Με αφορμή το 1821 και την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, ο Δήμος Τανάγρας παρουσιάζει το δραματοποιημένο αφιέρωμα «Ιερολοχιτών Λόγος», βασισμένο στο ομότιτλο θεατρικό κείμενο της Ελένης Γιαννακού.
Με κεντρική έννοια την αγάπη για την πατρίδα και με άξονες την Επανάσταση του 1821 (ως θεμέλιο στοιχείο της ελληνικής ιστορίας και ως ψηφίσα της παγκόσμιας ιστορίας) και την Ελλάδα σήμερα μετά από μία πορεία 200 ετών, οι ιερολοχίτες των ιστορικών εποχών συναντιούνται στον «καμβά» του θεατρικού κειμένου, απαντώντας στο ερώτημα: τι είναι η πατρίδα και πως προσδιορίζει τον άνθρωπο ως ατομική και συλλογική οντότητα.
Στην προσαρμογή του θεατρικού κειμένου σε μια μορφή κινηματογραφικής αφήγησης, τα ιστορικά πρόσωπα αντιμετωπίζονται όχι μόνον ως ήρωες της ιστορίας αλλά και ως μυθιστορηματικοί ήρωες.
Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό.
Ακολουθεί το μήνυμα του Δημάρχου Τανάγρας, κ. Βασίλη Περγάλια.
Φίλες και φίλοι,
η επέτειος της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση δεν είναι μόνον μία «έκρηξη» εορταστικών εκδηλώσεων ανά την χώρα μας και το εξωτερικό· είναι φάρος που μας καλεί να αναστοχαστούμε πάνω σε ζητήματα εθνικού προσδιορισμού, χάραξης πορείας σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς και φέρει μαζί του έντονο το οικουμενικό βλέμμα.
Το μεγάλο γεγονός την Επανάστασης οδήγησε στην δημιουργία του εθνικού μας κράτους. Η Ελλάδα μας μοιάζει με ψηφιδωτό : κάθε ψηφίδα και μια ιστορία!
”…O Μεχμέτ Κιοσέ πασάς, εν Θήβαις διαμένων, έμαθεν ότι εις τα Δερβενοχώρια κατέφευγον πάντες οι εκ των πεδινών δήμων της επαρχίας επαναστατούντες, οίτινες ετίθεντο υπό τας διαταγάς του οπλαρχηγού Αθανασίου Σκουρτανιώτου. Απεφάσισεν όθεν να καταλάβει τα Δερβενοχώρια […]Αλλ‘ όταν έφθασεν εις τον αυχένα του βουνού εις θέσιν Ταμπούρι, 300 περίπου Δερβενοχωρίται υπό τον Αθανάσιον Σκουρτανιώτη υπεδέχθησαν διά ζωηρού και πυκνού πυρός. Προσβαλλόμενοι οι Τούρκοι πανταχόθεν παρά των εν μέσω λίθων, βράχων και χαραδρών μαχομένων Δερβενοχωριτών και λοιπών επαναστατών, ετράπησαν εις φυγήν αφήσαντες επί του πεδίου της μάχης περί τους εκατόν νεκρούς και τραυματίας. Οι διασωθέντες κατεδιώχθησαν παρά των ζωηρωτέρων μέχρι της πεδιάδος, όπου τμήμα ιππικού σταθμεύον παρά τον Ασωπόν, υπεστήριξε την εις Θήβας υποχώρησιν του όλου Τουρκικού αποσπάσματος […]”.
[Πηγή από το βιβλίο του Γ.Δ Τσεβά «Ιστορία των Θηβών και της Βοιωτίας»]
……………
Η εφημερίδα ”Ο φίλος του Νόμου» στις 26 Ιουνίου 1825, αναφέρει πως επιστολή του Κατζικογιάννη (από τις 11 Ιουνίου 1825) ο οποίος βρίσκεται στο στρατόπεδο της Κολομπίθεζας (λίγο έξω από την Αθήνα) λέει ότι στις 9 Ιουνίου 1825 είχε στείλει τον Αποστόλη Κατζικογιάννη με 150 στρατιώτες και έστησε ενέδρα σε δρόμο που συνήθιζαν να περνούν τούρκοι στις Στανιάτες (Οινόφυτα). Σκοτώθηκαν και λαβώθηκαν πολλοί Οθωμανοί, αλλά επειδή ήταν νύκτα δεν ξέρουν ακριβώς πόσοι.
[Η σημείωση προέρχεται από το αρχειακό υλικό του συγγραφέα –ιστορικού ερευνητή Γ. Πύργαρη)
Τα σχολεία του Δήμου μας-κύτταρα παιδείας και πολιτισμού- καλλιεργούν στη νέα γενιά την ιστορική συνείδηση, την αναγκαιότητα να γνωρίζουμε τις ρίζες μας για να πορευόμαστε με ευθύνη και σύνεση στο παρόν αλλά και στο μέλλον.
Ο Δήμος μας τιμά κάθε χρόνο τον εθνικό ήρωα Αθανάσιο Σκουρτανιώτη, κρατώντας την ιδέα και την πράξη της Επανάστασης ζωντανές.
Το τμήμα πολιτισμού με την συνεργασία της ΔΗΚΕΤ, στο πλαίσιο της επετείου «Ελλάδα 1821-2021», δημιούργησε και παρουσιάζει το δραματοποιημένο αφιέρωμα με τίτλο «Ιερολοχιτών Λόγος», βασισμένο σε ομότιτλο θεατρικό κείμενο. Τιμούμε λοιπόν τους ήρωες που έδρασαν στα χώματα του σημερινού Δήμου Τανάγρας και όλους τους ήρωες της ελληνικής επικράτειας, κοιτώντας εκεί όπου ο Ιερός Λόχος συνδέει την αρχαιότητα , το 1821, το σήμερα και το αύριο της Ιστορίας…γιατί εκεί είναι πάντα αναμμένη η φλόγα της Επανάστασης.
Η αρχική πρόθεση ήταν να παρουσιαστεί το θεατρικό έργο επί σκηνής. Η υγειονομική συνθήκη του κορωνοϊού δεν ευνόησε την πρόθεσή μας. Ωστόσο η βαθιά επιθυμία να τιμήσουμε την Επανάσταση οδήγησε στην προσαρμογή του αρχικού καλλιτεχνικού σχεδίου στην φόρμα της κινηματογραφικής αφήγησης μικρού μήκους.
Στο σημείο αυτό ευχαριστούμε τους ηθοποιούς , μέλη ομάδων πολιτισμού, για την αφιλοκερδή συμμετοχή τους στην παραγωγή του αφιερώματος
Η Ελληνική Επανάσταση είναι ορόσημο ενότητας και ανεξαρτησίας, τεράστιο κεφάλαιο μνήμης, δύναμης, αισιοδοξίας. Mε αυτήν τη σκέψη, σας ευχόμαστε καλή θέαση..
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΡΓΑΛΙΑΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου