Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Ανοίγει τις πύλες της η 3η έκθεση Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Ο ανεκτίμητος θησαυρός της ελληνικής λαϊκής μας παράδοσης, απόσταγμα του κοινωνικού μας βίου, ανταμώνει και φέτος στο Στάδιο Ειρήνης και Φίλιας στην 3η Έκθεση Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός που συνδιοργανώνουν Νομαρχία Πειραιά και Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού (ΕΟΣΣ).
Η έκθεση που θα διαρκέσει από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου 2009 με τη συμμετοχή εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, της πανεπιστημιακής και εκπαιδευτικής κοινότητας, πολιτιστικών συλλόγων και φορέων περιλαμβάνει πλήθος παράπλευρων εκδηλώσεων, αφιερώματα σε διάφορες περιοχές, αναβιώσεις εθίμων και παραδόσεων που εντοπίζονται στα βάθη των χρόνων σε όλη την ελληνική επικράτεια και είναι συνδεδεμένα με τις αξίες και τις αντιλήψεις κάθε εποχής.
Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ακόμη συνέδριο με θέμα «Πολιτισμός - Τουρισμός – Αυτοδιοίκηση» με τη συμμετοχή αυτοδιοικητικών φορέων και επιστημόνων, αλλά και ημερίδα με θέμα «Λαϊκός Πολιτισμός και Παιδί».
Τα εγκαίνια της έκθεσης πρόκειται να πραγματοποιηθούν από τον Νομάρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα και τον Πρόεδρο του ΕΟΣΣ κ. Αντώνη Κολιόπουλο την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009 στις 6 το απόγευμα στο περιστύλιο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.
Στόχος της έκθεσης είναι η χώρα μας να αξιοποιήσει την ευκαιρία που της προσφέρεται προκειμένου να αναγάγει την πολιτισμική ανάπτυξη σε ύψιστη προτεραιότητα της στο πλαίσιο της νέας Ενωμένης Ευρώπης. Η ιδιαιτερότητα της χώρας μας η οποία έχει εξαιρετική φυσική ομορφιά σε συνδυασμό με την ύπαρξη πολιτιστικής παράδοσης και μνημείων μοναδικών στον κόσμο μπορεί να προσφέρει δυνατότητες οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης μονοπωλιακού χαρακτήρα στην Ευρώπη.Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους χωρητικότητας 1200 ανθρώπων οι εκθέτες θα παρουσιάσουν: Τον αυθεντικό τοπικό τους λαϊκό πολιτισμό μέσα από χορευτικές παρουσιάσεις, αναπαραστάσεις εθίμων, λαϊκό θέατρο, συναυλίες παραδοσιακής μουσικής, θέατρο σκιών, αναπαραστάσεις καθημερινής ζωής. Παράλληλα, θα υπάρξουν ειδικά μεγάλα αφιερώματα στη μουσική και χορευτική παράδοση συγκεκριμένων περιοχών της χώρας μας από ντόπιους εκφραστές της παράδοσης.
Επίσης, θα γίνουν παρουσιάσεις βιβλίων και ψηφιακών δίσκων με σπάνιες μουσικές ηχογραφήσεις αναδεικνύοντας την άγνωστη Ελλάδα. Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί, επίσης, συνέδριο με θέμα " Πολιτισμός - Τουρισμός - Αυτοδιοίκηση".


Η συμμετοχή του Νομού μας…
Δυναμική και έντονη θα είναι και φέτος η παρουσία του Νομού Βοιωτίας στο ετήσιο ραντεβού της Αυτοδιοίκησης με τον Πολιτισμό στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. ΤΕΔΚ Ν. Βοιωτίας – ΝΑΒ – ΒΑΕΠΑΕ ενώνουν τις δυνάμεις τους με τον Εμπορικό Σύλλογο Λιβαδειάς και μεταφέρουν στην έκθεση ένα κομμάτι από το Μουσείο των Παλαιών Επαγγελμάτων που με υποδειγματικό τρόπο έχει συστήσει ο ΕΠΣ στο ισόγειο και υπόγειο χώρο των γραφείων του στο ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας του Νομού μας ενώ ξεχωριστή θέση θα έχουν ακόμη τα Κέντρα Εικονικής Πραγματικότητας των Δήμων Χαιρώνειας και Ορχομενού.
Θυμίζουμε πως με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η περσινή παρουσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας, της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων του Νομού μας και της Αναπτυξιακής Εταιρείας της Ν.Α.Β. (ΒΑΕΠΑΕ) στην 2η διοργάνωση της έκθεση με τίτλο «Ελληνικός Λαϊκός Πολιτισμός» και την Ευρωπαïκή Συνδιάσκεψη για την Αυτοδιοίκηση «Πολιτιστικός Τουρισμός και Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης» που ολοκληρώθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας το τριήμερο 28 με 30 Μαρτίου 2008.
Το περίπτερο του Νομού Βοιωτίας βραβεύτηκε ως το καλύτερο της φετινής διοργάνωσης, αποσπώντας το 1ο βραβείο, ανάμεσα σε συμμετοχές απ` όλη την Ελλάδα.
Τέσσερα θέματα ήταν αυτά που κυριάρχησαν στο περίπτερο του Νομού μας: τα θρησκευτικά μνημεία και μοναστήρια της Βοιωτίας, το Πάσχα της Λιβαδειάς, ο Βλάχικος Γάμος της Θήβας, και τα αρτοποιήματα δημιουργήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Θίσβης (Από το Σιτάρι στο Ψωμί).

Δεν υπάρχουν σχόλια: