Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Τη μονιμοποίηση τους διεκδικούν οι συμβασιούχοι στο νοσοκομείο Λιβαδειάς

Κινητοποίηση με τρίωρη στάση εργασίας, πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Λιβαδειάς, διεκδικώντας τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, με αφορμή πανελλαδική δράση του προσωπικού που υπηρετεί στα Νοσοκομεία με ελαστικές μορφές απασχόλησης.
Όπως δήλωσε στο ΣΕΙΡΙΟ fm η εκπρόσωπος της Επιτροπής Συμβασιούχων, Ευαγγελία Κλάδου, 50 άτομα υπηρετούν σε διάφορες θέσεις του νοσοκομείου, με το συγκεκριμένο καθεστώς, από 1 έως 5 χρόνια.Παράλληλα ζητούν συνάντηση και με τον Διοικητή του νοσοκομείου προκειμένου να τον ενημερώσουν για τα προβλήματα τους.
Η ανακοίνωση των συμβασιούχων αναφέρει τα ακόλουθα:
Η λειτουργία του νοσοκομείου μας τα τελευταία χρόνια στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό σε εργαζόμενους με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου). Υπάρχουν μάλιστα τμήματα που λειτουργούν με την στελέχωση μόνο με αυτούς τους συναδέλφους όπως το τμήμα πληροφορικής, η φύλαξη, η καθαριότητα, ένα μεγάλο κομμάτι του γραφείου προμηθειών, καθαριότητα, ενώ μεγάλο βάρος σηκώνουν και συνάδελφοι νοσηλευτές και γιατροί σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου. Αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε περίπου 50 άτομα με αυτές τις μορφές σχέσεις εργασίας.
Πολλοί συνάδελφοι βρισκόμαστε έρμαιο των παρατάσεων (που τις περισσότερες φορές το μαθαίνουμε λίγες μέρες πριν) ενώ υπάρχει ο φόβος λήξης της σύμβασης. Για παράδειγμα οι επικουρικοί συνάδελφοι που με παρατάσεις εργάζονται ήδη 5 χρόνια καλύπτοντας πάγιες και μόνιμες ανάγκες του νοσοκομείου, η τελευταία ανανέωση της σύμβαση τους έγινε μέχρι την οριστική ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την 2Κ/2019 (!!!), δηλαδή και δουλεύουν τόσα χρόνια και δεν είναι σίγουρο ότι θα προσληφθούν!
Στην παραπάνω κατάσταση έρχεται να προστεθεί και ο κίνδυνος απόλυσης δεκάδων συναδέλφων, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που καλύπτουν τις ανάγκες καθαριότητας, φύλαξης και εστίασης, σε μια περίοδο που οι ανάγκες είναι αντικειμενικά αυξημένες, λόγω της πανδημίας.
Όλοι μας έχουμε αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία για τις απαιτήσεις της εργασίας μας και τυχόν απόλυση μας (λήξη του χρόνου σύμβασης) – εκτός από το πρόβλημα επιβίωσης που θα δημιουργήσει σε εμάς τους ίδιους – θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και στην λειτουργία του νοσοκομείου.
Παρόμοια είναι και η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας.
Αντιμετωπίζουμε συχνά τον εμπαιγμό των κυβερνήσεων, που από τη μια «αναγνωρίζουν το ρόλο μας» και δίνουν, σε ορισμένες περιπτώσεις – κάτω από την πίεση κινητοποιήσεων και το φόβο «ξαφνικής κατάρρευσης» των ήδη υποστελεχωμένων μονάδων – παράταση στις συμβάσεις μας αλλά αρνούνται πεισματικά το δίκαιο αίτημα μας για μονιμοποίηση μας.
Ζητάμε συνάντηση με τον διοικητή, διεκδικώντας:
► Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ και ΕΟΔΥ, με συμβάσεις έργου και ορισμένου χρόνου).
► κατάργηση των νόμων για τις ιδιωτικοποιήσεις, τις Συμπράξεις με τον Ιδιωτικό τομέα και τη λειτουργία των δημόσιων μονάδων υγείας και πρόνοιας με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: