Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Οι 700 Θεσπιείς επέλεξαν το πεπρωμένο τους


Του Άγγελου Στάθη*

Έχω στο μυαλό μου κάτι διαβάζοντας πολλές φορές για τους 700 και προσπαθώ να μελετήσω τη σκέψη και τη πράξη τους.
Οι 700 Θεσπιείς δεν γεννήθηκαν πολεμιστές, ούτε ήρωες. 
Οι ήρωες δεν γεννιούνται.
Μια ηρωική πράξη ταυτίζεται με την αυτοθυσία.
Κανένας δεν γεννήθηκε ήρωας.
Γίνονται οι ήρωες..γίνονται σε στιγμές που το αίσθημα της ευθύνης κυριαρχεί και επειδή μιλάμε για τους 700 η θέληση για την Ελευθερία καθώς και η υπεράσπιση αρχών και αξιών είναι κίνητρο τόσο όσο κανένα άλλο.
Σε αυτό πιστευω, ρόλο παίζει και η οικογένεια και στην τωρινή εποχή.
Δηλαδή όπως η οικογένεια και ο πολιτισμός των τότε αρχαίων Θεσπιών αλλά και το γονίδιο μέσα τους. 
Οι Θεσπιείς τη στιγμή που τους λέει ο Λεωνίδας να φύγουν εκείνοι του διαμηνύουν οτι θα μείνουν αψηφώντας τον ίδιο τον θάνατο.
Δηλαδή για να  καταλάβουμε την πράξη τους βάλτε στο μυαλό σας ενα τρένο, μια υπερδύναμη πραγματική που στο πέρασμά της έτρεχε και θέριζε τα πάντα,(αυτή ηταν η περσικη δύναμη του ξέρξη),  ενα τρένο που οι 300 Σπαρτιατες(η πολεμική αυτή μηχανή) μαζί με τους 700 Θεσπιείς επέλεξαν να σταθούν μπροστά του, μέσα στις ράγες του και να το εμποδίσουν να περάσει.
Είναι σαν αυτοκτονία,ε;;;; έτσι θα λέγανε οι ειδικοί σήμερα. Και όμως το έπραξαν.
 ... μείνανε εκει σαν βράχοι στον ωκεανό που στους αιώνες μέσα δεν "φαγώθηκαν" απ'το νερό αλλά έμειναν εκεί, άθικτοι σαν φάρος ελπίδας και ενότητας δείχνοντας τι μπορούμε να πετύχουμε ως Έλληνες όταν είμαστε ενωμένοι. 
Εκείνη την στιγμή λοιπόν οι 700 Θεσπιείς επέλεξαν το πεπρωμένο τους.
Ίσως το πεπρωμένο τους να ήταν αυτό..δεν το ήξεραν μέχρι εκείνη τη στιγμή αλλά δεν το απέφυγαν.
Το επέλεξαν, δεν ήταν τύχη. 
Βρίσκονται εκεί μακριά απο τα τείχη τους απο επιλογή και η πιο μεγάλη πράξη τους έρχεται οταν αποφασίζουν να παραμείνουν. Προσπαθώ να μπαίνω στο μυαλό τους κάθε φορά που διαβαζω την ιστορία και φτάνω σε αυτό το σημείο και πάντα καταλήγω πως εκείνη τη στιγμή στο μυαλό τους γύριζαν τρείς λέξεις: Αυτοθυσία, Θάρρος και Πίστη .
Ξέρουν οτι θα θυσιαστούν, η Θυσία όμως χρειαζεται Θάρρος και τα δυό μαζί λειτουργούν για την τρίτη κατα σειρά λέξη, την Πίστη..την Πίστη για την Ελευθερία της Πατρίδας. Πίστευαν και "έπεσαν" για την  Ελευθερία και αυτό τους καθιστά αυτομάτως ΗΡΩΕΣ!
Οι 700 Θεσπιείς λοιπόν δίδαξαν οτι ήρωες μπορούμε να γίνουμε όλοι αρκεί μέσα μας να υπάρχουν Αρχές και Αξίες και να είμαστε σε θέση να τις υπερασπιστούμε!

*Ο Άγγελος Στάθης ήταν υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο πλευρό του νυν Δημάρχου Γεώργιου Ντασιώτη και τον Συνδυασμό "Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Αλιάρτου-Θεσπιέων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: