Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Κάτι κάναμε και ... εμείς!

Εκτιμάται ότι περισσότερα από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά σε ολόκληρη την Ελλάδα σκοτείνιασαν κατά την Ώρα της Γης, στις 20:30 το βράδυ του Σαββάτου, στέλνοντας ένα «εκτυφλωτικό μήνυμα» κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι Έλληνες με την ενθουσιώδη τους ανταπόκριση στην παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία ψήφισαν και αυτοί υπέρ της Γης και έδειξαν ότι είναι έτοιμοι να αντιδράσουν στην απειλή της κλιματικής αλλαγής. Πλέον, οι ηγέτες, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο, οφείλουν να ακούσουν τη δυναμική αυτή φωνή διαμαρτυρίας και να επιδείξουν την απαραίτητη βούληση.

Οι αριθμοί που προέκυψαν μετά την Ώρα της Γης αποδεικνύουν την εντυπωσιακή συμμετοχή. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ, κατά την έναρξη της Ώρας της Γης, σημειώθηκε πτώση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 500 MW, ποσότητα που είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 500 τόνων CO2. Πρόκειται για ιδιαίτερα ενδεικτικά νούμερα, αν αναλογιστεί κανείς ότι η εξοικονόμηση τέτοιας ποσότητας CO2 μπορεί να μεταφραστεί σε μία από τις παρακάτω εκδοχές:

· Σαν να βγάλαμε εκτός κυκλοφορίας για μία ώρα, 36.509 αυτοκίνητα
· Σαν να έσβησαν για μία ώρα 8.333.333 συμβατικοί λαμπτήρες

«Η ενθουσιώδης ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας στο κάλεσμα του WWF, δείχνει ότι οι Έλληνες μπορούν και να εξοικονομήσουν ενέργεια και να λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης για την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών. Ευχαριστούμε τους πολίτες για τη συμμετοχή τους και τους καλούμε να δώσουμε μαζί την μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.

489 Δήμοι και κοινότητες σε ολόκληρη τη χώρα - μεταξύ αυτών και ο Δήμος Ορχομενού - συμμετείχαν στη μεγαλειώδη, όπως εξελίχθηκε, κινητοποίηση κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η ελληνική συμμετοχή στην Ώρα της Γης υπήρξε όμως εντυπωσιακή και σε διαδικτυακό επίπεδο. Στην αντίστοιχη ιστοσελίδα, o αριθμός των ατομικών ηλεκτρονικών εγγραφών ξεπέρασε τις 70.000 χιλιάδες ενώ σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το γνωστό Facebook, τα μέλη των σχετικών ομάδων (groups) υπερέβησαν τις 140.000. Δυναμικό παρών έδωσαν επίσης 1649 επιχειρήσεις, 845 σχολεία καθώς και 325 φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: