Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2020

Γιώργος Μουλκιώτης: «Να παραταθούν μέχρι το τέλος του χρόνου οι δηλώσεις υποβολής των τετραγωνικών μέτρων ακινήτων προς τους Ο.Τ.Α. Α' βαθμού»

Ερώτηση-παρέμβαση με κατεπείγοντα χαρακτήρα κατέθεσε ο βουλευτής Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σε σχέση με την άμεση ανάγκη παράτασης της προθεσμίας μέχρι τέλους του χρόνου, των δηλώσεων υποβολής των τετραγωνικών μέτρων ακινήτων προς τους Ο.Τ.Α. Α' βαθμού, οι οποίες σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες λήγουν στις 31/8/2020.
Υπενθυμίζεται πως μετά τη λήξη της προθεσμίας τακτοποίησης των αδήλωτων τετραγωνικών θα ενεργοποιηθούν στους ιδιοκτήτες που δεν προέβησαν στις ανάλογες ενέργειες πρόστιμα για μη δήλωση στους δήμους επιφανειών ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, τα οποία θα είναι υπέρογκα. Όσον αφορά στο ΤΑΠ, η μη δήλωση επιφάνειας για μια πενταετία συνεπάγεται την επιβολή προστίμου το οποίο μπορεί να φθάσει και το 200% του αναλογούντος ΤΑΠ, ενώ όσον αφορά τα δημοτικά τέλη, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει στο 100% του αναλογούντος ποσού.
Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, περίπου 1.050.000 ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει έως τώρα περί τα 21,5 εκατ. τετραγωνικά μέτρα, ωστόσο, μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών εξακολουθεί να δίνει πραγματική «μάχη» προκειμένου να προλάβει την προθεσμία, καθώς σε μια ιδιαίτερη από πολλές απόψεις περίοδο, οι 3 μέρες προθεσμίας που απομένουν για τα αδήλωτα τετραγωνικά φαίνεται να μην επαρκούν, καθώς δεν έχει ανακοινωθεί παράταση από πλευράς του Υπουργείου στην καταληκτική ημερομηνία της 31/8. 
Παράλληλα, μια σειρά φορέων όπως το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) κάνουν λόγο για σημαντικά ζητήματα επί της διαδικασίας των δηλώσεων (προβλήματα με την πλατφόρμα τη ΚΕΔΕ, αναντιστοιχία μεταξύ στοιχείων ΔΕΗ και πραγματικών τετραγωνικών ακινήτων, μη εύκολη εξυπηρέτηση κοινού από τις υπηρεσίες των ΟΤΑ λόγω θέρους κ.λπ.), που σε συνδυασμό με την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού, δεν επιτρέπουν σε πάρα πολλούς ιδιοκτήτες να προβούν σε όλες εκείνες τις προβλεπόμενες ενέργειες, προκειμένου να δηλώσουν τα ακίνητά τους στους οικείους Δήμους, εντός ημερομηνίας και άνευ προστίμου.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής ευθέως ζητά από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη  Θεοδωρικάκο να λάβει σοβαρά υπόψη όλα τα παραπάνω προβλήματα και να παρατείνει την προθεσμία δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους Ο.Τ.Α. Α' βαθμού, μέχρι και την 31/12/2020, δεδομένου ότι αυτό καθίσταται απόλυτα αναγκαίο, όχι μόνο λόγω των ειδικών συνθηκών, αλλά και για το συμφέρον των πολιτών όσο και των οικείων δήμων τους.

Από το πολιτικό γραφείο

Δεν υπάρχουν σχόλια: