Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

«Τα Βάγια στην Επανάσταση του 1821»: Καλοτάξιδο το βιβλίο του καθηγητή Γ. Αντωνίου, μια έκδοση υπό την αιγίδα του ΔΟΘ

 


Το 2021 ήταν μια χρονιά-ορόσημο, σηματοδοτώντας την επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Λίγο πριν από την εκπνοή του έτους, κυκλοφόρησε το βιβλίο του καθηγητή Γιώργου Αντωνίου, «Τα Βάγια στην Επανάσταση του 1821». Το εξαιρετικό σύγγραμμα του κ. Αντωνίου έλαβε «σάρκα και οστά» χάρη στην ευγενική χορηγία του Δημοτικού Οργανισμού Δήμου Θηβαίων(ΔΟΘ), ο οποίος ανέλαβε τα έξοδα έκδοσης.

Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί μοναδική πηγή ιστορικών στοιχείων και «θησαυρό» τεκμηριωμένης γνώσης, περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, τα ονόματα των επίσημα καταχωρημένων στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Βαγαίων, Κασνεσαίων και Μωροκαμπιτών αγωνιστών που πολέμησαν το 1821-1829. Με την έκδοσή του συμπληρώνεται ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της βοιωτικής ιστορίας, αποτελώντας σημαντική παρακαταθήκη για τις νεώτερες γενεές.

«Η έκδοση του βιβλίου από τον Γιώργο Αντωνίου συμπίπτει με τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Εθνεγερσία. Η Επανάσταση για την απελευθέρωση της επαρχίας των Θηβών ξεκίνησε από τα Βάγια, με οπλαρχηγούς της περιοχής, όπως ο Μήτρος Μπινιάρης και ο Αθανάσιος Τζουνάρας. Χαιρετίζω την έκδοση αυτού του βιβλίου και εύχομαι να είναι καλοτάξιδο. Παράλληλα, συγχαίρω τον καθηγητή και φίλο, Γιώργο Αντωνίου, για την πρωτοβουλία και τον προσωπικό του ζήλο για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας», ανέφερε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Θηβαίων, κ. Γιώργος Αναστασίου.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: