος αγωνίστηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας από τον Οθωμανικό Ζυγό. Στην αίθουσα αυτή, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί και να γνωρίσει τη δράση και τη σπουδαία προσωπικότητα του Λιβαδείτη ήρωα. Επίσης στις κτιριακές υποδομές του Μουσείου που ανακαίνισε ο δήμος Λεβαδέων και στις ανανεωμένες αίθουσες του θα φιλοξενούνται ακόμα εκθέματα από τον καθημερινό βίο των ανθρώπων, ενώ στην αίθουσα Τάκη Σαμαρτζή θα φιλοξενείται η αστική όψη της Λιβαδειάς.
Παράλληλα ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα μέσω των ενθυμημάτων να γνωρίσει το σημαντικό έργο του ιστορικού της Λιβαδειάς Τάκη Λάππα ενώ στο τέλος της διαδρομής, έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον τρόπο λειτουργίας των υδροκίνητων εργοστασίων της Λιβαδειάς.
«Σήμερα έχω την ευχαρίστηση να εγκαινιάζω το μουσείο εικονικής πραγματικότητας του μαντείου του Τροφωνίου το οποίο αποτελεί μια πρωτοβουλία που είχαμε λάβει ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Όταν ήμουν νομάρχης Βοιωτίας μαζί με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού αποφασίσαμε να κάνουμε ένα μουσείο εικονικής πραγματικότητας στη Λιβαδειά. Το συνολικό έργο περιλαμβάνει εκτός από το Μαντείο του Τροφωνίου και την Καδμεία στη Θήβα», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κλέαρχος Περγαντάς.
Και πρόσθεσε: «Αυτή η πρωτοβουλία μας προχώρησε και απέδωσε. Η χρηματοδότηση του έργου είναι από το ΕΣΠΑ και πραγματικά είναι μια παρέμβαση που αναβαθμίζει το πολιτιστικό και τουριστικό μας προϊόν πολύ σημαντικά».
Ο κ. Περγαντάς επεσήμανε επίσης ότι πρόκειται για μια από τις ελάχιστες περιοχές που διαθέτουν μουσείο εικονικής πραγματικότητας σε αυτό το επίπεδο. «Η Στερεά και η Βοιωτία πρωτοπορεί και αισθάνομαι περήφανος που ένα όραμα με δική μας πρωτοβουλία γίνεται πραγματικότητα» είπε ο Περιφερειάρχης ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και τον δήμο Λεβαδέων για την συμβολή τους στην υλοποίηση αυτού του μεγάλου έργου.
Ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Νίκος Παπαγγελής δήλωσε σχετικά: «Είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή η μέρα γα το δήμο μας και τη Βοιωτία γενικότερα. Έχουμε την τιμή να αποδώσουμε στο λαό της Λιβαδειάς το καινούργιο χώρο της νεροτριβής ως χώρο ιστορικής περιπέτειας και διαχρονικής πορείας στην ιστορία της πόλης. Εγκαινιάζουμε το κέντρο εικονικής πραγματικότητας που μας εμβαθύνει στην ιστορία του μαντείου του Τροφωνίου, επίσης το μουσείο του Λάμπρου Κατσώνη όπου εκεί τεκμαίρεται με περίτρανο τρόπο ο μεγάλος ρόλος που έπαιξε ο Λειβαδίτης ήρωας στην προετοιμασία της επανάστασης του 1821 και της απελευθέρωσης της πατρίδας, ενώ παρουσιάζεται και ο ιστορικός βίο της πόλης, η σημασία των κυλινδρόμυλων και νερόμυλων της περιοχής και η πλούσια λαογραφία της Λιβαδειάς».
Ο κ. Παπαγγελής στη συνέχεια αφού έδωσε έμφαση και στην πινακοθήκη Λαζαρή στον ισόγειο χώρο της Νεροτριβής ευχαρίστησε όλους όσοι συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση του έργου τονίζοντας ότι έτσι δημιουργείται στο κέντρο της πόλης ένα σημαντικός χώρος για τον πολιτισμό που σε συνδυασμό με την ανακατασκευή του Ξενία και του έργου του τρίχινου γεφυριού η περιοχή της Κρύας θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και πόλο έλξης επισκεπτών.
Στην εικονική αναπαράσταση του μαντείου του Τροφωνίου δηλαδή στο «πως έπαιρνε κάποιος χρησμό από ένα πολύ σπουδαίο και μαντείο», αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού κ. Δημήτρης Εφραίμογλου.
«Προσπαθούμε –είπε- με την εικονική αναπαράσταση, με ένα κόσμο φτιαγμένο από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή όπου μπορούμε διαδραστικά να περιηγηθούμε μέσα στο χώρο να δούμε πως λειτουργούσε το μαντείο»
Όπως σημείωσε ο κ. Εφραίμογλου για να υλοποιηθεί αυτό το έργο, με χρηματοδότηση από το ΕΠΣΑ συνεργάστηκαν η Περιφέρεια Στερεάς, ο δήμος Λεβαδέων και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. «Υλοποιήσαμε ένα έργο που μας κάνει όλους υπερήφανους διότι μέσα από αυτό αναδεικνύεται ένα σπουδαίο σημείο της ιστορίας της Ελλάδας».
Εκ μέρους της ΒΑΕΠΑΕ ο πρόεδρος κ. Λουκάς Καράντζαλης τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο το μουσείο εικονικής πραγματικότητας του μαντείου του Τροφωνίου στη αποδίδει το πιο ιστορικό θέμα στην σύγχρονη κοινωνία και παράλληλα «διαμορφώνει έναν ισχυρό πόλο έλξης επισκεπτών» και φυσικά συμβάλει στην ανάπτυξη του πολιτιστικού τουρισμού στη Λιβαδειά.
«Είναι ένα έργο που προέκυψε με πρωτοβουλία της ΝΑΒ το 2008-2009 και τώρα ολοκληρώνεται. Χρηματοδοτήθηκε από την ψηφιακή σύγκλιση με 1,2 εκ ευρώ. Συνεργάστηκαν η Αναπτυξιακή Εταιρία της Π.Ε. Βοιωτίας το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού που ήταν ο φορέας του έργου και οι δήμοι Λιβαδειάς και Θήβας δεδομένου ότι το συνολικό έργο περιλαμβάνει και αντίστοιχο έργο στην Θήβα για την ανάδειξη του μυκηναϊκού ανακτόρου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καράντζαλης κάνοντας επίσης γνωστό ότι με πρωτοβουλία της ΠΣΕ θα αναπτυχθούν ανάλογες δράσεις και σε άλλους νομούς της Στερεάς.
Την ίδια ημέρα το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο της Κρύας με θέμα την παρουσίαση των θεματικών ενοτήτων του Μουσείου από διακεκριμένους επιστήμονες πραγματοποιήθηκε ημερίδα τις εργασίες της οποίας άνοιξε με τον χαιρετισμό του ο Αρχιμανδρίτης Πανοσιολογιότατος Δοσίθεος Καστόρης ως εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολιτη Θηβών και Λεβαδείας κ Γεώργιου.
Σχετικά με την αίθουσα της εικονικής πραγματικότητας ο υπεύθυνος του έργου από το ΙΜΕ Γεώργιος Γιαννούλης μίλησε για την εικονική αναπαράσταση του μαντείου του Τροφωνίου και την ψηφιακή Βοιωτική πολιτιστική εγκυκλοπαίδεια ενώ ο Δρ. Αθανάσιος Σίδερης ανέπτυξε το θέμα «Οι ψηφιακές τεχνολογίες στην υπηρεσία του πολιτισμού της Βοιωτίας», ο αρχιτέκτονας Ιωάννης Αρβανίτης και υπεύθυνος αρχιτεκτωνικών αναπαραστάσεων «Τιμάρχου κατάβασις – από τις πηγές στην εικονική πραγματικότητα» και ο επίτιμος έφορος Αρχαιοτήτων Βασίλειος Αραβαντινός αναφέρθηκε στο μαντείο του Τροφωνίου.
Σχετικά με την αίθουσα Λάμπρου Κατσώνη ο Δρ. Πάνος Στάμου μίλησε με θέμα
«Λάμπρος Κατσώνης. Διαχρονική αξία για τη Λιβαδειά και την Ελλάδα» και ο
ιδρυτής της ημερήσιας εφημερίδας Βοιωτική Ώρα και θεατρικός συγγραφέας Πέτρος
Χουτζούμης ανέπτυξε το θέμα «Η προσωπικότητα τκαι η δράση του Λάμπρου Κατσώνη
μέσα από την ιστοριογραφία.
Σχετικά με την αίθουσα Τάκη Σαμαρτζή «Καθημερινός βίος» με θέμα «Η αξία της παράδοσης» μίλησε η δωρήτρια του μουσείου Καίτη Μπερατινού – Σαμαρτζή ενώ η συγγραφέας Ντίνα Μήτσου αναφέρθηκε στην «Παρουσίαση λαογραφικών στοιχείων της Βοιωτίας».
Σχετικά με την αίθουσα Τάκη Σαμαρτζή «Καθημερινός βίος» με θέμα «Η αξία της παράδοσης» μίλησε η δωρήτρια του μουσείου Καίτη Μπερατινού – Σαμαρτζή ενώ η συγγραφέας Ντίνα Μήτσου αναφέρθηκε στην «Παρουσίαση λαογραφικών στοιχείων της Βοιωτίας».
Τέλος η Ασημίνα Στάμου ανέγνωσε την εισήγηση του Πανοσοολογιότατου Αρχιμανδρίτη Ηρακλή Λάππα για τον Τάκη Λάππα και τέλος σχετικά με την αίθουσα υδροκίνητων εργαστηρίων Λιβαδειάς μίλησε η αρχιτέκτων – μηχανικός Άννα Ψωμά με θέμα «Νερόμυλοι Ταμπάχνας».
INFO:
Το Ιστορικό – Εθνολογικό Μουσείο Λιβαδειάς, κατά τη διάρκεια
του καλοκαιριού, θα λειτουργεί Παρασκευή, Σαββάτο και Κυριακή, από τις 11 το
πρωί μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 9 το
βράδυ. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα διοργάνωσης ειδικών προβολών και
επισκέψεων για τους μαθητές των σχολείων και συλλόγων εκτός των ανωτέρω ημερών
και ωρών λειτουργίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την
Μαρία Παπαγεωργίου στο τηλέφωνο 22613-50802, την Ασημίνα Στάμου στο 22613-50814
και τον Ανδρέα Σταματάκη στο 22613-50812.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου