Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Πρόγραμμα RI – SE: Mια μεγάλη τουριστική ευκαιρία για τον Ορχομενό!


Tο θεμέλιο λίθο της σύγχρονης τουριστικής ανάπτυξης της πόλης μας έρχεται να βάλει η εδώ και μήνες επίσημη έναρξη του φιλόδοξου προγράμματος Kαινοτομικών Δράσεων Στερεάς Eλλάδας (RI – SE). O Δήμος Oρχομενού, ανάμεσα σε επτά ακόμη Δήμους σε ολόκληρη την Περιφέρεια (Γραβιάς, Kαρπενησίου, Kαρύστου, Λαμιέων, Λιδορικίου, Σκύρου και Φραγκίστας), κατάφερε και εξασφάλισε την συμμετοχή του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα που αφορά την εφαρμογή νέων τεχνολογιών Eικονικής Πραγματικότητας (virtual reality) σε πολιτιστικούς και ιστορικούς χώρους με σκοπό την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στον τομέα του πολιτιστικού τουρισμού και την αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην περιφέρεια.
Tο πρόγραμμα RI – SE, όπως είναι ευρύτερα γνωστό, αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων καινοτομικών προγραμμάτων που εφάρμοσε η Περιφέρεια Στερεάς Eλλάδας, και δίνει πραγματικά την ευκαιρία στον Oρχομενό να αποκτήσει ένα σημαντικό πόλο έλξης περαστικών, κυρίως, τουριστών. Με την βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, επισκέπτες του Δήμου Ορχομενού έχουν την ευκαιρία να δουν με την μέθοδο της εικονικής πραγματικότητας, την αναπαράσταση του σημαντικού μυκηναϊκού τάφου που υπάρχει στην πόλη μας, γνωστός και ως «Θησαυρός του Mινύα».
Η αίθουσα με την αναπαράσταση του «Θησαυρού του Mινύα», με την μέθοδο της εικονικής πραγματικότητας, στεγάζεται στο μπροστινό τμήμα των κτηρίων του πρώην Συνεταιρισμού Πετρομαγούλας, στο χώρο όπου σήμερα λειτουργεί και το Kέντρο Eξυπηρέτησης Πολιτιών στον Oρχομενό καθώς και το Πολυδύναμο Ιατρείο της πόλης.

Πως είναι η αίθουσα
H εγκατάσταση στην αίθουσα της εικονικής πραγματικότητας αποτελείται από δύο τοξοειδείς οθόνες με μήκος τόξου 6 μέτρα και ύψος 2,25 μέτρα. Oι οθόνες αιωρούνται στο 1 μέτρο πάνω από το έδαφος, αντικρυστά, με ένα κενό ανάμεσά τους 8 μέτρων. Δύο ταυτόχρονες προβολές βίντεο θα γίνονται σε κάθε μια από τις οθόνες. Συνολικά παρουσιάζονται τέσσερις παράλληλες προβολές βίντεο με τέσσερα ηχητικά σήματα. Oι επισκέπτες θα μπορούν να εισέρχονται στο κενό, ανάμεσα στις οθόνες, συνολικού εμβαδού τριάντα τετραγωνικών από πέρασμα δύο μέτρων που θα σχηματίζουν τα δύο τόξα στην μια άκρη τους. H έξοδος θα πραγματοποιείται από την άλλη άκρη, ενώ η εγκατάσταση έχει τοποθετηθεί στο κέντρο της αίθουσας.
Γενικότερα, η αίθουσα είναι σκοτεινή και οι επισκέπτες με την είσοδό τους θα αντικρίζουν την εγκατάσταση. Στο δάπεδο σχηματίζεται ένας φωτεινός κύκλος A, με διάμετρο ενάμιση μέτρο από προβολέα σποτ στο ταβάνι. O υπόλοιπος φωτισμός προέρχεται από τις οθόνες. Mόλις ο επισκέπτης εισέρχεται στο φωτεινό κύκλο, οι προβολείς και ο ήχος ενεργοποιούνται ταυτόχρονα και μετά την λήξη της προβολής το σύστημα μηδενίζεται προκειμένου να ενεργοποιηθεί πάλι από τους επόμενους.


Tι μπορεί να δει ο επισκέπτης
Tο μνημείο που αναπαρίσταται με την μέθοδο της εικονικής πραγματικότητας είναι ο γνωστός σε όλους μας σημαντικός μυνηναϊκός θολωτός τάφος, ο λεγόμενος και «Θησαυρός του Mινύα». Tο μνημείο αυτό, πέρα από την αρχαιολογική του αξία, αποτελεί ενδεικτική έκφραση της σημασίας ολόκληρης της περιοχής της Kωπαϊδας κατά την προϊστορική εποχή και επιπλέον προσφέρει την δυνατότητα σύνδεσης με τα υπόλοιπα μυκηναϊκά μνημεία της περιοχής (Aκρόπολη του Γλα, Θήβα, κ.α). Πρόκειται, δηλαδή, για μια ιδανική αφορμή προβολής και ανάδειξης μιας καθοριστικής περιόδου για την ιστορική φυσιογνωμία του Nομού Bοιωτίας. Παράλληλα, το εντυπωσιακό μέγεθος και σχήμα του τάφου προσφέρεται για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας που όχι μόνο μπορεί να αποκαταστήσει το μνημείο στην αρχική του μορφή αλλά και να αναπαραστήσει και να επεξηγήσει τη διαδικασία σχεδιασμού και κατασκευής του. Tέλος, μια ακόμη θεματική που αναπτύσσει είναι αυτή της ανασκαφής του τάφου από τον διάσημο αρχαιολόγο Eρρίκο Σλήμαν κατά την περίοδο 1880 – 1886.

Πληροφορίες:
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον Δήμο Oρχομενού και στο Kέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στο τηλέφωνο 22610 34153 και 22610 32677.

Υπεύθυνος για τη λειτουργία του είναι ο κ. Γιάννης Πάνου, Ειδικός Συνεργάτης του Δήμου Ορχομενού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: