Εντατικοποιούνται από αυτή την εβδομάδα οι επαφές του οικονομικού επιτελείου με φορείς της αγοράς όπως η εστίαση, οι μεταφορές, τομείς του πρωτογενή τομέα αλλά και ο τουριστικός κλάδος. Βασικός στόχος είναι να γίνει κατάλληλη προετοιμασία του πακέτου των μέτρων στήριξης συγκεκριμένων κλάδων της αγοράς με βάση όμως και τις αντοχές της οικονομίας.
Στους βασικούς άξονες περιλαμβάνεται η λήψη μέτρων φορολογικού χαρακτήρα αλλά και μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας προκειμένου να αντισταθμιστούν οι απώλειες που καταγράφονται ή θα καταγραφούν λόγω της πανδημίας. «Θα πρέπει να συζητηθούν πολύ σοβαρά και μεθοδικά αν θα είναι μία μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ή κάτι άλλο. Όλα τα εξετάζουμε» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας καθώς τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς.
Ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» αποτελεί ο τουρισμός όπου εκτός από την οριζόντια στήριξη, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν το επόμενο χρονικό διάστημα θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τις ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου κλάδου καθώς υπάρχει ο 12μηνος τουρισμός και ο εποχικός τουρισμός. Όπως σημειώνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που κατατέθηκε στην Κομισιόν, στο σκέλος του τουρισμού περιλαμβάνονται φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα στις τουριστικές επιχειρήσεις προκειμένου π.χ. να προχωρήσουν σε επενδύσεις και επιδιορθώσεις που είχαν προγραμματίσει για το χειμώνα του 2021, το φετινό καλοκαίρι δεδομένου ότι φέτος θα υπολειτουργούν ή θα παραμείνουν κλειστές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου