Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

23 και 24 Ιουνίου πανηγυρίζει η Δ.Κ. Κοκκίνου στο Δήμο Ορχομενού - Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο μας εύχεται ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

 


Η Σοφία Ζαχαράκη στην εκπομπή "ΣΗΜΕΡΑ" του ΣΚΑΪ με τον Δημήτρη Οικονόμου & τον Άκη Παυλόπουλο - 349 γυναίκες έκαναν χρήση του panic button από την αρχή του 2024



«Η εφαρμογή του panic button χορηγείται και στα 44 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη τη χώρα» επεσήμανε χαρακτηριστικά η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη σε συνέντευξή της στην εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ» στην τηλεόραση του Σκάι, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει ανοχή στη βία»

Η Υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας, στις παρεμβάσεις στη νομοθεσία και στο πλαίσιο ουσιαστικής προστασίας των θυμάτων, επισημαίνοντας ότι «οι γυναίκες πρέπει να γνωρίζουν πως οτιδήποτε να συμβεί κάποιος είναι εδώ και τις κρατάει από το χέρι με την παροχή βοήθειας σε πολλά επίπεδα».

Η κυρία Σοφία Ζαχαράκη τόνισε χαρακτηριστικά ότι πράγματι υπάρχει ένταση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας επισημαίνοντας ότι 2.124 γυναίκες εγκατέστησαν την εφαρμογή του panic button ενώ έως και τις 31 Μαϊου , 349 τη χρησιμοποίησαν ενημερώνοντας την αστυνομία ότι διέτρεχαν κίνδυνο.

«Τις φορές αυτές αντιλαμβάνεστε ότι έχει υπάρξει αποτροπή του χειρότερου» τόνισε η Υπουργός ενημερώνοντας ότι η εφαρμογή του panic button μπορεί να χορηγηθεί στις γυναίκες που ζητούν βοήθεια και στα 44 συμβουλευτικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, στα οποία μπορεί να απευθυνθεί οποιαδήποτε γυναίκα και να έχει δωρεάν νομική συνδρομή, συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, χωρίς να χρειαστεί να πάει σε πρώτη φάση στην αστυνομία.

Ως Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας» σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Σοφία Ζαχαράκη  «κάνουμε πολλή δουλειά και στο επίπεδο της κοινότητας:
-Με τα 44 συμβουλευτικά κέντρα.
-Με τη γραμμή 15900 όπου μπορεί να πάρει τις πρώτες κατευθύνσεις και συμβουλές.
-Με τους 20 ξενώνες που μπορεί να φιλοξενηθούν μαζί με τα παιδιά τους όπου λαμβάνουν και εργασιακή συμβουλευτική.
-Με τα safe houses στις περιπτώσεις άμεσης απομάκρυνσης από το σπίτι και βραχύβιας παραμονής».

Επιπλέον το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σημείωσε η κυρία Σοφία Ζαχαράκη, διασφαλίζει σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που έχουν φιλοξενηθεί σε ξενώνες, στέγη πληρώνοντας για μια διετία το ενοίκιο και τα λειτουργικά έξοδα ενός σπιτιού. Και στην περίπτωση που δεν έχουν εργασία, φροντίζει σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ την εύρεση εργασίας και διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας τους.

Επίσης σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανέφερε η Υπουργός, στη γραμμή 15900 μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, κάλεσαν 1359 γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας για να λάβουν την πρώτη βοήθεια σε επίπεδο συμβουλής και κατεύθυνσης.

Απαντώντας σχετικά με το προφίλ των δραστών και αν υπάρχουν στοιχεία η Υπουργός σημείωσε: « Στα δημογραφικά στοιχεία της οικογενειακής βίας δεν υπάρχει διάκριση. Μπορεί να έχεις ένα νέο παιδί που έχει μεγαλώσει με άλλες προσλαμβάνουσες και να δείξει τέτοια βιαιότητα σε σύντροφο αλλά έχουμε δεχθεί και τηλεφώνημα από γυναίκα 84 ετών» σημείωσε η κυρία Σοφία Ζαχαράκη.   

Τέλος, η Υπουργός προανήγγειλε την υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος συμβουλευτικής για γονείς και παιδιά σε επίπεδο Δήμων.

Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας: Ξεκινάει το Σάββατο 22 Ιουνίου το παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ!

 


🧒Ξεκινάει το Σάββατο 22 Ιουνίου το παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ!
⛺️Αφορά σε πρόγραμμα διάρκειας 16 ημερών για 1.500 παιδιά δικαιούχων της Αγροτικής Εστίας σε παιδικές κατασκηνώσεις, συμβεβλημένες με το ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ.
Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με τον εποπτευόμενο ΟΠΕΚΑ - Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενημερώνουμε ότι, πραγματοποιήθηκε η κλήρωση και αναρτήθηκαν τα ονόματα των κληρωθέντων στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ, για τo παιδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα για το 2024.
✅ Τα ονόματα των δικαιούχων μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ στις Ηλεκτρονικές υπηρεσίες
👉 https://opeka.gr/agrotiki-estia/ilektronikes-ypiresies καταχωρώντας ΑΦΜ και ΑΜΚΑ του γονέα του παιδιού.
Στην ίδια σελίδα του ΟΠΕΚΑ αναρτάται ο κατάλογος των συμβεβλημένων παιδικών κατασκηνώσεων, ενώ διευκρινίζεται ότι οι γονείς μπορούν να αποφασίζουν εκείνοι σε ποια κατασκήνωση – πάντα από τις συμβεβλημένες – θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους.
Καλή διασκέδαση στα παιδιά!

Συναυλία - αφιέρωμα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα στον Άγιο Γεώργιο Λιβαδειάς - Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024

 


Έκθεση ζωγραφικής στο Δημοτικό Κατάστημα Δαύλειας - Από 21 έως 24 Ιουνίου 2024


 

Ο Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Κόκκινου μας προσκαλεί στην δημοτική τους βραδιά - Κυριακή, 23 Ιουνίου 2024 για την θρησκευτική γιορτή του Αγίου Πνεύματος




Νέα επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. - Συνελήφθησαν στη Φωκίδα από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων δύο ημεδαποί για -κατά περίπτωση- παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και όπλων

 


Κατασχέθηκε πλήθος αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς

Συνελήφθησαν χθες (19-06-2024) το μεσημέρι σε περιοχή της Φωκίδας από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων δύο ημεδαποί, κατηγορούμενοι για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και όπλων.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη των δύο ημεδαπών, στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφορίας ότι κατέχουν αντικείμενα, που εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια τους, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

·       78 χάλκινα νομίσματα και 1 ασημένιο νόμισμα, που ανάγονται από τους Ρωμαϊκούς έως Βυζαντινούς χρόνους,

·       κεραμίδες με εγχάρακτες επιγραφές,

·       σφόνδυλος κίονα,

·       πηνία ύφανσης, υφαντικά βάρη, θραύσματα λύχνων,

·       πήλινα σφονδύλια, χείλος πήλινου αγγείου,

·       λίθινη σφήνα, χάλκινο δισκοειδές αντικείμενο, εργαλεία, σιδηρά αιχμή βέλους,

·       4 χάλκινα νομίσματα, 2 χάλκινα δαχτυλίδια,

·       λίθινη αξίνα, πυρήνας οψιανού, σφραγίδα, 3 όστρεα, σάκος οστράκων, σάκος θραυσμάτων μελαμβαβών κεραμίδων και δωρικό κυωνόκρανο από πωρόλιθο,

·       συσκευή ανίχνευσης μετάλλων,

·       περίστροφο, κυνηγετική καραμπίνα, πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων

·       δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ημεδαπής και κλεμμένη πινακίδα κυκλοφορίας Ι.Χ.Ε αυτοκινήτου.

Τα αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς θα παραδοθούν στις αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Άμφισσας.


Συνεχίζονται τα "Αιγιωργίτικα" 2024





Μουλκιώτης Γεώργιος: «Αμέλεια και αδιαφορία για τον καθαρισμό του ταινιοδρόμου στα Μεταλλεία Εύβοιας της ΛΑΡΚΟ»


 


Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με τους Υπεύθυνους Τομεάρχες: Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Μουλκιώτη, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ανδρέα  Πουλά, Ενέργειας Φρακύσκο Παρασύρη, Περιβάλλοντος Μανώλη Χριστοδουλάκη, Οικονομικών Πάρι Κουκουλόπουλο και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Κατερίνα Καζάνη, μέσω Κοινοβουλευτικού Ελέγχου- Αναφοράς προς τα Υπουργεία Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας έφερε στην Βουλή την καταγγελία της Ένωσης Εταιρείας «ΛΑΡΚΟ» Μεταλλεία Εύβοιας, για την πρωτοφανή αδιαφορία των αρμοδίων, όσον αφορά τον καθαρισμό του ταινιοδρόμου της ΛΑΡΚΟ.

 

Όπως επισημαίνεται στην Αναφορά σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 102 - 11/06/2024 Ανακοίνωση - Καταγγελία, η αμέλεια του καθαρισμού του ταινιοδρόμου σε περίπτωση πυρκαγιάς πέραν του ότι μπορεί να καταστρέψει ολοσχερώς τις εγκαταστάσεις των μεταλλείων, καθώς η φωτιά θα είναι προβληματικό αν όχι αδύνατον να κατασβεστεί λόγω των καλωδίων και γενικότερου εξοπλισμού και της ίδιας της ταινίας, περαιτέρω δε, θα προκαλέσει και ανυπολόγιστες ζημιές στους οικισμούς από τους οποίους διέρχεται (Χλόες, Πανόραμα, Σταυρός, Κυπαρίσσι και στον οδικό άξονα Χαλκίδας – Αιδηψού).

 

Επομένως, κρίνεται ως επιτακτική η ανάγκη καθαρισμού του ταινιοδρόμου, καθώς ελλοχεύουν τεράστιοι κίνδυνοι σε περίπτωση πυρκαγιάς και για τις εγκαταστάσεις των μεταλλείων, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή.

 

Οι αναφέροντες βουλευτές ζητούν άμεσα απαντήσεις από τα αρμόδια Υπουργεία για όσα κρίσιμα καταγγέλλονται στην Ανακοίνωση του σωματείου «Ένωση Εταιρείας «ΛΑΡΚΟ» Μεταλλεία Εύβοιας», καθώς και να προβούν στις απαιτούμενες και επιβαλλόμενες ενέργειες και δράσεις και να τους ενημερώσουν για τις αποφάσεις τους.   

Ανοικτή πρόσκληση από την Σχολή Χορού Μηλιώτη Ευμορφία - Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024 και ώρα 8.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Ορχομενού με ελεύθερη είσοδο


Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Συμμετοχή της Βοιωτίας στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) - Δηλώσεις συμμετοχής έως την Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 

Μετά τις επιτυχημένες παρουσίες των επιμελητηρίων και των επιχειρήσεων-μελών τους στις τελευταίες Διεθνείς Εκθέσεις Θεσσαλονίκης, σας γνωρίζουμε, ότι το Επιμελητήριο Βοιωτίας, προγραμματίζει και φέτος την συμμετοχή της επιχειρηματικής μας κοινότητας στην 88η ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθεί από 7 έως 15 Σεπτεμβρίου 2024, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο HELEXPO, στη Θεσσαλονίκη.

Η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης αποτελεί διαχρονικά ένα από τα σημαντικότερα εκθεσιακά γεγονότα της Ελλάδας, διεθνούς ακτινοβολίας.

Σημειώνεται ότι η 88η ΔΕΘ, στην οποία τιμώμενη χώρα θα είναι η Γερμανία, θα πλαισιωθεί από ένα πλούσιο επιχειρηματικό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα εκδηλώσεων, ώστε τα οφέλη προβολής για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις να είναι πολλαπλά, με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και τη «Δ.Ε.Θ.- HELEXPO Α.Ε.», το Επιμελητήριο Βοιωτίας παρέχει τη δυνατότητα στα μέλη του, επιχειρήσεις της Βοιωτίας, όλων των κλάδων, να παρουσιάσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους σε δικό τους περίπτερο.

Παράλληλα, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να διαθέσουν προς πώληση τα προϊόντα τους στο χώρο της Έκθεσης, εφόσον τηρήσουν όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο, διαδικασίες. 

Το κόστος, στο οποίο θα περιλαμβάνεται ενοικίαση εκθεσιακού χώρου και τυποποιημένη εκθεσιακή δομή με τον βασικό εξοπλισμό, θα το αναλάβει το Επιμελητήριο Βοιωτίας.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τα μέλη του Επιμελητηρίου είναι να έχουν τακτοποιήσει τις συνδρομές τους προς το Επιμελητήριο και να υποβάλουν εγκαίρως την αίτηση συμμετοχής.

Θα τηρηθεί σειρά χρονικής προτεραιότητας και θα προτιμηθούν οι επιχειρήσεις, εκείνες που επιθυμούν να συμμετάσχουν, για πρώτη φορά, στην έκθεση.

 

ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Για την εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες μπορούν να καταθέσουν τις  αιτήσεις συμμετοχής τους στο Επιμελητήριο Βοιωτίας, έως την Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2024.

Πληροφορίες: Ευάγγελος Φουντάς, Λ. Κουτσοπετάλου 1, Λιβαδειά, τηλ. 22610-28281, fax: 22610-21347, e-mailepimviot@otenet.gr.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

                                                                 Ο Πρόεδρος

Παναγιώτης Αγνιάδης

Ολοκληρώθηκε το Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με θέμα τις STEM και τον Αθλητισμό!

 




Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας διοργάνωσε το Σάββατο 15/6 και την Κυριακή 16/6 το Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (RoboFestivalRoboticsCodingEngineering-Maths) με θέμα: «STEM & Αθλητισμός», το οποίο ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν μαθητές Δ’-Ε’-Στ’ δημοτικού της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και πραγματοποιήθηκε στη Λιβαδειά. Τη δομή του εκπαιδευτικού προγράμματος και των δραστηριοτήτων των παιδιών επιμελήθηκαν τα κέντρα εκπαιδευτικής ρομποτικής GARAGE EDU HUB. Στα πλαίσια του τίτλου «STEM & Αθλητισμός» όλοι οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε ένα τουρνουά ποδοσφαίρου με παίχτες ρομπότ που κατασκεύασαν οι ίδιοι με τις οδηγίες των προπονητών τους.

Την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες, γνώρισαν τους προπονητές, έδωσαν ονόματα στις ομάδες τους και ενημερώθηκαν για τις κατασκευές, τον προγραμματισμό και την δομή των αγώνων. Στη συνέχεια ακολούθησαν δραστηριότητες ενδυνάμωσης των σχέσεων μεταξύ των παιδιών (team bonding), όπως χορογραφίες και παιχνίδια με μουσική. Στη συνέχεια ακολούθησε το εκπαιδευτικό μέρος. Η πρώτη κατασκευή αφορούσε τον τερματοφύλακα, ο οποίος με χρήση εγκεφάλου (hub) και κινητήρα (motor) προγραμματίστηκε σε περιβάλλον Scratch, έτσι ώστε να κινείτε προς δύο κατευθύνσεις με τα βελάκια του πληκτρολογίου ενός Laptop. Μετά το τέλος του πρώτου μέρους υπήρξε διάλειμμα για φαγητό και παιχνίδι.

Στα πλαίσια των νέων καινοτομιών χρησιμοποιήθηκε το σύγχρονο εκπαιδευτικό εργαλείο wizefloor το οποίο αφορά ένα διαδραστικό πάτωμα. Η προβολή στο πάτωμα είναι μια εικονική οθόνη αφής, όπου τα παιδιά με τα πόδια μπορούν να επιλέγουν τις ενέργειες που θέλουν να κάνουν ανάμεσα σε πολλά εκπαιδευτικά παιχνίδια. Η δεύτερη κατασκευή αφορά έναν ποδοσφαιριστή με χρήση δαγκάνας για να γίνεται έλεγχος της μπάλας, ο οποίος στη συνέχεια προγραμματίστηκε ώστε να κινείται προς 4 κατευθύνσεις μέσα στην πίστα - γήπεδο. Όλες οι ομάδες ακολούθησαν συγκεκριμένες προδιαγραφές για τις διαστάσεις των ρομπότ, και με βάση τις δοκιμές αλλά και την δημιουργικότητα τους μπορούσαν να αναβαθμίσουν την κατασκευή τους όπως εκείνοι ήθελαν. 

Την δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ, οι ομάδες διάλεξαν το χρώμα που ήθελαν και με τη βοήθεια των ειδικών καλλιτεχνών – facepainting, έβαψαν (όσοι επιθυμούσαν) τα πρόσωπά τους με το δικό τους έμβλημα. Με την έναρξη των αγώνων οι ομάδες χωρίστηκαν σε 4 ομίλους και ξεκίνησε η πρώτη φάση του τουρνουά. Κάθε αγώνας είχε συγκεκριμένη διάρκεια. Ο χειρισμός των ρομπότ γινόταν μόνο από τους μαθητές μέσω υπολογιστή και σε περίπτωση κάποιου σφάλματος οι μαθητές αντιμετώπιζαν μόνοι τους την επίλυση του προβλήματος. Οι 4 ομάδες με τους περισσότερους πόντους προκρίθηκαν στην τελική φάση όπου έγινε και τελικός μεταξύ των ομάδων . Μετά το τέλος των αγώνων έγινε η απονομή μεταλλίων σε όλους τους συμμετέχοντες και ενδεικτικά κύπελλα στους πρωταθλητές αλλά και στους φιναλίστ. Όλοι οι συμμετέχοντες διασκέδασαν, πήραν ξεχωριστές εμπειρίες και γνώρισαν τον μαγικό κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής μέσα από το παιχνίδι αλλά επίσης προβληματίστηκαν και έμαθαν να λύνουν τα προβλήματα μέσα από συνεργασία και ομαδική δουλειά.

Καθ’ όλη την διάρκεια του Φεστιβάλ, το τμήμα Αεροδιαστημικής ΕΚΠΑ και το  Εργαστήριο Ρομποτικής, Αυτομάτου Ελέγχου και Κυβερνοφυσικών Συστημάτων ΕΚΠΑ  παρουσίασαν Ρομπότ, posters, videos, επιδείξεις πειραμάτων, προφορικές ενημερώσεις καθώς και με έντυπο και ηλεκτρονικό πληροφοριακό υλικό, παρουσίασαν δείγματα  του έργου τους. 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καινοτομίας και Ψηφιακής διακυβέρνησης Κωνσταντίνος  Βαρδακώστας δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την πραγματοποίηση ακόμα ενός φεστιβάλ εκπαιδευτικής ρομποτικής. Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στόχος μας είναι να δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες μέσα από τη χαρά του παιχνιδιού. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε ολοένα και περισσότερο να αναπτύξουμε μία νοοτροπία καινοτομίας και συνεργατικότητας στις νεότερες ηλικίες που είναι το μέλλον μας! Προσεχώς περισσότερες δράσεις εκπαιδευτικής ρομποτικής σε όλη τη Στερεά!»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας Γιώργος Ντασιώτης δήλωσε: «Ένα αξέχαστο διήμερο για μαθητές. Θα συνεχίσουμε με παρόμοιες δραστηριότητες εξοικείωσης με νέες τεχνολογίες, παροτρύνοντας τους όμως και αυτούς και τους γονείς τους να ενισχύουν τον φυσικό και ομαδικό τρόπο διαβίωσης και παιχνιδιού, δημιουργώντας πραγματικούς φίλους και πραγματικές σχέσεις. Η τεχνολογία δεν πρέπει να υποκαταστήσει τις ανθρώπινες σχέσεις».

 






 

Ξεκινούν οι δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι με θέμα: Δημοκρατία και Πολιτισμός στην εποχή του «μετα-ανθρώπινου»

 


                             ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΔΕΛΦΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ με θέμα:

Δημοκρατία και Πολιτισμός στην εποχή του «μετα-ανθρώπινου»

  Δελφοί, Παρασκευή 21-Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

 

Οι ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΔΕΛΦΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ 2024

 τελούν υπό την Αιγίδα

της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

 

Την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024, στις 17.30 ξεκινούν στο Συνεδριακό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (Ε.Π.Κε.Δ.) στους Δελφούς οι ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΔΕΛΦΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ, οι οποίοι θα συνεχιστούν και το Σάββατο 22 Ιουνίου. Η εκδήλωση θα κλείσει με στρογγυλή τράπεζα.

«Έχοντας ως βάση ένα από τα πιο εμβληματικά τοπόσημα του αρχαίου κόσμου, την έδρα του Μαντείου του Απόλλωνα, τους Δελφούς, οι Δελφικοί Διάλογοι έχουν σκοπό να συμβάλουν στη διερεύνηση, την, κατά το δυνατόν, διάγνωση και διαύγαση σημαντικών θεμάτων τα οποία πρόκειται να συνεχίσουν να απασχολούν την ανθρωπότητα στο άμεσο, διαφαινόμενο και, στο μέτρο του δυνατού, προβλέψιμο μέλλον», είχε σημειώσει στην σχετική συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του Ε.Π.Κε.Δ και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Harvard, Παναγιώτης Ροϊλός, μην παραλείποντας να αναφέρει ότι έως τώρα τους Δελφικούς Διαλόγους έχουν παρακολουθήσει διαδικτυακά περίπου 90.000 άνθρωποι απ’ όλο τον κόσμο, μια πρωτοφανής επιτυχία». Και είχε συνεχίσει: «Πενήντα χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, οι δραστηριότητες του Κέντρου εστιάζονται στην ευρύτερη θεματική της Δημοκρατίας. Οι συμμετέχοντες στους Δελφικούς Διαλόγους είναι εξαιρετικοί συνάδελφοι – κάποιοι δε απ’ αυτούς ανήκουν στους πιο επιδραστικούς διανοητές διεθνώς στο χώρο του στοχασμού περί τεχνολογίας. Όλοι τους είναι πρωτοπόροι στο χώρο της διερεύνησης του μετα-ανθρώπινου που, ως έννοια και ως αντικείμενο φιλοσοφικής, κριτικής σκέψης, στοχασμού αλλά και πολιτιστικής δημιουργίας, βρίσκεται στην αιχμή του δόρατος. Και είχε καταλήξει: «Η δραματική τεχνολογική εξέλιξη που συντελείται με πρωτόγνωρους ρυθμούς μεταβάλλει την ίδια την υπόσταση, την οντολογία του ανθρώπου, το τι σημαίνει άνθρωπος».

 Με τη σειρά του ο Διευθυντής του Ε.Π.Κε.Δ, Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Γκόφας είχε αναφέρει: «Το όραμα του ιδρυτή του Κέντρου, Κωνσταντίνου Καραμανλή, ήταν διττό. Να δημιουργηθεί στους Δελφούς ένα παγκόσμιο πνευματικό κέντρο και να δημιουργηθούν στο, 100 στρεμμάτων, κτήμα των Δελφών, περίπτερα από τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης ούτως ώστε μια βόλτα στο Κέντρο Δελφών να συνιστά έναν περίπατο στον σύγχρονο Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Έχουμε αρχίσει να συζητάμε, εν’ όψει του 2027 που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την ίδρυση του Κέντρου, πώς θα μπορέσουμε να αναβιώσουμε αυτό το κομμάτι του οράματός του που, μεταξύ άλλων, θα συνιστά το Κέντρο επισκέψιμο σε καθημερινή βάση».

 

ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΔΕΛΦΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ 

Οι Δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι προεκτείνουν την θεματική των Πρώτων και εστιάζονται στην μετάβαση των κοινωνιών προς την τεχνολογικά καθοριζόμενη μετα-ανθρώπινη εποχή. Όπως τονίζει ο Καθηγητής Παναγιώτης Ροϊλός, σημαντικά ερωτήματα που θα συζητηθούν περιλαμβάνουν τα εξής: 

«1) Πώς η μετάβαση αυτή θα επαναπροσδιορίσει βασικές δομές και λειτουργίες της δημοκρατίας και την σχέση των πολιτών με κέντρα λήψης αποφάσεων;

2) Ποιοι είναι οι σχετικοί πιθανοί κίνδυνοι πολιτιστικής, κοινωνικής και πολιτικής ομογενοποίησης και ποδηγέτησης της ετερότητας;

3) Πώς διαμορφώνεται η διαλεκτική εντόπιων πολιτισμικών παραδόσεων και πολιτιστικής παγκοσμιοποίησης;

4) Με ποιους τρόπους οι θεμελιώδεις ελευθερίες και τα δικαιώματα του ανθρώπου μπορούν να διασφαλισθούν εν όψει των δραματικά εξελισσόμενων και ευρέως εφαρμοζόμενων τεχνολογικών μηχανισμών ελέγχου των πολιτών και των επιλογών τους;

5) Πώς ανθρωπιστικές αξίες και ιδανικά μπορούν να επηρεάσουν την ‘ψηφιακή ηθική’ («digitalethics») και το αντίστροφο;

6) Μπορούμε να προβλέψουμε τις αλλαγές που οι εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη (π.χ. «deepfakes») θα επιφέρουν σε μέχρι τώρα εδραιωμένες οντολογικές και επιστημολογικές κατηγορίες»; 

Ο κύριος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, 

Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος της Eurolife FFH, είχε δηλώσει σχετικά: 

«Πριν από έναν χρόνο ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, αυτόν τον σπουδαίο οργανισμό που αποτελεί φάρο του ελληνικού πολιτισμού και ταυτόχρονα έναν παγκόσμιας εμβέλειας πυρήνα σκέψης και προώθησης του διαλόγου. Η υποστήριξή μας έδωσε τη δυνατότητα στην άξια ομάδα του Κέντρου να υπηρετήσει απρόσκοπτα την αποστολή της και να διοργανώσει μια σειρά από δράσεις διεθνούς ακτινοβολίας, που προσφέρουν στην πνευματική ανάπτυξη της κοινωνίας μας.

 Για εμάς στη Eurolife FFH αξία έχει να αποτελούμε καταλύτη για θετική αλλαγή στις ζωές των ανθρώπων, τόσο μέσα από τα ασφαλιστικά μας προϊόντα, όσο και μέσα από τα κοινωνικά μας προγράμματα. Ως ένας μεγάλος οργανισμός που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά, θεωρούμε καθήκον μας να επιστρέφουμε στο κοινωνικό μας σύνολο μέρος της αξίας που δημιουργούμε μέσα από την επιχειρηματική μας δραστηριότητα. Με μεγάλο κομμάτι της αξίας αυτής να επενδύεται στον πολιτισμό. Και επί τούτου χρησιμοποιώ τον όρο “επένδυση”, καθώς αν, ως άτομα, οργανισμοί και κοινωνίες αφιερώσουμε χρόνο, κόπο και πόρους στον πολιτισμό, μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε. Με μεγάλη μας χαρά στεκόμαστε για δεύτερη συνεχή χρονιά δίπλα στο έργο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, με τη βεβαιότητα πως η υποστήριξή μας στις δράσεις του θα δώσει σε ακόμα περισσότερους συνανθρώπους μας την ευκαιρία να έρθουν πιο κοντά στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη δημιουργική σκέψη».

 

ΔΕΛΦΙΚΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ 2024

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑ-ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ

 ΟμιλητέςκαιΘέματα 

Rosi Braidotti, Distinguished University Professor Emerita, Utrecht University

Τίτλος ανακοίνωσης: Posthuman Convergence and Affirmative Ethics

(Μετα-ανθρώπινη σύγκλιση και καταφατική ηθική) 

Melani Cammett, Clarence Dillon Professor of International Affairs, Department of Government; Director, The Weatherhead Center for International Affairs, Harvard University

Τίτλοςανακοίνωσης:The Promises and Pitfalls of AI for Divided Societies

(Οι προοπτικές και οι παγίδες της τεχνητής νοημοσύνης για την πολυπολιτισμικότητα) 

Martin Crowley, Professor of Modern French Thought and Culture, University of Cambridge

Τίτλοςανακοίνωσης: Political Agency in the Age of the Posthuman

(Η πολιτική δράση στην μετα-ανθρώπινη εποχή) 

Luciano Floridi, Founding Director, Digital Ethics Center, Yale University

Τίτλοςανακοίνωσης: AI for and against Democracy

(Η τεχνητή νοημοσύνη υπέρ και κατά της δημοκρατίας) 

Kate Hayles, Distinguished Research Professor, University of California, Los Angeles

Τίτλοςανακοίνωσης: Are AIs a Threat to Democracy?

(Αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία η Τεχνητή Νοημοσύνη;) 

Patrice Maniglier, Αssociate Professor, Université Paris Nanterre 

Τίτλος ανακοίνωσης: Citizens of the Earth: Rethinking Cosmopolitanism in a Planetary Age

(Πολίτες του πλανήτη Γη: Επανεξετάζοντας τον κοσμοπολιτισμό σε μια πλανητική εποχή) 

Panagiotis Roilos, George Seferis Professor of Modern Greek Studies and Professor of Comparative Literature, Harvard University; President of the European Cultural Delphi Centre  

Τίτλος ανακοίνωσης«Neomedieval Metacapitalism» and Mechanisms of Anti-Democratic Homogenization ΝεομεσαιωνικόςΜετακαπιταλισμός» και μηχανισμοί αντιδημοκρατικής ομογενοποίησης)

Τους Δελφικούς Διαλόγους θα παρακολουθήσουν επιλεγμένοι αριστούχοι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και εξέχουσες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, της έρευνας και της παιδείας.

 

Κλειστά τα καταστήματα στον Ορχομενό ανήμερα του Αγίου Πνεύματος

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 

Η Ένωση Ε.Ε.Β. Ορχομενού  ενημερώνει τους συναδέλφους Εμπόρους και επαγγελματιες 

αλλά και το καταναλωτικό κοινό ότι τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά 

τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024 , ημέρα εορτής του Αγίου Πνεύματος, ως κατ' έθιμο αργία.


ΜΕ ΤΙΜΗ

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΒΛΑΧΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

Ο Εμπορικός Σύλλογος Λιβαδειάς γιορτάζει τα 125 χρόνια δράσης με μια μεγάλη καλοκαιρινή συναυλία - Παρασκευή, 5 Ιουλίου 2024 στην Κεντρική Πλατεία Λιβαδειάς

 

\\
Η υπέροχη Έλλη Κοκκίνου και ο εκρηκτικός Αναστάσιος Ράμμος μάς χαρίζουν μια μοναδική βραδιά, με παλιές και ολόφρεσκες επιτυχίες τους στην Κεντρική Πλατεία Λιβαδειάς! 

Γιατί Καλοκαίρι χωρίς μουσική, δεν γίνεται!  Είσοδος Ελεύθερη