Σάββατο 19 Αυγούστου 2017

Επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Σταθάκη για την απόφαση επιβολής ενιαίας υποχρεωτικής τιμολόγησης του νερού σε όλη τη χώρα

Διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων να επιβάλλει ενιαία υποχρεωτική τιμολόγηση του νερού σε όλη τη χώρα, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν κανένα κριτήριο και καμία τοπική ιδιαιτερότητα, ζητεί ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, με σχετική επιστολή που απέστειλε στον υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πρόεδρο της Επιτροπής Γ. Σταθάκη.
Ειδικότερα, με δεδομένη τη σοβαρότητα του ζητήματος ο κ. Πατούλης επισημαίνει πως η ΚΕΔΕ η οποία συμμετέχει στο Εθνικό Συμβούλιο Υδάτων ζητά απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:
1) Εάν υπήρξε οποιαδήποτε διαβούλευση ή σχετική γνωμοδότηση του Εθνικού Συμβουλίου Υδάτων στο οποίο μετέχουμε, πριν την έκδοση της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.
2) Εάν υπήρξε οποιαδήποτε πρόταση-εισήγηση στο ζήτημα της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής του νερού από οποιοδήποτε Δημοτικό Συμβούλιο ή άλλο φορέα (ΕΥΔΑΠ Αθήνα ή ΕΥΑΘ Θες/νίκη).
3) Εάν πριν την έκδοση της ισοπεδωτικής όπως φαίνεται αποφάσεως για ενιαία τιμολόγηση του νερού έχει προηγηθεί κάποια μελέτη ανά Δήμο ή Περιφέρεια για τους τοπικούς υδάτινους πόρους
4) Εάν ελήφθησαν υπόψιν οι τοπικές ιδιαιτερότητες (νησιωτικοί Δήμοι με αυξημένη τουριστική κίνηση) οι οποίοι προσφεύγουν σε αφαλάτωση του νερού με δικές τους εγκαταστάσεις
5) Με ποια κριτήρια επελέγη η μέθοδος της ενιαίας τιμολόγησης και αν προβλέπεται το κόστος συντήρησης και δημιουργίας εγκαταστάσεων μεταφοράς νερού να μετακυλισθεί στους καταναλωτές κατοίκους-δημότες
6) Εάν πρόκειται να σταματήσει η κρατική επιδότηση νησιωτικών κυρίως Δήμων που προβαίνουν σε αφαλάτωση του νερού και σε ποιον θα μετακυλισθεί το κόστος αυτό

Καταλήγοντας, ο κ. Πατούλης υπογραμμίζει πως η εν λόγω απόφαση η οποία ελήφθη χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική διαβούλευση, θα οδηγήσει σε υπέρμετρη αύξηση της τιμής του νερού που σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσεως, όπως αναφέρει, είναι αδύνατον να υλοποιηθεί και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Αναμένουμε απαντήσεις ως προς τα ερωτήματα που απορρέουν. Με τη ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μας».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η ΚΕΔΕ με την από 16.08.2017 επιστολή της, υπέβαλε σειρά ερωτημάτων σχετικά με το περιεχόμενο και τις επιπτώσεις της με αριθμό 135275/22.05.2017 απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.
Η απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής καταρχάς μας εξέπληξε, καθόσον ήταν άκρως επιθετική, και δεν είναι σύμφωνη με τη μέχρι τώρα συνεργασία του ίδιου τόσο με την ΚΕΔΕ όσο και με όλους τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού και ο ίδιος έχει υπηρετήσει το θεσμό της Αυτοδιοίκησης για πολλά χρόνια.
Μετά την απάντηση του Υπουργού στα κατ’ ιδίαν ερωτήματα που έθεσε η ΚΕΔΕ με την από 16.08.2017 επιστολή της φαίνεται ότι οι κοινοί κανόνες τιμολόγησης και κοστολόγησης του ύδατος δεν αποτελούν επιβολή ενιαίας τιμής του νερού πανελλαδικά, αλλά οι κανόνες που τέθηκαν έχουν ως βασικό όρο τη βιωσιμότητα των ΔΕΥΑ και την προσαρμογή της σχετικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή Οδηγία. Επίσης, για τους νησιωτικούς Δήμους φαίνεται ότι προωθείται ευρύ πρόγραμμα υποδομών αφαλάτωσης, η δε μεταφορά νερού στους Δήμους αυτούς θα συνεχίζει να αποτελεί υποχρέωση και δέσμευση της Πολιτείας.

Μας ικανοποιεί, δε, το γεγονός ότι στους κανόνες τιμολόγησης και κοστολόγησης προβλέπονται κοινωνικά τιμολόγια που θα αφορούν τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Η ΚΕΔΕ, και γενικότερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με γνώμονα πάντοτε ότι το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό σε συνδυασμό με το Σύνταγμα που στα άρθρα 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 κατοχυρώνει, αφενός, το δικαίωμα της προστασίας της υγείας, αφετέρου, την υποχρέωση μέριμνας του Κράτους για την υγεία των πολιτών, επιδιώκει τη συνεργασία με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αφού στόχος όλων μας είναι να παραμείνει το νερό κοινωνικό αγαθό και να μην υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση καταναλωτών – «κατοίκων - δημοτών» από τις νέες θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν σχέση με την πολιτική υδάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: